Sugo di pomodoro - paradajková omáčka od Nick Stellino (fotorecept)
	        Autor receptu: pusta 	         
	        
	        Nick Stellino je vynikajúci šéfkuchár americko-talianskej kuchyne, tento recept je z jeho 
kuchárskej knihy "Varenie s Nick Stellino", je to úžasná a mimoriadne chutná základná 
talianska paradajková omáčka s čerstvou bazalkou bez zahusťovania múkou, ide o základný 
predpis, ktorý má mnohoraké využitie v domácej kuchyni. Recept som len nepatrne upravila. | 		  
				  	  
				  	4 porcie  | 
				  	  
				  	10 minút príprava  | 
				  	  
				  	30-40 minút  na 80-90 °C  | 
 
 Postup- Pripravila som paradajkové  konzervy.
 - Obsah som vyliala do cuttera a rozkutrovala na kašu. nie úplne na jemno, nechala som maličké kúsky - my máme radi trocha rustikálnu paradajkovú omáčku.
 - Pripravila som olivový olej Extra Virgine.
 - Odstrihla som niekoľko vetvičiek čerstvej bazalky, otrhala som z nich lístky, pokládla na seba, stočila ako cigáro a pokrájala na jemno.
 - Na rozohriatom olivovom oleji na miernom plameni  som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a chilli vločky, cibuľu až takmer do hneda - asi 15 minút, za častého miešania.
 - Priliala som rozkutrované paradajky, soľ a varila som prikryté pokrievkou na miernom ohni.
 - Zatiaľ som uvarila v slanej vriacej vode pokrájané zemiaky, dala do misy pomleté bravčové pliecko, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majorán, prelisovaný cesnak, vajce, vo vode namočené a dobre vytlačené žemle...
 - ...všetko som dôkladne spracovala rukami, podľa potreby zahustila jemnou strúhankou na tvárnu fašírkovú mäsovú hmotu,...
 - ...z ktorej som navlhčenými rukami vytvarovala guľky veľkosti mojej dlane,...
 - ....rukami som ich jemne sploštila, obalila v strúhanke,...
 - ...vypražila som ich z oboch strán v horúcom oleji do červena a do chrumkava, hotové fašírky som nechala odsať z prebytočného tuku na papierovej kuchynskej utierke.
 - Asi 15 minút pred dokončením som pridala do pardajkovej omáčky oregáno, čerstvo mleté čierne korenie, ja som cukor nepridávala, kto chce, ten môže,...
 - ...pridala som pokrájanú čerstvú bazalku a nechala som omáčku zredukovať na požadovanú hustotu. Celková doba dusenia trvá 30 - 40 minút, táto omáčka sa môže podávať ako omáčka k mäsovým guliam, k polpette a polpettone, k fašírkam, k plneným paprikám ako príloha alebo sa môže použiť ako základ na pizzu, spagetti a iné cestoviny, tiež ako základ k iným jedlám a aj samostatne je vynikajúca - má mnohoraké využitie.Kto ju chce mať zvlášť jemnú, môže ju podľa autora ešte rozmixovať hotovú na jemno, zmení sa síce jej krásna červená farba o niečo, avšak jej úžasná chuť zostane nezmenená. Autor ju odporúča skladovať maximálne 3 dni v chladničke, v mrazničke vydrží bezo zmeny v zásobe asi 1 mesiac.
 - Podávala som túto skvelú omáčku výraznej chuti s vyprážanou fašírkou a s varenými zemiakmi, u nás sa veľmi rýchlo minula, tak nám chutila, len ja som si bláhovo myslela, že je jej veľa a dám aj zmraziť, ani do chladničky sa neušlo :-) Táto omáčka sa nezahusťuje ničím, žiadnou múkou, zredukuje sa na požadovanú hustotu. V tagoch hodnotím paradajkovú omáčku, nie prílohu a fašírku.
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |