Šunkofleky pre Bábiku fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. júna 2010
Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept)
Foto: sracz

... otcovia sa vidia iba vo svojich synoch–neverím! Výchova dcérky, princezničky na hrášku, má svoje čaro; aj mojej Angeliky. Vrátane dneška panuje medzi nami fantastické puto otca a jeho hračky, Bábiky. Najviac som „slastne priadol“, keď mi tajnostkársky šepkala: „Tati, mám chuť na niečo fajné, ale Ty mi navar“! Už na ZŠ ma prekvapila výberom "obľúbených" jedál, fliačky so šunkou, hrachová kaša s údeným mäsom a čevabčiči. Tento recept (s viac mäsa ako fliačiek) je darček k jej narodeninám!

6 (ale skôr 8)
porcií
30´ minút
príprava
37´ minút
na 190 ˚C / 375˚F °C

Suroviny

250 g
podľa potreby štipky
2 ÷ 3 PL
1 ks
2 ÷ 3 ks
6 ÷ 8 ks
1 ÷ 2 PL
8 ÷ 10 PL
500 ÷ 670 g
1/5 ÷ 6 kytička/kopcovité PL
5 ÷ 6 ks
200 ÷ 250 g
2 ÷ 3 PL
1 fľaša
1 fľaša

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    veľké fliačky (ja som použil poľské Babuni) necháme uvariť do mäkka v osolenej vode s 1 PL oleja; súčasne pripravíme k ruke ďalšie ingrediencie.

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v širokej a hlbokej rajnici urestujeme na 2 ÷ 3 PL olivového oleja stredne veľkú, na drobno pokrájanú (ja som ju postrúhal), cibuľu a keď získa „priesvitnú“ farbu pridáme k nej 2 ÷ 3 pokrájané hrubostenné papriky (krajšie vyznejú viacfarebné; žiaľ, ja som nemal).

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    premiešame, 2´ ÷ 3´ porestujeme a primiešame 6 ÷ 8 „rapíkov“ (silných nervov) čerstvého zeleru, pokrájaných na úhľadné „Cé-čka“.

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme 1 PL vegety, zamiešame a celú zostavu dorestujeme až „na chrumkavo“.

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    odstavíme zo zdroja tepla, doprostred masy položíme 8 ÷ 10 PL masla a necháme ho rozpustiť. !!! Neprepražovať !!! Pomiešame a necháme vychladnúť!

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ostáva nám dostatok času na pokrájanie ~ 585g údenej varenej šunky, na dostatočne veľké kúsky, aby bolo do čoho zahryznúť!

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    o sviežej petržlenovej vňati sa pravdepodobne zmieňovať nemusím, lebo ju pridávame všade tam, kde uznáme za vhodné. Do cestovín, na bársaký spôsob, sú super a aj v tomto recepte na množstvo nehľaďte. Pokrájajte ju, dobrú hrsť (zväzok, kytičku), prebratú a umytú, aj so stopkami. Pre istotu Vám prikladám foto.

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    scedené fliačky, pokrájanú šunku a petržlenovú vňať uložíme do pracovnej misy („weindlingu“).

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridáme strúhaný syrový „viacboj“ (ja som použil Mexican zmes = Monterey Jack, Cheddar, Queso quesadilla & Asadero cheeses a pridal som aj 2 PL môjho obľúbeného Parmigiano Reggiano v prášku) podľa vlastných možností, chutí a výberu, prípadne ČDD; keby som mohol, pridám aj 3 ÷ 4 PL strúhaného oštiepku.

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vychladenú zeleninu na masle preložíme z panvice do weindkingu, opatrne osolíme, oMČKujeme čerstvo drveným korením a nežne obidva komponenty zmiešame.

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    do vymasteného a strúhankou posypaného pekáča (ohňovzdornej misy) vylejeme a rovnomerne rozložíme náš predfinálny polotovar. Povrch opäť oMČKujeme na hrubo drveným korením.

