Foto: gordonko
kedysi dávno som na návšteve jedol tvarohové guľky ... boli také nadýchané ale nikdy Zobraziť celý popiskedysi dávno som na návšteve jedol tvarohové guľky ... boli také nadýchané ale nikdy som sa knim nedostal. Vďaka zostatku syra ( domácá kravská hrudka ) rozhodol že ich skúsim z toho syra namiesto tvarohu .... neboli také ako som kedysi jedol , ale aj tak boli vinikajúcé
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
potrebné suroviny .... pôvodne som chcel urobiť iba z 250 gr syra ale nakoniec som dal všetok a urobil som ,, dvojitú ,, dávku ...... mlieko som nakoniec nedal nebolo potreba
-
2
syr kravskú hrudku ( cca 600 - 700 )gr som si nastrúhal na jemnom strúhadle a pridal 2 vajíčka
-
3
na vajička som vysypal vanilínový cukor ,štipku soli , niečo málo cez 200 gr detskej krupičky a 1 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
-
4
najskvôr varechou potom rukou som vymiešal cesto - ochutnal a pridal som doň ešte asi 5 - 6 ližic krištálového cukru
-
5
z cesta som mokrými rukami robil guľky veľkosti vlašského orecha a hádzal som ich do vriacej osolenej vody
-
6
variť by sa mali ešte chvilku po vyplávaní na povrch cca 4 minuty
-
7
prvé guľky sú hotové , no skoro sa mi rozpadávali
-
8
a tak som do zvyšného cesta prisypal trochu strúhanky a znovu premiešal
-
9
tieto guľky si už lepšie držali tvar , no varili sa o trochu dlhšie
-
10
na dvoch plátkoch masla si osmahneme strúhanku
-
11
osmahnutou strúhankou posypeme guľky , poprášime práškovým cukrom a ..... je nanás či si ich polejeme roztopeným maslom , pridáme kompotované ovocie , šlahačku , alebo ....
-
12
,,dozdobíme ,, lekvárom DOBRÚ CHUŤ
Máš ich krásne a sú vynikajúce. Prešla som až teraz aj ďalšie Tvoje recepty. Mnohé sú pre našu kuchyňu vynikajúce. prídem častejšie na inšpiráciu. Ďakujem.
ako dieta som ich mala rada posypane skoricovym cukrom a poliate maslom ;-)
tvoje su lakave (hoci ja opecenu struhanku nemusim) ;-)
strúhanky,2-3 vajcia,štipka sódy bikarbóny a soli.Ak máš chuť sa pohrať,z bielkov vyšľahaj sneh a zľahka vmiešaj do tvarohovej zmesi.Guľky sú ľahučké a nadýchané ;*)
A prispievaj ďalej ! - mám celú kopu Tvojich už zverejnených receptov, a aj keď nie som žiadna "začátečnice vo varení" považujem ich za veľmi pozoruhodné a vynaliezavé - ako si raz povedal - "život naučí " treba len vedieť čítať.