Syrové oblátky z tuhého cesta

mimit - fotkamimit, 11. decembra 2013
Syrové oblátky z tuhého cesta
Foto: mimit

Ako vsetci vieme, Vianoce su uz coskoro tu a ja som sa az v novembri zobudila, ze by som chcela oblatkovac, lebo mame velmi Zobraziť celý popisAko vsetci vieme, Vianoce su uz coskoro tu a ja som sa az v novembri zobudila, ze by som chcela oblatkovac, lebo mame velmi radi syrove oblatky. Ale...oblatkovaca nikde. Uz som bola skoro zufala, v kutiku duse som si hovorila ze moja posledna sanca je ebay. Ale, vcera v noci som nemohla spat, napadlo ma pozriet na internete onlineshop jedneho elektra, ktore je u nas v meste. Je to velmi mala predajna a skoro som sa od radosti zblaznila, ked som tam nasla nieco, co sa vola stroj na Bretzeli

Suroviny

75 g
150 g
125 ml
1 čl
300 g




Postup

  1. 1

    Ked som nasla tento pristroj, skumala som, ci naozaj na nom budem moct robit oblatky. Nasla som na internete manual, ale na moje stastie som klikla na iny model, kde bolo okrem navodu aj velmi vela receptov, napriklad na vanilkove, vinove, smotanove, orechove, anizove, citronove, cokoladove ci syrove oblatky (aj dalsie). Najviac ma zarazilo, ze sa pracuje tak s tuhymi, ako aj tekutymi cestami. Takze, hned rano sme s nasou dcerkou Emmkou utekali do obchodu, doma sme tasku schovali, kym nas tatino neodide do roboty, aby sme ho mohli prekvapit.

    Syrové oblátky z tuhého cesta - obrázok 1
  2. 2

    Ako ste si iste podla surovin vsimli, toto cesto je z kategorie tuhych. Ale priprava je jednoducha. Maslo nechame pri izbovej teplote zmäknut. Nastruhame si syr. V original recepte nastruhany syr by mal byt zmes syrov Greyerzer a Appenzeller. Nam dnes manzelov kolega priniesol cely bochnik svajciarskeho syra priamo zo syrarne, s ktorym to urcite vyskusam, ale najskor som to chcela vyskusat s obycajnym syrom eidamskeho typu. Samozrejme, aj aby som vam vedela dat recenziu :). Takze tento nastruhany syr pridame k zmäknutemu maslu. Vo vode rozpustime sol, to mnozstvo 1 cajova lyzicka je maximum, oblatky su dost slane, kto nema rad, staci urcite aj pol lyzicky. No a nakoniec pridame muku. Vypracujeme cesto, ktore sa nelepi a netreba ho podsypat. Nechame ho v izbovej teplote stat 30 minut.

  3. 3

    No, a tu sa v navode pise, ze po 30 minutach si vytvarujeme z cesta male gulicky. Ale..ked som to skusala s tymi gulickami, vzdy sa mi to cesto roztiahlo bud dopredu, alebo nerovnomerne. Tak som si radsej urobila taku malu placku z tej gulicky a potom to islo lepsie. Treba povedat, ze v tom mojom stroji mam 4 male platnicky a nie jednu velku, takze treba velkost tejto gulicky, resp. placky prisposobit velkosti plochy na oblatky a je lepsie ju umiestnit kusok za stred platnicky, ked sa bude stroj zatvarat, posunie sa cesto trochu dopredu

    Syrové oblátky z tuhého cesta - obrázok 3
  4. 4

    Oblatky pecieme iba kym zacnu zlatnut, lebo potom by uz boli lamave a nie take dobre. Z tohto mnozstva mi vyslo nieco cez 30 malych oblatok, ale tazko povedat kolko presne, pretoze sme s Emmkou skusali skoro kazdu tretiu, poznate to, ci sa nam podarili :)

    Syrové oblátky z tuhého cesta - obrázok 4

Diskusia k receptu

sany11
Fantastické,milujem taketo oblatky a je super pripravit si ich vlastnorucne doma.
andreacs
mňa by tiež zaujímal ten stroj, kde sa také niečo dá zohnať?
oblátky tiež milujeme, super!
mimit
Asi vas sklamem, ako som pisala, nevedela som oblatkovac zohnat, az u nas vo svajciarsku. Stal v prepocte asi 40€.
medovnicek
stroj vyzerá super a tie oplátky sú určite výborné, už sa teším na ďalšie, ktoré sem pridáš
lianka
U nás tie oblátkovače vyrába firma Magropom Lipová. Ak máte záujem, zadajte do googla a ostatné sa dozviete tam.
mimit
@lianka v novembri mali tak vela objednavok ze by mi ho mohli dodat najskor v marci. Takze na tieto vianoce bezpredmetne.
lianka
@ mimit ja mám mám takého starého deduška /oblátkovač/, čo som zdedila od strýka. On bol "pán" učiteľ /takí sa teraz nerodia/ a tak ich piekol pred Vianocami na tisíce. Pre celú rodinu. Keď cítil, že sa mu blíži koniec /mal 88 rokov/, tak nám porozdával vzácne veci. Ja som dostala o.i. aj oblátkovač, na ktorom ma naučil oblátky aj piecť. Nuž ale my máme kuchyňu v strede domu a keď urobím jednu dávku, tak to je liter mlieka v parnom skupenstve za nejaké 3 hodiny a zistili sme, že nám to robí viac škody ako úžitku. Totiž, vždy pred Vianocami nám začínalo v byte plesnivieť. To manžel chodil len so savom a farbou. Zistili sme, že je to z toho nadmerného parenia. Takže posledné roky pečiem tak z 3 - 4 dávok, pre najbližších. Inak to nejde.
mimit
@lianka je pekne, ked je v rodine takato tradicia, urcite su potom vianoce este viac o peknych spomienkach na pecenie. U nas sa na Vianoce nepieklo vela, ale ja sa snazim taketo tradicie zaviest, a snad nasa dcera v tom bude pokracovat. A pecenie "len" z 3-4 davok pre najblizsich urcite nie je malo.
hela60
Ja som si objednala toto a vyskúšala som robiť oblátky zatiaľ len sladké. Recept som si preložila z návodu a prispôsobila som si ho aj na bezlepkové, orechové, vanilkové
Chcem vyskúšať aj slané, syrové. Na tie sa teším najviac.
Oblátky robené na tomto stroji sú hrubšie, nie ako tie vianočné.
 www.interstore.sk/produkt/261-waffle-cone-maker-p4771171....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia