Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino fotorecept
Foto: pusta
Nick Stellino je vynikajúci šéfkuchár americko-talianskej kuchyne, tento recept je z jeho kuchárskej knihy "Varenie s Nick Stellino", je to úžasná a mimoriadne chutná Zobraziť celý popisNick Stellino je vynikajúci šéfkuchár americko-talianskej kuchyne, tento recept je z jeho kuchárskej knihy "Varenie s Nick Stellino", je to úžasná a mimoriadne chutná základná talianska paradajková omáčka s čerstvou bazalkou bez zahusťovania múkou, ide o základný predpis, ktorý má mnohoraké využitie v domácej kuchyni. Recept som len nepatrne upravila.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
3 konzervy |
|
8 PL |
|
6 veľkých strúčikov |
|
500 ml |
|
1/2 PL, nemusí byť - voliteľné |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 a 1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
8 PL |
|
Na fašírky: | |
500 g |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
3 veľké strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
200 ml na vyprážanie (domáca bravčová masť) |
|
2 ks |
|
600 g |
|
Postup
-
1
Pripravila som paradajkové konzervy.
-
2
Obsah som vyliala do cuttera a rozkutrovala na kašu. nie úplne na jemno, nechala som maličké kúsky - my máme radi trocha rustikálnu paradajkovú omáčku.
-
3
Pripravila som olivový olej Extra Virgine.
-
4
Odstrihla som niekoľko vetvičiek čerstvej bazalky, otrhala som z nich lístky, pokládla na seba, stočila ako cigáro a pokrájala na jemno.
-
5
Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a chilli vločky, cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania.
-
6
Priliala som rozkutrované paradajky, soľ a varila som prikryté pokrievkou na miernom ohni.
-
7
Zatiaľ som uvarila v slanej vriacej vode pokrájané zemiaky, dala do misy pomleté bravčové pliecko, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majorán, prelisovaný cesnak, vajce, vo vode namočené a dobre vytlačené žemle...
-
8
...všetko som dôkladne spracovala rukami, podľa potreby zahustila jemnou strúhankou na tvárnu fašírkovú mäsovú hmotu,...
-
9
...z ktorej som navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti mojej dlane,...
-
10
....rukami som ich jemne sploštila, obalila v strúhanke,...
-
11
...vypražila som ich z oboch strán v horúcom oleji do červena a do chrumkava, hotové fašírky som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.
-
12
Asi 15 minút pred dokončením som pridala do pardajkovej omáčky oregáno, čerstvo mleté čierne korenie, ja som cukor nepridávala, kto chce, ten môže,...
-
13
...pridala som pokrájanú čerstvú bazalku a nechala som omáčku zredukovať na požadovanú hustotu. Celková doba dusenia trvá 30 - 40 minút, táto omáčka sa môže podávať ako omáčka k mäsovým guliam, k polpette a polpettone, k fašírkam, k plneným paprikám ako príloha alebo sa môže použiť ako základ na pizzu, spagetti a iné cestoviny, tiež ako základ k iným jedlám a aj samostatne je vynikajúca - má mnohoraké využitie.Kto ju chce mať zvlášť jemnú, môže ju podľa autora ešte rozmixovať hotovú na jemno, zmení sa síce jej krásna červená farba o niečo, avšak jej úžasná chuť zostane nezmenená. Autor ju odporúča skladovať maximálne 3 dni v chladničke, v mrazničke vydrží bezo zmeny v zásobe asi 1 mesiac.
-
14
Podávala som túto skvelú omáčku výraznej chuti s vyprážanou fašírkou a s varenými zemiakmi, u nás sa veľmi rýchlo minula, tak nám chutila, len ja som si bláhovo myslela, že je jej veľa a dám aj zmraziť, ani do chladničky sa neušlo :-) Táto omáčka sa nezahusťuje ničím, žiadnou múkou, zredukuje sa na požadovanú hustotu. V tagoch hodnotím paradajkovú omáčku, nie prílohu a fašírku.
v recepte nie je 12 veľkých strúčikov cesnaku, ale len 6 strúčikov. cesnak dlhším varením stráca na pôvodnej ostrosti a stáva sa lahodným. v danom prípade je to až 40 minút
ty túto omáčku nemusíš robiť, ak sa tebe nepáči, var si kľudne tú svoju - nenamietam.
dakujem za pochvalu, najmä fotky,čo ma veľmi teší a aj za 5*
mne sa to zobrazuje takto, neviem, čo sa zobrazuje tebe.
Mna by skor zaujimalo, ked si pisala @vydre :
"cesnak dlhším varením stráca na pôvodnej ostrosti a stáva sa lahodným. v danom prípade je to až 40 minút"
a v postupe mas:
"Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a chilli vločky, cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania."
ako mohol cesnak nezhorknut a "stať sa lahodným"...
áno, najprv sa cesnak restuje 15 minút na miernom ohni za častého miešania, potom sa varí 40 minút v paradajkovej omáčke tých 40 minút - teda nezhorkol.
ešte niečo je nejasné? napíš, vysvetlím.
slovnik.vareni.cz/restovani/...
šéfkuchári uvádzajú aj objemové množstvá surovín :-)))
Emballage sous vide
Machines, accessoires, sachets pour le conditionnement sous vide
Ak tebe vyhodilo to, co pises...... kazdy mame ine zaluby ;)
reklamuj u neho.
nemám s tebou dalej o čom diskutovať :-)))
cook123.com/recipes/nick-stellino8217s-sug.html...
food.herald-progress.com/recipe/Nick-Stellino8217s-Sug.html...
recipecircus.com/recipes/Gem/ETHNIC/Sugo_Di_Pomoodoro_To...
