Šunková štrúdľa fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 17. januára 2013

Štrúdľu som naposledy piekla, keď som ešte mala vinohrad a murovanú pec..je výborná aj samostatne,ale robievala som k nej aj rajčiakovú omáčku..

30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
80 g
2 ks
plnka:
300 g
100 g
1 ks
2 ks
1 ks (starý)
200 g
podľa chuti
štipka
štipka
 na vymazanie plechu
1 strúčik

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    pripravila som si cesto...múku som preosiala, pridala 2 žltky,roztopené maslo a s 1 dl. vlažnou vodou som vypracovala cesto..

    Šunková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som poriadne vymiesila, obúchala o dosku ...poretla vrch maslom a zakryla misou, ktorú so mvypláchla teplou vodou a nechala stáť 1 hodinu..

    Šunková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kým cesto odpočívalo, pripravila som si plnku...bravčové mäso so pomlela,,,na 1 lyžici masti som osmahla 1 pokrájanú cibuľu a 1 strúčik cesnaku a pridala som mleté mäso, ktoré som do vtedy dusila, kým sa voda neodparila..pridala som k nemu namočený a vyžmýkaný rohlík, soľ korenie, majorán a sušené bylinky..pridala som 2 vajcia a všetko zmiešala..

    Šunková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto som rozvaľkala na 50x60cm obdĺžnik...

    Šunková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potrela som celú plochu roztopeným maslom..

    Šunková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na cesto som uložila mäsovú plnku...

    Šunková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na mäsovú plnku som uložila plátky údenej šunky... a posypala tvarohom, do ktorého som vymiešala jeden bielok a pridala za malú lyžičku cukru...

    Šunková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cesto som zrolovala..potrela som celé maslom..

    Šunková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    trúbu som vyhriala na 200st. a piekla sa 40min..po upečení som ju nechala ešte 10 min. v trúbe..dobrú chuť..

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
@starkamajka , túto štrúdľu a medzi iným aj ďaleko viac druhov domácich už zabudnutých koláčov a štrúdlí ma učili piecť baby vo vinohrade, kde som mala murovanú pec pri chate..počas leta, ke´d bola hojnosť všakovakej úrody sme prišli v sobotu na chatu , zakúrilo sa do pece a už sme vypekali dobroty a ja som zbierala rozumy..teším sa, že sa ti páči...je chutná.-)dík za komentár...
@babkamt ,áno, dá sa aj na studeno, hodia sa akékoľvek prívarky,. alebo omáčky...a my sme na chate s vínkom zapíjali...len tak, čo sme ju vytiahli z pece...a na druhý deň nám chutila najviac.-)ďakujem pekne za komentár.-)
@denyany..netr áp si hlavičku s cestom...kúp si hotové lístkové cesto...ulož na seba 3 pláty cesta a to tak, že každý diel osobitne potrieš maslom, ulož plnku a upeč...presne taká dobrá bude...môžeš dať do plnky aj rajčinky, papriku aj plátkový syr...nezabudni ale konce zahnúť pod seba, aby ti plnka nevytiekla..a je to.-) dík za komentár.-)
vďaka izabella929 za radu, na lístkové cesto som myslela, ale ty si to ešte vylepšila tými 3 vrstvami. ostatné viem...nie som v kuchyni začiatočník. ale aj tak je to milé, keď sa snažíš pomôcť. veľmi obdivujem žienky, aj mužov, čo sú šikovné a v kuchyni im to ide jedna báseň. aj mne to ide fajn, len niektoré veci pokladám za ťažko zvládnuteľné(v mojom prípade kysnuté cestá a štrúdľové cesto...)
U nás doma najlešie chutí štrúdl zo špenátom, kúskami šunky od kosti a nastruhanými syrmi (kombinujem rôzne druhy syrov). Zarolujem a pečiem vo formách na biskupský chlebíček. Lepšie sa potom ohrieva :).
Tak toto je výzva na "duel" - ja a štrúdľa - nikdy som ju sám nerobil! Na ťahanú si netrúfnem, ale tú Tvoju @izabella929 - šikovná a milá, oprobujem! Zložením a vôňami, cítenými až tu za morom, ma láka, vábi, priťahuje, ...! Toto musím okoštovať aj keby ma malo roztrhnúť, či rozpučiť! Risknem, stoj čo stoj! Nádherná práca v kuchyni i s foťákom! Ďakujem a teším sa na ďalšie Tvoje rcp!
@ancicka , veru, treba vyskúšať, je chutná.-)@rybarkuchar , ten tvaroh je tak kôli tomu, aby jednak zmenil chuť čisto iba mäsovú a tiež na oživenie...) inak, ja som ju vždy piekla v murovanej peci a bola vynikajúca..teraz som skúsila v elektrickej,ale rozdiel je veru podstatný.)@douglas ..aj so špenátom to môže byť zaujímavé..)Ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)

Pridaj komentár k receptu: