Foto: diabambulka
Každý máme ten svoj obľúbený recetík a domáca je domáca. Tá je najlepšia...
Postup
-
1
Kapustu očistíme, nakrájame na štvrťky a nastrúhame spolu s cibuľou.
-
2
Dáme do vane, kde máme pripravenú plachtu posolíme ( trocha soli odložíme ) a pokmínujeme, všetko spolu premiešame a necháme 2 hodiny stáť, aby sme sa zbavili časti vody, ktorú pustí kapusta.
-
3
Do súdka dávame kapustu po častiach, každú vrstvu ešte trocha osolíme, pridáme trocha celého čierneho korenia, celé nové korenie, bobkový list, jablká a chren, ktorý sme len očistili a nakrájali na väčšie kúsky.
-
4
Každú vrstvu premiešame a natlačíme. Prebytočnú vodu odstánime ( vyčerpeme ).
-
5
Na záver kapustu zaťažíme,
-
6
nalejeme vodu do žliabku na súdku, prikryjeme vrchnákom a necháme odpočívať. Už teraz sa teším na prvú ochutnávku, mňam...
-
7
Toto je kapustička čo ostala ešte v súdku z milnulého roka a tak som ju dala do zaváracích pohárov zaliala vodou čo ostala spolu s kapustou v súdku a zasterilizovala. Sterilizujeme krátko, len aby chytilo víčko 5-10 minút. Ps : Ani zrnko nazmar :-)))
milamila, neboj sa ak chceš vyskúšaj aj cibuľou, kľudne si jej daj aj menej a neboj nieje nahorklá, má výbornú chuť, môžem ti z vlastnej skúsenosti povedať, kapustičku takto robíme už niekoľko rokov a zatiaľ nesklamala :-)
cervenka ahoj vidíš ja nepoznám kapustu v súdku s cvikľou, zato viem, že sa tak robieva aj čalamáda v kombinácií kapusta a cvikľa a je to nielen vitamínová bomba, ale aj pamlsok rovnako asi ako aj tvoja kapustička :-)))
Pekný deň
Čiže, postruhanu ju posolím týmnto množstvom soli a nechám 2 - 3 hodiny postáť, pustí šťavu a zmekne. Potom ju len päsťou natlačím do súdka.
Môžem, zodpovedne prehlásiť, že za tých 10 rokov, čo ju takto pripravujem, sa mi ešte nestalo, že by sa pokazila a dobrá je ešte aj v máji. Tak že, len kapusta a soľ.
Tísíc ludí, tísíc chutí........................