Kniha samotna:
books.google.sk/books?id=Mp-3gYua6tsC&pg=PA213&...
Nick to dava vsetko v salkach, ty v ml...
dakujem za uznanie.
neboj, neriešim.
dakujem za hodnotenie a morálnu podporu.
dakujem za uznanie.
neboj, neriešim.
dakujem za hodnotenie a morálnu podporu.
tá omáčka je výborná skutočne, a dá sa pripraviť aj do zásoby do mrazáku, na budúce spravím určite aspoň dvojitú dávku i viac - bude po ruke.
teší ma, že tebe sa recept páči.
dakujem.
mne sa rp od Nick Stellino páčil, vyskúšala som, je vynikajúca.
5* patrí však po zásluhe jemu, nie mne, ale aj tak dakujem a dakujem najmä za pochvalu.
a @meg , chod sa ukojit niekam inam, uz to nie je ani vtipne ani zaujimave
súhlasím s tebou :-)
dakujem za pochvalu.
má mnohoraké využitie, ja som len k vôli ilustrácii na fotke spravila ešte fašírky a varené zemiaky. verím, že ti túto skvelú omáčku vyjedali doma samotnú, u nás do vtedy chodili len po omáčku v hrnci, kým ju všetku nezjedli :-)))
si neuveriteľne rýchla a perfektne si skombinovala omáčku so syrovými lievancami.
dakujem za vyskúšanie i nádherné foto.
však je sezóna a dá sa aj zmraziť alebo zasterilizovať, ev. suchý dunst a fľaše zavareného môžu čakať v pohotovosti v špajzi :-)
Nick je z Palerma - Siciliano uno vero:-))))
a vieš, že by som spokojne pridala aj celú palicu cesnaku + ešte viac chilli vločiek, len bude omáčka ešte lepšia. :- )
dakujem za nádherné foto + mozarellu. :-)
varecha.pravda.sk/recepty/paradajkova-omacka-arrabiata-fo...
vyskúšané, návšteve s opečenými tacos plackami nakrájanými na trojuholníčky neuveriteľne chutili, ďakujem
s nádhernými pridanými fotkami :-)
poznám viac eceptov na Arrabiatu, ale všade sa cibuľa a cesnak ako prvé osmažia na olivovom oleji.
samozrejme si môžeš ochutiť podľa seba.
@havino - tánička moja, dobre si zavarila :-)
Arrabiata omáčka - Sugo all´arrabiata je v taliančine pikantná omáčka na cestoviny, vyrobená z cesnaku, čerstvých paradajok a červených chilli papričiek, varená v olivovom oleji. "Arrabiata" v taliančine znamená doslova"hnevať" a názov je vdaka teplu z chilli papričiek.
dakujem za úžasnú správu, teším sa s tebou :-)
2 cups onion, chopped
2 salky cibule, nasekanej
Tak sa tu neprs, ze si mi to natrela.
@2010. sakra.... A ja som sa tesil, ze tam konecne pre mna Bambino slahnes a ty nic. No nepotěšil ste mně, ani já vás nepotěším. Zabudol si na tych rajcinach stonky dat dole pred pecenim.
Zas si bou "natrundžený" a "troška si sa zdržal"?
u mňa je jedna šálka 250 ml a dve sú 500 ml
ako si sa o mne vyjadril, že starého psa novým kúskom nenaučíš :-)
veru nie a najmä nie aké havkajúce šteňa ako si ty, ma učiť nebude.
svoje provokácie si nechaj pre seba, ty súdruh @BAMBINO.
nezaujímaš ma! pán @mregagenius DDDDD
capišto??? :-)))))
...také hafkajúce šteňa ako si ty...
Inak. Furt ti to nesedi...
1 šálek (hrnek, cup) = 230 ml
In the Commonwealth of Nations (such as the United Kingdom, Canada, Australia, New Zealand, Indian Subcontinent, South Africa, ...), Latin America and Lebanon, the metric one cup i.e. 250 milliliters is rarely used as it has been replaced by the metric system.[citation needed]
1 cup = 250 millilitres
= 162⁄3 international tablespoons (15 mL each)
= 12.5 Australian tablespoons (20 mL each)
≈ 8.80 imperial fluid ounces
≈ 8.45 U.S. customary fluid ounce
trošku výstižnejšie sú presne ako "Kráľ bez kráľovstva" :-)))
som rada, že som ti ten úžasný recept pripomenula :-)
dakujem za pochvalu.
ale to by si ten Mr. @megasaso /peknesi ho nazval :-)/ musel vidieť dalej od nosa a nedajbože, aj sa učiť niečo nové DDDDD
dakujem ti.
PS: Megasasa mas v nohaviciach, tak sa chod radsej pohrat ;P
1 šálek (hrnek, cup) = 230 ml mozes to vysvetlit ?
dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/jak/jakr0002.html...
dakujem.
Obdivujem ľudí, ktorí si dajú toľko námahy a tak podrobne to popíšu, pofotia.myslím tým aj teba pusta. Tvoje recepty sa mi páčia, až na tie komentáre niektorých čo sa nevedia vpratať do kože. *****
no to vieš, sú aj takí, čo sa nevedia vpratať do kože...
som rada,že sa ti moje recepty páčia, tiež si vážim varecháčov, ktorí uvaria, podrobne popíšu, pofotia, tak ako aj ty, vážim si aj tých, čo pridajú slušné komenty výlučne k receptu, nie k osobe autora či inému.
dakujem za tvoje pekné a milé hodnotenie mojej práce :-)
tiež ti prajem krásny slnečný deň :-)