Svadobné moravské koláčky fotorecept

renama - fotkarenama, 30. júla 2011
Svadobné moravské koláčky (fotorecept)
Foto: renama

Keď som bola na Morave na návšteve pri babke, tak nás prišli známy volať na svadbu a bolo pre mňa prekvapením, keď priniesli aj Zobraziť celý popisKeď som bola na Morave na návšteve pri babke, tak nás prišli známy volať na svadbu a bolo pre mňa prekvapením, keď priniesli aj košík plný kysnutých koláčikov. Až teta mi vysvetlila, že u nich je taký zvyk a pri pozývaní nosia budúci mladomanželia aj koláčiky. Veľmi nám chutili a tu je recept. Ja som ho trošku zmenila a pridala som celozrnnú múku, v originálnom recepte je len hladká a klasický kryštálový cukor.

29
porcií
90 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g
60 g
1 ks
3 ks
150 ml
250 ml
Plnka:
500 g
  podľa potreby
1 ks
1 ks
Mrvenička:




Postup

  1. 1

    Všetky prísady na cesto spolu miešame a 1/2hod. poriadne premiešavame. Mne v tom pomohla pekárnička :)

    Svadobné moravské koláčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Necháme vykysnúť 1/2 hod.

    Svadobné moravské koláčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme na pomúčenú dosku

    Svadobné moravské koláčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si plnku. Tvaroh, trstinový cukor, vanilku a vajíčko zmiešame. Kľudne môžete použiť aj makovú plnku, či orechovú.

    Svadobné moravské koláčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do každého kolieska urobíme lyžičkou namočenou olejom dierku, do ktorej budeme pridávať plnku.

    Svadobné moravské koláčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som pod tvaroh dávala aj slivkový lekvár

    Svadobné moravské koláčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrch posypeme mrveničkou a dáme piecť

    Svadobné moravské koláčky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

angelheart
Vyzerajú dobre, ukladám. Čo by sa stalo, keby som to spravila opačne, najprv tvaroh a naň trochu lekváru? Bolo by to trochu farebnejšie :)
hubata
Áno, tiež som bola takto milo pozvaná na moravskú svadbu. Moji zváči mali napečené ešte aj s makovou a lekvárovou plnkou a samozrejme že ponúkali zo srdca aj víno alebo slivovicu. Vydarili sa ti, aj cesto pekne nakyslo - si šikuľka.
renama
@hunata ďakujem pekne @3sandra3 nie, to je len pre "domácu potrebu" :)) @angelheart nabudúce to tak urobím, určite to bude zaujímavé najmä pre deti ;)...sladký lekvár, mňam
marcy
sú prudko smačné :)....keďže ja mám rada veľa,veľa plnky,tak ťažítkom zabaleným do gázy vytvorím dostatočný mantinel do cesta,čiže manžetu a plním ...u nás fičí mak a slivkový lekvár
dorisa
Božinku, tie su krásne, dala by som si hneď.
katkaszaboova
Zaujímavý zvyk, páči sa mi...aj koláče sú pekné! tiež ich robievam tak že najprv dávam tvarohovú plnku a potom do stredu lekvár.
viedra
@renama taketo kolačiky zbožnujem ale tento recept 100 kret lebo je z DP ak maš viac na DP prosim pošli na moj mail
viedra
@renama taketo kolačiky zbožnujem ale tento recept 100 kret lebo je z DP ak maš viac na DP prosim pošli na moj mail
renama
@viedra ak chceš, mám medzi svojimi receptami aj chlebík a potom tortičku aj pre celiatikov, tú tortu som piekla aj v pekárničke stačí dávať postupne ako sa má najprv vajíčka, potom cukor,olej puding a prášok do pečiva. Ja som už dávala aj BB puding, bude to taký sladký chlebík ako bábovka. Keďže pekárničku mám štvrtý rok, tak sa fakt stala mojou veľkou pomocníčkou a určite pridám ešte ďalšie recepty. Veď dokonca aj tie pirohy som robila v pekárničke ;)
nadia56
renama, kolaciky su krasne, urcite aj chutne, recept si ukladam a vyskusam ich upiect,

viedra, poznas tuto stranku?
 domacipekarny.dama.cz/recepty.php...

ja som s pekarnou zacinala prave podla tychto receptov, snad si nieco vyberies alebo sa budes inspirovat:-)
helasu
našla som na vareche tiež recept na moravské koláče rozdiel bol len v tom že tam išlo čerstvé droždie a nemuselo cesto kysnúť koláče sa plnili tvarohom ako buchty natreli sa vajíčkom a na vrch sa dal slivkový lekvár . Z tejto dávky vyšlo 20 ks a ja som dala na polovicu mak rozmiešaný v horúcom mlieku a ešte cukor .Na lekvár alebo mák sa dala posýpka z múky cukru a masla .Tak skúste vyskúšať nám chutili
regi21
kolaciky boli super........aj nabuduce.......mnam.
mariaklara
Tvoje koláčiky určite vyskúšam, ja skoro všade pridávam celozrnné múky. Verím, že si ich pozrieš. Teším sa na ďalšie tvoje "zdravé recepty".
renama
@mariaklara dúfam, že sa koláčiky vydarili a hlavne, že chutili :)) určite nakuknem k Tebe do receptára a nechám sa inšpirovať ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia