Svieža jahodová torta

eviana - fotkaeviana, 16. júna 2013
Svieža jahodová torta
Foto: eviana

Milujem jahody a všetko, čo s nimi súvisí... táto torta patrí medzi najlepšie jahodové mňamky a vždy má veľký úspech :) ...nehovoriac o tom, že Zobraziť celý popisMilujem jahody a všetko, čo s nimi súvisí... táto torta patrí medzi najlepšie jahodové mňamky a vždy má veľký úspech :) ...nehovoriac o tom, že ju možno do nemoty variovať s rôznym ovocím aj rôznymi krémami (časom povkladám aj jej ďalšie variácie)

12-16
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

KORPUS:
5 ks
5 PL
5 PL
1/2 bal
2 PL
štipka
PLNKA:
1 l
400 g
1 ks
100 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si upečieme základný tortový korpus: 5 bielok vyšľaháme do tuha s 5 PL práškového cukru. V zvlášť miske vymiešame 5 žĺtkov s 2 PL oleja. Potom ich vmiešame do tuhého bielkového snehu a postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vyšľaháme na jednotnú hladkú masu. Dno tortovej formy jemne vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie (len dno - kruh), aj ten vždy jemne potriem maslom a poprášim múkou. Cesto nalievam do stredu a nechám ho roztiecť po forme a dáme piecť.

    Svieža jahodová torta - obrázok 1
  2. 2

    Upečený korpus prekrojíme na dva pláty, spodný vložíme do fóliou vystlanej tortovej formy a potrieme lekvárom. Ideálny by bol jahodový, ale na ten sa ešte len chystám, tak poslúžil aj skvelý marhuľový od mojej maminky.

    Svieža jahodová torta - obrázok 2
  3. 3

    Kým chladol korpus, spravila som plnku: Vyšľahala som šľahačku (dnes som prvý krát skúsila Creme Patiesserie - inak používam bežnú smotanu na šľahanie v kombinácii s kyslou smotanou, alebo jemným tvarohom) do tuha.

    Svieža jahodová torta - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu jahôd som rozpučila a druhú polovicu nakrájala na štvrtky, resp. pásiky.

    Svieža jahodová torta - obrázok 4
  5. 5

    Vo väčšej mise som si podľa návodu na sáčku od želatínového stužovača vymiešala stužovač v deci vlažnej vody. Potom som do neho pridala trochu vyšľahanej šľahačky a potom vmiešala všetku šľahačku. Pridala som rozpučené jahody a rýchlo miešala, na záver som pridala nakrájané kúsky jahôd a krém, resp. plnka bola hotová.

    Svieža jahodová torta - obrázok 5
  6. 6

    Naplnila som ňou tortovú formu až po vrch - zabudla som uviesť, že ide o veľkú 28 cm tortovú formu.

    Svieža jahodová torta - obrázok 6
  7. 7

    Krémovú vrstvu som prekryla vrchným plátom, ktorý tiež možno potrieť lekvárom. Prekryjeme fóliou a dáme zachladiť na min. 4 hodiny do chladničky.

    Svieža jahodová torta - obrázok 7
  8. 8

    Po stuhnutí fóliu jednoducho stiahneme a môžeme maškrtiť... :)

    Svieža jahodová torta - obrázok 8

Diskusia k receptu

jamarlen
naozaj krásna,domácka, voňajúca po pravých surovinách, lebo - chvalabohu, bez ozdôb, len na "prírodno.". .
eviana
jamarlen...ďakujem za milý komentár... na umeliny moc nie som, veď aj pri Creme Patiesserie som na prvý krát trošku dilemu riešila, uprednostňujem pravú šľahačku :)
danda3
Krásna tortička, Evka, doma sa určite zalizovali až za ušami.♥
eviana
Darinôčka... ďakujem za pochvalu, od Teba tortovej a zákuskovej princeznej (kráľovna bola Tvoja maminka♥) poteší dvojnásobne :) Čo Ti budem hovoriť... zožrala sa takmer rýchlosťou blesku :)
havino
dobre vyzerá, chutne, máme radi smotanove, tvarohové, ovocné, maslové mi nechcú už veru, creme patissiere dostať hotový? nevidela som v obchode, kde si kúpila? ja ho varím , je fantastický, podla @lusinkab
eviana
@havino , ďakujem za milý komentár... creme patisserie som kúpila aj použila prvý krát hotový, tu v Šamoríne ho dostať len v jednom obchode - inak používam obyčajnú šľahačkovú smotanu v kombinácii s tvarohom alebo mascarpone či jogurtom pri tejto torte. Ale ďakujem za tip, "prelustrujem", či naštudujem recept od lusinkab :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia