Ťahaný jablkový závin(fotorecept)

Autor receptu: kajusiqq

Dnes robený tiež po prvý krát:)))......dúfam že sa páči:)

2
porcie
45 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku spracujeme na doske so žltkom,štipkou soli,vlažnou vodou a olejom.
  2. Dobré prepracujeme na hladke a nelepivé cesto:)
  3. Cesto zabalíme do folie a necháme 30minútiek odpočívať v teple. Potom ho rozdelíme na 2 diely,rozváľkame na tenké plátky
  4. a na utierke opatrne vyťahujeme na všetky strany. Cesto natrieme masielkom:)
  5. Plátky ošúpaných jablk zmešame so škoricou,cukrom,hrozienkami a posekanými orechmi.
  6. Na tretine masla opražíme strúhanku.
  7. Strúhanku potrieme na cesto potrete maslom:)
  8. Rozdelíme naň plnku.
  9. Pomocou utierky ho zvinieme do zavina
  10. Položíme na plech vymastený tukom a potrieme masielkom:)
  11. Vložíme do 180 c°predhriatej rury:))) počas pečenia potierame masielkom:)....
  12. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme praškovým cukrom.
  13. Plnky: Orechovo-jablková: zomleté vlašské orechy povaríme s mliekom pridáme kruicový cukor a vanilkový cukor.Potom do orechov vmiešame ošúpané a nahrubo postruhane jablká. Makovo-jablková: mak povaríme s vodou a krupicovým cukrom,ochutíme škoricou a vanilkovým cukrom.potom vmiešame ošupane a nahrubo postruhane jablká.ak je plnka riedna zahustíme ju strúhankou:)) Tvarohovo-višňová: Mäkký tvaroh zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom roztrieme na vyťahané cesto a nan naložíme vykostkované višne Tvarohovo-hrozienková: tvaroh zmiešame s práškovým cukrom postrúhanou kôrou z citróna, vanilkovým cukrom a hrozienkami ktoré deň vopred namočíme do rumu.:)) Makovo višnová: Na plát nasypte rovnomernú vrstvu maku, cukru, na vrch poukladajte višne a na ne maslo. Vynechajte dostatočný okraj, aby ste mohli štrúdľu pohodlne zrolovať.