Sviatočná čokoládová torta fotorecept

tassiedevil - fotkatassiedevil, 28. marca 2013

Torta vznikla kombináciou dvoch rozdielnych receptov...z jedného som použil korpus a z druhého čokoládovú plnku...vláčny a jemný korpus doplnený chutným krémon je vynikajúca kombinácia Zobraziť celý popisTorta vznikla kombináciou dvoch rozdielnych receptov...z jedného som použil korpus a z druhého čokoládovú plnku...vláčny a jemný korpus doplnený chutným krémon je vynikajúca kombinácia na túto tortu...vyskúšajte, určite neoľutujete....

Suroviny

Korpus:
180 g
70 g
35 g
6 ks
4 ks
75 g
50 g
Plnka:
375 ml
225 g (kvalitná)
60 g
200 g
250 ml
1 sáčok




Postup

  1. 1

    korpus: žľtky sa šľahajú za postupného pridávania oleja. Bielky sa vyšľahajú za postupného pridávania cukru na tuhý sneh. Sneh sa zľahka zamieša s vyšľahanými žľtkami s olejom a zľahka sa zamieša preosiatá múka vopred zamiešaná s kakaovým práškom. Zamiešaná hmota sa naleje do predom vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy (tortová forma okrúhla 23 cm) a pečie sa pri 180 stupňoch C v predhriatej trúbe 25 minút. Ja vkladám na spodok formy aj papier na pečenie, takto sa nám dno formy ľahšie oddelý od korpusu.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    upečený korpus sa popráši múkou a obráti sa na plech pokrytý papierom alebo na drevenú podložku a necháme vychladnúť..

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    príprava plnky: do menšieho hrnca vložíme na kúsky nalámanú čokoládu, maslo a zalejeme šľahačkou a za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu a miešame kým sa nám všetky suroviny rozpustia , odstavíme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote...nevkladáme do chladničky...ked je krém studený, pri šľahaní sa vytvoria hrudky../.aj ja som sa poučil ťažkou cestou, lebo som chcel proces zrýchliť.../vychladnutý krém vyšľaháme mixerom do ľahkej penovej hmoty..

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    čokoládové stružliny si môžeme pripraviť a deň vopred a to nasledujúcim spôsobom: čokoládu rozpustíme v horúcom kúpeli a nalejeme do hranatej nádobky, ktorú sme vystlali alobalom a necháme v chladničke znovu stuhnúť, často kontrolujeme aby nám čokoláda velmi nezatvrdla...po zatvrdnutí čokoládovú tehličku vyberieme z alobalu a skúsime ju rajbať na hrubom rajbadle...ak sa nám čokoláda pri rajbaní nekučeraví a je ešte mäkká tak ju znovu vložíme na chvílu do chladničky..ak je veľmi tvrdá stružliny sa lámu necháme trochu ohriať pri izbovej teplote.. ak sa vám nedarí nezúfajte...trochou praxe si to ľahko osvojíte:)))

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    stružliny vložíme do chladničky aby sa nám nezlepili...

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vychladnutý korpus rozrežeme dlhým zubatým nožom na polovicu, spodný diel potrieme asi dvoma tretinami krému, zakryjeme druhým dielom a zbytok krému roztieme po povrchu a po bokoch torty...na bok torty opatrne pritláčame nastrúhané čokoládové stružliny a povrch torty zbobíme so stužovam vyľahanou šľahačkou za pomoci vrecúška na ozdobovanie...hotovú tortu vložíme asi na hodinu do chladničky a krájame ostrým nožom namočeným v horúcej vode....dobrú chuť..

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    čokoládové stružliny pritláčame za pomoci paletového noža..

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotová torta

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    narezaná

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    v priereze

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tento korpus môžete použíť aj na Sacherovu tortu....korpus sa po povrchu a boku potrie marhuľovým džemom a potiahne čokoládovou polevou...

