Šúľance s makom (fotopostup)

makinka31 - bez fotkymakinka31, 5. januára 2011
Šúľance s makom (fotopostup)
Foto: makinka31

Toto jedlo síce nepatrí k mojím obľúbeným, ale raz za čas ho spolu s deťmi urobíme. Deti majú obrovskú radosť, že si šúľance môžu ušúľať samé...

4
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g
6 ks, varené
1 ks
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme v osolenej vode zemiaky v šupke. Pokiaľ sa zemiaky varia, zomelieme mak, pripravíme si na tablicu múku hladkú a hrubú. Zemiaky vychladíme, ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do múky. Pridáme 1 vajce a vodu pridávame podľa potreby. Medzitým si do hrnca dáme na pomaly variť vodu, aby sme potom nečakali.

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto takej strednej konzistencie, teda aby sa s ním dalo pracovať.

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme na niekoľko častí.

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    A začíname súľať. Najprv veľkých "hadov",ktoré nakrájame na malé kúsky. ( čím chceme šúľance menšie, tým krájame menšie kúsky cesta)

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    A z kúskov šúľame na pomúčenej tablici šúľance. Aby sme využili prítomnosť detí, ktoré chcú pomáhať, tak urobíme pracovné miesto aj im a necháme detské rúčky tvoriť:)

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    A máme šúľance ušúľané. Uložíme ich do vriacej vody a varíme cca 10-15 minút do mäkka ( T.j: pri rozrezaní musí byť vnútro tiež uvarené, nesmie tam byť múka!!)

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Varíme... Zatiaľ si do misy dáme zomletý mak, cukor kryštálový aj vanilkový a maslo.

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené šúľance vyberáme do misy s makom a cukrom tak, aby sme preniesli spolu s nimi aj trocha vývaru. Zamiešame a ak potrebujeme ešte prisladíme. Množstvo cukru si určí každý sám podľa chuti. Podávame... Dobrú chuť!!

    Šúľance s makom (fotopostup) - obrázok 8

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
Ty nemáš rada makové šúľance!? Ja by som ich vymenila aj za bravčovú šnicľu. A zajtra ich spravím na obed, od rána rozmýšľam, čo budeme zajtra jesť, mäso mi už lezie hore krkom. Takže zajtra navarím fazuľovicu a makové šúľance, už sa ne teším, dobre že si mi ich pripomenula.
Pripomenula si mi moje mladé časy, ked toto jedlo bolo dosť často na jedalnom lístku , hlavne v zime , ked nebolo toľko práce na poli. Som spod Tatier a moja mamka ich v zime často robievala, lebo mäso bolo , len 1x do tyždňa.
zienky, ved aj mne to pripomina detstvo a preto to robim deturencom, aby aj oni mali na co spominat:)) Ja fakt slôadke jedla nemusim na obed, radsej zeleninku...ale mne robi velku radost,ked chuti druhym, preto ich robievam...
sulance su ohromne dobreeee:-) Robievam ich aj teraz ked uz deti odisli z domu - makove , so struhankou alebo aj s orechami a cukrom alebo s tvarohom. Nikdy este neostali "na potom" ......:-)
tak sulace by som menila aj s pecenou kackou. je to jedlo mojho detstva,robievala mi ich babicka...ale ja som ich vzdy jedla iba na slano a to vajcove a k tomu nejaky salat alebo zavaranu uhorku...na panvicku si dam maslo,hodim tam sulance,prehrejem a potom rozbijem 3 vajicka a miesam. je to ako vajcove halusky,ale o moc lepsie...vyskusajte..
marienka44. prečo pridávam vodu? ani neviem, takto ma to naučila moja maminka, asi preto. Ale urcite,ak tam človek dá viac zemiakov, menej múky,tak vodu nemusí dávať..vyskúšam nabudúce, dakujem
V našej rodine sa robí cesto len z prelisovaných zemiakov a hladkej múky v pomere 1:1 a trošku soli....žiadne vajce, žiadna voda....Ozaj, skúsili ste ich už niekedy s rozpraženým masielkom, cukrom a nasucho do hneda opraženou krupicou??? Nemajú chybu!!!!
Ó, jak slastná vzpomínka na mládí. Maminka je často dělala a my jím říkali šulánky. Teď konečně vím, kde se to slovíčko vzalo, přátelé! Je vaše - slovenské! Ahoj všichni.
aj ja by som si dala s makom,ja ich totiš robím kvôli rodine iba s tvarohom/často sa stáva,že mne sa ani neujdu/,také sú u nás zbožňované.
quida,
priznam sa, ze mna nenapadlo vazit mak, cukor...ja to davam podla potreby. Ak ti pomoze,tak pre 4 osoby davam 2 odemerky maku, co su na mlynceku, co sa donho dava nezomlety mak...a cukor podla chuti, vanilkovy davam 1 ks.
robila som ich a sú super..len som nevedela,že aké zemiaky..či stredne veľké..v gramáži by to bolo lepšie..tak som nevedela,že aké veľké zemiaky mali byť..lebo keby som dala veľké,či by nebolo veľa a malé zase málo.neviete mi poradiť?

Tinka
super aj ja robim sulance s makom,sice nie pre seba ale na tom fotopostupe mi vadi to ze do misy sa sice da pomlety mak a cukor ale nie cele maslo to predsa musime poprazit a rozpustenym maslom polejeme sulance
Prave sa dovaraju....ja mam recept od maminy - pomer 600 gramov uvarenych struhanych zemiakov a 300 gramov hrubej muky ale tvoj recept je tiez fajn :) Milujem ich a pripominaju mi detstvo, som zvedava co povie osadenstvo :D
super vyzeraju z detstva pamatam ja osobne som ich nikdy nerobila ale moj skolkarik mi pili usi ze mamka tie take uzovky s makom urob v skolke nam varia tak uz by bolo na case zajtra skuuusim vyzeraju ako z detstva

Pridaj komentár k receptu: