Šunkofleky pre Bábiku (fotorecept)

Autor receptu: sracz

... otcovia sa vidia iba vo svojich synoch–neverím! Výchova dcérky, princezničky na hrášku, má svoje čaro; aj mojej Angeliky. Vrátane dneška panuje medzi nami fantastické puto otca a jeho hračky, Bábiky. Najviac som „slastne priadol“, keď mi tajnostkársky šepkala: „Tati, mám chuť na niečo fajné, ale Ty mi navar“! Už na ZŠ ma prekvapila výberom "obľúbených" jedál, fliačky so šunkou, hrachová kaša s údeným mäsom a čevabčiči. Tento recept (s viac mäsa ako fliačiek) je darček k jej narodeninám!

6 (ale skôr 8)
porcií
30´ minút
príprava
37´ minút
na 190 ˚C / 375˚F °C

Suroviny

Postup

  1. veľké fliačky (ja som použil poľské Babuni) necháme uvariť do mäkka v osolenej vode s 1 PL oleja; súčasne pripravíme k ruke ďalšie ingrediencie.
  2. v širokej a hlbokej rajnici urestujeme na 2 ÷ 3 PL olivového oleja stredne veľkú, na drobno pokrájanú (ja som ju postrúhal), cibuľu a keď získa „priesvitnú“ farbu pridáme k nej 2 ÷ 3 pokrájané hrubostenné papriky (krajšie vyznejú viacfarebné; žiaľ, ja som nemal).
  3. premiešame, 2´ ÷ 3´ porestujeme a primiešame 6 ÷ 8 „rapíkov“ (silných nervov) čerstvého zeleru, pokrájaných na úhľadné „Cé-čka“.
  4. pridáme 1 PL vegety, zamiešame a celú zostavu dorestujeme až „na chrumkavo“.
  5. odstavíme zo zdroja tepla, doprostred masy položíme 8 ÷ 10 PL masla a necháme ho rozpustiť. !!! Neprepražovať !!! Pomiešame a necháme vychladnúť!
  6. ostáva nám dostatok času na pokrájanie ~ 585g údenej varenej šunky, na dostatočne veľké kúsky, aby bolo do čoho zahryznúť!
  7. o sviežej petržlenovej vňati sa pravdepodobne zmieňovať nemusím, lebo ju pridávame všade tam, kde uznáme za vhodné. Do cestovín, na bársaký spôsob, sú super a aj v tomto recepte na množstvo nehľaďte. Pokrájajte ju, dobrú hrsť (zväzok, kytičku), prebratú a umytú, aj so stopkami. Pre istotu Vám prikladám foto.
  8. scedené fliačky, pokrájanú šunku a petržlenovú vňať uložíme do pracovnej misy („weindlingu“).
  9. pridáme strúhaný syrový „viacboj“ (ja som použil Mexican zmes = Monterey Jack, Cheddar, Queso quesadilla & Asadero cheeses a pridal som aj 2 PL môjho obľúbeného Parmigiano Reggiano v prášku) podľa vlastných možností, chutí a výberu, prípadne ČDD; keby som mohol, pridám aj 3 ÷ 4 PL strúhaného oštiepku.
  10. vychladenú zeleninu na masle preložíme z panvice do weindkingu, opatrne osolíme, oMČKujeme čerstvo drveným korením a nežne obidva komponenty zmiešame.
  11. do vymasteného a strúhankou posypaného pekáča (ohňovzdornej misy) vylejeme a rovnomerne rozložíme náš predfinálny polotovar. Povrch opäť oMČKujeme na hrubo drveným korením.
  12. obsypeme jemnou strúhankou.
  13. a vložíme zapiecť do rúry vyhriatej na 190 ˚C (375˚F) asi na 37´. Bábika Angelika, moja láska, už dobre vie, že prečo práve taký čas! A Vy, vznešené priateľky a vážení priatelia na Varecha.sk, si zvoľte čas podľa vlastného uváženia, no ale aspoň 30´ !
  14. servírujeme na plytkých tanieroch a podávame so sladkokyslou uhorkou (ja som si pridal aj cviklu s kopcom strúhaného chrenu, aby som si fajn prečistil všetky 3 páry sínusov). Jeme so slastným úsmevom na tvári, kto koľko chce, vládze a môže, až do slastného „chrochtania". D o b r ú c h u ť !!! A mojej dcérenke, Bábike Angelike, k dnešným narodeninám naviac, šťastie, zdravie, lásku, hrejivé Slniečko na modrom nebíčku nad hlavou a úprimné priateľstvo dobrých ľudí našej Mamky Zeme!