Foto: mariamka
Ja ako dobrá gazdinka si vždy, keď varím (vlastne parím) údené mäsko, tento chutný vývar odložím pre ďalšie použitie. Väčšinou ho používam ako podklad Zobraziť celý popisJa ako dobrá gazdinka si vždy, keď varím (vlastne parím) údené mäsko, tento chutný vývar odložím pre ďalšie použitie. Väčšinou ho používam ako podklad pre kapustnicu, tento krát som vyskúšala túto hrachovú verziu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ak stihneme, hrach vopred namočíme, skrátime tak dobu prípravy. Ja som sa rozhodla variť túto polievku v poslednej chvíli včera večer, takže som do studeného vývaru dala suchý, asi pol balenia. Priliala som vodu (cca 2 dl), pridala som 2 nasekané strúčiky cesnaku a 1 menšiu cibuľu pokrájanú nadrobno a nechala variť, kým hrach zmäkol.
- 2
Pridala som pokrájanú 1 mrkvu, 1 petržlen a kúsok zeleru. Ako tak otváram chladničku, usmiala sa na mňa fajná domáca klobáska a priam sa pýtala do hrnca, tak som ju tiež pokrájala na kolieska a pridala do polievky, pekne nám rozvonia a zvýrazní chute. Mohli by sa pridať aj zemiaky, ale ja už som to mala tak husté, že som ich nedala. Priliala som vodu, čo sa stihla odpariť, zelerovú vňať, mleté čierne korenie a sladkú papriku. Nechala som všetko variť do zmäknutia zeleniny.
- 3
Keďže zatiaľ som nesolila, ochutnala som a štipku dosolila. Celkom na záver, už po odstavení, som vhodila 1 strúčik cesnaku posekaný na drobučko a pomrvila majoránku. Kto má rád pikantné, pridá si podľa chuti chilli alebo feferónku do taniera, resp. pri varení do hrnca, ja musím rešpektovať, že u nás nie všetci môžu. Prajem dobrú chuť, verím, že Vás zasýti :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
musím mať aj do fazule ho dávam. Údená voda je vďačný materiál .
Kapustnica , hrachová, fazuľová - samé chlapské dobroty.
Výborný recept. Chlapi majú s teba radosť.
preto štípu 2x. Ostatné väčšinou len v ústach. Habanero z tých dostupnejších pekelných papričiek je oheň a síra v celom hornom trakte , ale dolu je už kapsaicin vstrebaný, takže nespôsobuje to , čo feferonky. Kapsaicin podporuje metabolizmus- odbúravanie tuku, podporuje krvný obeh a má mnoho iných liečivých vlastností
ohľadom toho tabasca - používajú sa čili papriky do 5000 SCU
čiže asi ako feferonky , zmiešajú sa so soľou a octom a v starých sudoch od whisky zrejú asi 3 roky. Preto sú aj drahšie a vyplatí sa urobiť si niečo podobné radšej doma viď rcp @kimlo
Neni to kritika receptu, je to pouze muj prispevek do diskuze. Recept me inspiroval, mam vyvar zavareny a pekne silny, od Velikonoc. Tak uz vim, jakou polevku z nej udelam :-)
zabudla som povedať, že si ju veľmi zrozumiteľne napísala a krásne slovne podala, s perfektnným fotom a prezentáciou :-)