Sviatočná čokoládová torta (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Torta vznikla kombináciou dvoch rozdielnych receptov...z jedného som použil korpus a z druhého čokoládovú plnku...vláčny a jemný korpus doplnený chutným krémon je vynikajúca kombinácia na túto tortu...vyskúšajte, určite neoľutujete....

Postup

  1. korpus: žľtky sa šľahajú za postupného pridávania oleja. Bielky sa vyšľahajú za postupného pridávania cukru na tuhý sneh. Sneh sa zľahka zamieša s vyšľahanými žľtkami s olejom a zľahka sa zamieša preosiatá múka vopred zamiešaná s kakaovým práškom. Zamiešaná hmota sa naleje do predom vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy (tortová forma okrúhla 23 cm) a pečie sa pri 180 stupňoch C v predhriatej trúbe 25 minút. Ja vkladám na spodok formy aj papier na pečenie, takto sa nám dno formy ľahšie oddelý od korpusu.
  2. upečený korpus sa popráši múkou a obráti sa na plech pokrytý papierom alebo na drevenú podložku a necháme vychladnúť..
  3. príprava plnky: do menšieho hrnca vložíme na kúsky nalámanú čokoládu, maslo a zalejeme šľahačkou a za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu a miešame kým sa nám všetky suroviny rozpustia , odstavíme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote...nevkladáme do chladničky...ked je krém studený, pri šľahaní sa vytvoria hrudky../.aj ja som sa poučil ťažkou cestou, lebo som chcel proces zrýchliť.../vychladnutý krém vyšľaháme mixerom do ľahkej penovej hmoty..
  4. čokoládové stružliny si môžeme pripraviť a deň vopred a to nasledujúcim spôsobom: čokoládu rozpustíme v horúcom kúpeli a nalejeme do hranatej nádobky, ktorú sme vystlali alobalom a necháme v chladničke znovu stuhnúť, často kontrolujeme aby nám čokoláda velmi nezatvrdla...po zatvrdnutí čokoládovú tehličku vyberieme z alobalu a skúsime ju rajbať na hrubom rajbadle...ak sa nám čokoláda pri rajbaní nekučeraví a je ešte mäkká tak ju znovu vložíme na chvílu do chladničky..ak je veľmi tvrdá stružliny sa lámu necháme trochu ohriať pri izbovej teplote.. ak sa vám nedarí nezúfajte...trochou praxe si to ľahko osvojíte:)))
  5. stružliny vložíme do chladničky aby sa nám nezlepili...
  6. vychladnutý korpus rozrežeme dlhým zubatým nožom na polovicu, spodný diel potrieme asi dvoma tretinami krému, zakryjeme druhým dielom a zbytok krému roztieme po povrchu a po bokoch torty...na bok torty opatrne pritláčame nastrúhané čokoládové stružliny a povrch torty zbobíme so stužovam vyľahanou šľahačkou za pomoci vrecúška na ozdobovanie...hotovú tortu vložíme asi na hodinu do chladničky a krájame ostrým nožom namočeným v horúcej vode....dobrú chuť..
  7. čokoládové stružliny pritláčame za pomoci paletového noža..
  8. hotová torta
  9. narezaná
  10. v priereze
  11. tento korpus môžete použíť aj na Sacherovu tortu....korpus sa po povrchu a boku potrie marhuľovým džemom a potiahne čokoládovou polevou...