Svieža jahodová torta
Autor receptu: eviana
Milujem jahody a všetko, čo s nimi súvisí... táto torta patrí medzi najlepšie jahodové
mňamky a vždy má veľký úspech :)
...nehovoriac o tom, že ju možno do nemoty variovať s rôznym ovocím aj rôznymi krémami (časom povkladám aj jej ďalšie variácie)
12-16 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Najprv si upečieme základný tortový korpus:
5 bielok vyšľaháme do tuha s 5 PL práškového cukru.
V zvlášť miske vymiešame 5 žĺtkov s 2 PL oleja. Potom ich vmiešame do tuhého bielkového snehu a postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vyšľaháme na jednotnú hladkú masu.
Dno tortovej formy jemne vymastíme maslom, vystelieme papierom na pečenie (len dno - kruh), aj ten vždy jemne potriem maslom a poprášim múkou. Cesto nalievam do stredu a nechám ho roztiecť po forme a dáme piecť.
- Upečený korpus prekrojíme na dva pláty, spodný vložíme do fóliou vystlanej tortovej formy a potrieme lekvárom.
Ideálny by bol jahodový, ale na ten sa ešte len chystám, tak poslúžil aj skvelý marhuľový od mojej maminky.
- Kým chladol korpus, spravila som plnku:
Vyšľahala som šľahačku (dnes som prvý krát skúsila Creme Patiesserie - inak používam bežnú smotanu na šľahanie v kombinácii s kyslou smotanou, alebo jemným tvarohom) do tuha.
- Polovicu jahôd som rozpučila a druhú polovicu nakrájala na štvrtky, resp. pásiky.
- Vo väčšej mise som si podľa návodu na sáčku od želatínového stužovača vymiešala stužovač v deci vlažnej vody. Potom som do neho pridala trochu vyšľahanej šľahačky a potom vmiešala všetku šľahačku. Pridala som rozpučené jahody a rýchlo miešala, na záver som pridala nakrájané kúsky jahôd a krém, resp. plnka bola hotová.
- Naplnila som ňou tortovú formu až po vrch - zabudla som uviesť, že ide o veľkú 28 cm tortovú formu.
- Krémovú vrstvu som prekryla vrchným plátom, ktorý tiež možno potrieť lekvárom. Prekryjeme fóliou a dáme zachladiť na min. 4 hodiny do chladničky.
- Po stuhnutí fóliu jednoducho stiahneme a môžeme maškrtiť... :)