Diskusia k receptu

dusan95843
Torta vyzerá super, nezdá sa náročná. Chcem vyskúšať. Do plnky ide mliečna čokoláda? Ďakujem.
mantuska
aj mňa by zaujímalo, ktorá čokoláda ide do plnky, alebo obidve?
zdenka1009
Precízne vypracovaná torta...korpus nadýchaný, krém parížsky a pekne naaranžovaná...len si prisadnúť -:)
ancicka
Nielen na pohľad,ale aj podľa ingrediecii,je parádna.kk
sovka62
Srdečne blahoželám k vydarenému kúsku. Torty až tak veľmi nemusím, ale takúto by som si dala hneď, mohol by byť hocako veľký kúsok.
Zvlášť obdivujem zdobenie, jemné, elegantné, žiadne krikľavé farby poťahu z hmoty (umelej?) oceňujem aj dobre vypracovaný, zrozumiteľný postup.
frezia68
Obdivujem Ťa,že si šikovný,ako vyučený cukrár.Vydarená,pekná torta a kombinácia čokolády so šľahačkou.....tomu ťažko odolať :-)
monda
veľmi pekná práca, krásna torta, výzdoba na jednotku, :-))
danielas
A tu je ďaľšia pochvala. Dobré zloženie, precízna práca, krásny výsledok. Aj popis. A tie hoblinky, tie sú ferfišné! Už dlho sa snažím vytvoriť takéto krásne, zatiaľ bez úspechu. Ale vyskúšam ešte podľa tohto popisu , lebo čo ak.. a budú ako tvoje :-)
tassiedevil
dakujem Vám za milé komentáriky a prajem Vám všetkým na Slovensku príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov....
hannah22
dakujem za prianie a želám pekné sviatky aj tebe, tvoja tortička je krásna, iste chutná a elegantne ozdobená... nech sa darí.... :))
domci4
Táto tortička je určite z jednej knížky však? :)
kozika
Tak ja som ju včera v noci urobila pre svoju dcéru k piatim narodeninám a musím povedať že je fantastickáááá,takú ľahodnú piškótu som dávno nejedla a krém ani nehovorím a to robíme torty často.Ja som váhala či ju urobiť,preto radím neváhajte a pečte!!!!! ďakujem za dobrý recept
jozka2
no,kozika ak ju tak odporucas urobim ju na Novy rok i ked stale peciem orechovu/tiez vybornu/.Vyzera velmi dobbre cesto mi pripada velmi nadychane.
alca5557
Naozaj odporucam robila som ju dnes. Korpus makucky ako perinka, myslim ze taky sa mi v zivote nepodaril. Plnka uzasna. Vzdy som mala hrcky pretoze som ju chladila v chladnicka, ale dnes som ju nechala vonku a bola uzasna. Ja som ju trochu vylepsila do stredu penovym korpusom. Iba do plnky som pouzila cokoladu 70% a 81% a bola velmi horka, takze som ju trochu ocukrovala, zrejme viac ako 40% cokolada nie je vhodna. Takze dakujem za vyborne tipy a uzasny recept. Vdaka. Pozdravujem. Davam 5 hviezdiciek.
alca5557
Naozaj odporucam robila som ju dnes. Korpus makucky ako perinka, myslim ze taky sa mi v zivote nepodaril. Plnka uzasna. Vzdy som mala hrcky pretoze som ju chladila v chladnicka, ale dnes som ju nechala vonku a bola uzasna. Ja som ju trochu vylepsila do stredu penovym korpusom. Iba do plnky som pouzila cokoladu 70% a 81% a bola velmi horka, takze som ju trochu ocukrovala, zrejme viac ako 40% cokolada nie je vhodna. Takze dakujem za vyborne tipy a uzasny recept. Vdaka. Pozdravujem. Davam 5 hviezdiciek.
jozka2
no,ako vidim aj v tom Hortobadu chlapi nespia,krasnu tortu si urobil zasluzis 5*.
bebemana
velmi pekna praca a iste AJ vyborna chut. si kuchar,alebo cukrar,alebo vsetko v 1?
lusiax
Vdaka za recept. Prave sa ju chystam robit synovi k narodeninam ;) len mam otazocku - nechyba tam do cesta prasok do peciva alebo cosi takeho?
lusiax
@tassiedevil , torticka zozala velky uspech, uzasne vlacne cesto a chutovo dokonaly krem, aj mojmu dvojrocnemu syncekovi velmi chutila ;) a to bola v podstate mojim prvym tortovym pokusom :D Velka vdaka za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia