Sušené prsia z husokačky (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Dostala som od kamarátov husokačku z domáceho chovu. Napadlo ma obetovať polovicu pŕs na experiment. Pred časom som videla na internete tento zaujímavý recept a zatúžila som si urobiť vlastný prsný pršut v panelákových podmienkach. Postup je strašne jednoduchý a výsledok neuveriteľne dobrý, je to naozaj lahôdka.

Postup

  1. V pôvodnom recepte na kačacích prsiach nechávali aj kožu s vrstvou tuku, ja som ju odstránila.
  2. Do misky nasypeme polovicu hrubozrnnej soli a položíme na ňu prsia.
  3. Zasypeme zvyšnou soľou a odložíme na cca 12-15 hodín do chladničky. Ja som to mala dlhšie, cca 20 hod.
  4. Po uplynutí tohto času prsia dôkladne utierkou očistíme od prebytočnej soli, v tom okamihu vyzerajú takto
  5. Vyváľame ich v drvenom čiernom korení (bohužiaľ v tom čase mi zrejme zlyhala pamäť a na tento krok som úplne zabudla. Myslela som si, že si pôvodný recept nemusím vôbec pozrieť, lebo si ho po asi 1 mesiaci dobre pamätám...takže s korením až nabudúce) a zabalíme ich do suchej utierky. Balíček položíme do otvorenej misky a uložíme na 3 týždne úplne dole do chladničky.
  6. Pomerne nedôverčivo som priebežne chodila balíček ovoniavať, okrem soli však nebolo cítiť vôbec nič. Ani utierka nebola vlhká, alebo nejako sfarbená. Výsledkom je naozaj veľmi dobrý pršut, jemný, nežuvačkový, dobre sa krája a ešte lepšie konzumuje. Zdroj: http://olivovakucharka.webgarden.cz