Foto: kajusiqq
Dnes robený tiež po prvý krát:)))......dúfam že sa páči:)
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
1 |
|
|
|
150 ml |
|
1 lyžica |
|
Orechovo-jablková: | |
200 g |
|
200 ml |
|
60 g |
|
1 sačok |
|
500 g |
|
Makovo-jablková: | |
80 g |
|
300 g |
|
150 g |
|
|
|
200 g |
|
200 ml |
|
Tvarohovo-višňová: | |
1 sačok |
|
500 g |
|
Makovo-jablková: | |
200 g |
|
100 ml |
|
60 g |
|
1/2 lyžičky |
|
1 sačok |
|
500 g |
|
Tvarohovo-višňová: | |
500 g |
|
100 g |
|
1 sačok |
|
|
|
Tvarohovo-hrozienková: | |
500 g |
|
80 g |
|
1/2 |
|
1 sačok |
|
100 g |
|
50 ml |
|
Makov=višňová: | |
60 g |
|
40 g |
|
50 g |
|
2 poháre |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku spracujeme na doske so žltkom,štipkou soli,vlažnou vodou a olejom.
-
2
Dobré prepracujeme na hladke a nelepivé cesto:)
-
3
Cesto zabalíme do folie a necháme 30minútiek odpočívať v teple. Potom ho rozdelíme na 2 diely,rozváľkame na tenké plátky
-
4
a na utierke opatrne vyťahujeme na všetky strany. Cesto natrieme masielkom:)
-
5
Plátky ošúpaných jablk zmešame so škoricou,cukrom,hrozienkami a posekanými orechmi.
-
6
Na tretine masla opražíme strúhanku.
-
7
Strúhanku potrieme na cesto potrete maslom:)
-
8
Rozdelíme naň plnku.
-
9
Pomocou utierky ho zvinieme do zavina
-
10
Položíme na plech vymastený tukom a potrieme masielkom:)
-
11
Vložíme do 180 c°predhriatej rury:))) počas pečenia potierame masielkom:)....
-
12
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme praškovým cukrom.
-
13
Plnky: Orechovo-jablková: zomleté vlašské orechy povaríme s mliekom pridáme kruicový cukor a vanilkový cukor.Potom do orechov vmiešame ošúpané a nahrubo postruhane jablká. Makovo-jablková: mak povaríme s vodou a krupicovým cukrom,ochutíme škoricou a vanilkovým cukrom.potom vmiešame ošupane a nahrubo postruhane jablká.ak je plnka riedna zahustíme ju strúhankou:)) Tvarohovo-višňová: Mäkký tvaroh zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom roztrieme na vyťahané cesto a nan naložíme vykostkované višne Tvarohovo-hrozienková: tvaroh zmiešame s práškovým cukrom postrúhanou kôrou z citróna, vanilkovým cukrom a hrozienkami ktoré deň vopred namočíme do rumu.:)) Makovo višnová: Na plát nasypte rovnomernú vrstvu maku, cukru, na vrch poukladajte višne a na ne maslo. Vynechajte dostatočný okraj, aby ste mohli štrúdľu pohodlne zrolovať.
Tvarohovu som este nikdy nerobila. Do tvarohu netreba vajicko, alebo zltok? Ukladam do KK.