Foto: mimit
Ako vsetci vieme, Vianoce su uz coskoro tu a ja som sa az v novembri zobudila, ze by som chcela oblatkovac, lebo mame velmi Zobraziť celý popisAko vsetci vieme, Vianoce su uz coskoro tu a ja som sa az v novembri zobudila, ze by som chcela oblatkovac, lebo mame velmi radi syrove oblatky. Ale...oblatkovaca nikde. Uz som bola skoro zufala, v kutiku duse som si hovorila ze moja posledna sanca je ebay. Ale, vcera v noci som nemohla spat, napadlo ma pozriet na internete onlineshop jedneho elektra, ktore je u nas v meste. Je to velmi mala predajna a skoro som sa od radosti zblaznila, ked som tam nasla nieco, co sa vola stroj na Bretzeli
Postup
-
1
Ked som nasla tento pristroj, skumala som, ci naozaj na nom budem moct robit oblatky. Nasla som na internete manual, ale na moje stastie som klikla na iny model, kde bolo okrem navodu aj velmi vela receptov, napriklad na vanilkove, vinove, smotanove, orechove, anizove, citronove, cokoladove ci syrove oblatky (aj dalsie). Najviac ma zarazilo, ze sa pracuje tak s tuhymi, ako aj tekutymi cestami. Takze, hned rano sme s nasou dcerkou Emmkou utekali do obchodu, doma sme tasku schovali, kym nas tatino neodide do roboty, aby sme ho mohli prekvapit.
-
2
Ako ste si iste podla surovin vsimli, toto cesto je z kategorie tuhych. Ale priprava je jednoducha. Maslo nechame pri izbovej teplote zmäknut. Nastruhame si syr. V original recepte nastruhany syr by mal byt zmes syrov Greyerzer a Appenzeller. Nam dnes manzelov kolega priniesol cely bochnik svajciarskeho syra priamo zo syrarne, s ktorym to urcite vyskusam, ale najskor som to chcela vyskusat s obycajnym syrom eidamskeho typu. Samozrejme, aj aby som vam vedela dat recenziu :). Takze tento nastruhany syr pridame k zmäknutemu maslu. Vo vode rozpustime sol, to mnozstvo 1 cajova lyzicka je maximum, oblatky su dost slane, kto nema rad, staci urcite aj pol lyzicky. No a nakoniec pridame muku. Vypracujeme cesto, ktore sa nelepi a netreba ho podsypat. Nechame ho v izbovej teplote stat 30 minut.
- 3
No, a tu sa v navode pise, ze po 30 minutach si vytvarujeme z cesta male gulicky. Ale..ked som to skusala s tymi gulickami, vzdy sa mi to cesto roztiahlo bud dopredu, alebo nerovnomerne. Tak som si radsej urobila taku malu placku z tej gulicky a potom to islo lepsie. Treba povedat, ze v tom mojom stroji mam 4 male platnicky a nie jednu velku, takze treba velkost tejto gulicky, resp. placky prisposobit velkosti plochy na oblatky a je lepsie ju umiestnit kusok za stred platnicky, ked sa bude stroj zatvarat, posunie sa cesto trochu dopredu
- 4
Oblatky pecieme iba kym zacnu zlatnut, lebo potom by uz boli lamave a nie take dobre. Z tohto mnozstva mi vyslo nieco cez 30 malych oblatok, ale tazko povedat kolko presne, pretoze sme s Emmkou skusali skoro kazdu tretiu, poznate to, ci sa nam podarili :)
- 3
oblátky tiež milujeme, super!
Chcem vyskúšať aj slané, syrové. Na tie sa teším najviac.
Oblátky robené na tomto stroji sú hrubšie, nie ako tie vianočné.
www.interstore.sk/produkt/261-waffle-cone-maker-p4771171....