Sviatočná kapustnica

Branislav Križan
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave, 13. decembra 2009
Sviatočná kapustnica
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
20 minút
príprava
240-300 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
0,5 kg
50 g
200 g
2 g
4 strúčiky
3 ks
10 zrniek
 podľa chuti
10 g
0,5 dl
100 g
200 g
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové kosti s bravčovým kolenom vložíme do veľkého hrnca. Pridáme bobkové listy, nové korenie, Zalejeme asi dvomi litrami vody a dáme variť. Keď nám vývar zovrie, znížime teplotu a na miernom ohni varíme asi 3 – 4 hodiny.

  2. 2

    Keď máme vývar hotový, nakrájame si oravskú slaninku na rezance. V hrnci ju opečieme na malom množstve oleja alebo bravčovej masti. Cibuľku nakrájame na kocky. Pridáme k opečenej slanine a restujeme. Po dôkladnom restovaní odstavíme, pridáme červenú mletú papriku a premiešame. Zalejeme vývarom z mäsa a kostí.

  3. 3

    Kyslú kapustu niekoľko krát premyjeme a podľa potreby aj nakrájame, aby nebola príliš dlhá a ľahšie sa konzumovala. Kapustu pridáme do vývaru a poriadne zamiešame. Potom pridáme vopred namočené sušené hríby, klobásku a varíme, kým nám kapusta nezmäkne, čo je asi 40 minút.

  4. 4

    Medzitým si pokrájame už vychladnuté mäso z vývaru na úhľadné kocky. Z polievky po uvarení vyberieme klobásku a tiež ju nakrájame. Cesnak si nakrájame na drobné kúsky alebo rozotrieme na pastu, pridáme do kapustnice a premiešame. Pridáme nakrájané údené mäso a klobásku.

  5. 5

    Nakoniec môžeme pridať zopár sušených sliviek. Kapustnicu dosolíme podľa chuti a môžeme podávať napríklad s kyslou smotanou.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
takúto kapustnicu varím aj ja je veľmi dobrá ako každá lebo každý má rád s toho jeho kraja na čo je zvyknutý . Len môžem zapriať všetkým varechárom dobrú chuť !
1x 8shark
Najlepší recept!!!! Ja ju varievam pravidelne môjmu austrálskemu manželovi. Samozrejme, huby máme čínske, klobásu maďarskú, slaninu a udené koleno z nemeckej deli, kapustu poľskú, akurát slivky nemám.. :-( Ale chuť je svetová.. :-)