Ťahaný jablkový závin(fotorecept)
Autor receptu: kajusiqq
Dnes robený tiež po prvý krát:)))......dúfam že sa páči:)
2 porcie |
45 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Preosiatu múku spracujeme na doske so žltkom,štipkou soli,vlažnou vodou a olejom.
- Dobré prepracujeme na hladke a nelepivé cesto:)
- Cesto zabalíme do folie a necháme 30minútiek odpočívať v teple.
Potom ho rozdelíme na 2 diely,rozváľkame na tenké plátky
- a na utierke opatrne vyťahujeme na všetky strany.
Cesto natrieme masielkom:)
- Plátky ošúpaných jablk zmešame so škoricou,cukrom,hrozienkami a posekanými orechmi.
- Na tretine masla opražíme strúhanku.
- Strúhanku potrieme na cesto potrete maslom:)
- Rozdelíme naň plnku.
- Pomocou utierky ho zvinieme do zavina
- Položíme na plech vymastený tukom a potrieme masielkom:)
- Vložíme do 180 c°predhriatej rury:)))
počas pečenia potierame masielkom:)....
- Po upečení necháme vychladnúť a posypeme praškovým cukrom.
- Plnky:
Orechovo-jablková:
zomleté vlašské orechy povaríme s mliekom pridáme kruicový cukor a vanilkový cukor.Potom do orechov vmiešame ošúpané a nahrubo postruhane jablká.
Makovo-jablková:
mak povaríme s vodou a krupicovým cukrom,ochutíme škoricou a vanilkovým cukrom.potom vmiešame ošupane a nahrubo postruhane jablká.ak je plnka riedna zahustíme ju strúhankou:))
Tvarohovo-višňová:
Mäkký tvaroh zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom roztrieme na vyťahané cesto a nan naložíme vykostkované višne
Tvarohovo-hrozienková:
tvaroh zmiešame s práškovým cukrom postrúhanou kôrou z citróna, vanilkovým cukrom a hrozienkami ktoré deň vopred namočíme do rumu.:))
Makovo višnová:
Na plát nasypte rovnomernú vrstvu maku, cukru, na vrch poukladajte višne a na ne maslo. Vynechajte dostatočný okraj, aby ste mohli štrúdľu pohodlne zrolovať.