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    obsypeme jemnou strúhankou.

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a vložíme zapiecť do rúry vyhriatej na 190 ˚C (375˚F) asi na 37´. Bábika Angelika, moja láska, už dobre vie, že prečo práve taký čas! A Vy, vznešené priateľky a vážení priatelia na Varecha.sk, si zvoľte čas podľa vlastného uváženia, no ale aspoň 30´ !

    Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    servírujeme na plytkých tanieroch a podávame so sladkokyslou uhorkou (ja som si pridal aj cviklu s kopcom strúhaného chrenu, aby som si fajn prečistil všetky 3 páry sínusov). Jeme so slastným úsmevom na tvári, kto koľko chce, vládze a môže, až do slastného „chrochtania". D o b r ú c h u ť !!! A mojej dcérenke, Bábike Angelike, k dnešným narodeninám naviac, šťastie, zdravie, lásku, hrejivé Slniečko na modrom nebíčku nad hlavou a úprimné priateľstvo dobrých ľudí našej Mamky Zeme!

Diskusia k receptu

honestka
Achhhh... aj ked take osobne jedlo - recept na jednicku- nie nadarmo jej to od ocika tak chuti...
klaura
v prvom rade prajem tvojej princezničke veľa zdravia a šťastia k narodeninám :)
výborne napísaný a výborne nafotený recepis ... už viem, čo bude zajtra k obedu :) ... takú chuť som dostala ... :)
jerica
Angeličke , veľa zdravia , šťastia k sviatku. :-)) super rozpísaný a nafotený recept , mäsko vyzerá veľmi chutné,čo , celý recept je zaujímavý, mäso je aké , pliecko z bravčového alebo iné , domáce?
veronka8
no nádhera........pripájam sa ku gratulantom a želám všetko dobré....
určite vyskúšam, možno už zajtra.......
jezibabka1
škoda, že dnes nemám narky:))) ale tento skvelý recept vyskúšam:))) Angelike prajem všetko naj, naj....:)
tinca
@feri čítaš mi myšlienky, chcela som ho urobiť na budúci týždeň, ale ja robím trošku ináč bez papriky nemiešam,ale vrsvtia sa fliačky,údené a zasa fliačky, navrch syr a zaliať smotanou s rozšľahanými vajíčkami.Robím to do tortovej formy aj servírujem ako tortu. Tak ma naučila maminka. Ale tvoj vyzerá tiež na jedničku, ukladám. Krásny deň narodenín dcérke.:)))
sairaam
Nóóóóó, už som to raz napísala, že by som Ťa chcela mať doma :-))))))
sovka62
Vyzerá to výborne! A ten zelený petržlen! Najradšej b som ho dávala aj do piškótového cesta. Blahoželám Angelike (menovkyni mojej vnučky).
evanaaa
Noooo, vidieť aj tu, že jeden recept sa dá robiť na viac spôsobov. Ja ho robímtak klasicky, nič, len uvarené fliačky zmiešam s pomletým údeným mäsom ( mama zvykla obrať údené kosti z karé) , ochutím a dám do pekáča, zalejem smotanou s vajcami, niekedy aj ten syr navrch. Tak mi chutia najviac.
alexdidi
Pripájam sa k blahoželaniu Tvojej Angelike...krásny darček s vyznaním...krásna prezentácia...
zdezda
:-))) nádherná dokumentácia receptu, nádherný vzťah otca s dcérou, gratulujem k sviatku a ....atď, majte sa fajn:-)
frezia68
Krásne vyznanie a gratulácia,krásny a podrobný fotorecept a chutné jedlo.Všetko prezentované s veľkou láskou......:-)))
ajula
Moja babka Margita ich dosť časzo robievala, ako vždy boli výborné,
Mávame ich aj v práci .
anan
Ach, nadherne napisany recept, az mi slzy vysli!