Foto: sracz
Na moje milé, prekvapenie rcp na „Košické rezy“ neušiel Vašej pozornosti a získal veľký ohlas. Jeden z komentárov pridal aj môj spolurodák @terakota a Zobraziť celý popisNa moje milé, prekvapenie rcp na „Košické rezy“ neušiel Vašej pozornosti a získal veľký ohlas. Jeden z komentárov pridal aj môj spolurodák @terakota a dodal, že zo spomínanej útlej knižôčky jeho rodinka piekla aj tzv. „Študentský chlieb“. Oznam neušiel pozornosti našej milej spoluvareške @frezia68, alias Prešovčanke Ditke z Gemera. Poprosila ma o rcp. Zalistoval som v šalátovom vydaní, našiel na str. 9, prečítal, preložil a teraz ho ponúkam aj Vám. Jednoduché, chutné, variabilné a prudko jedlé!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks čerstvé |
|
200 g kryštálový jemný |
|
5 PL teplý včelý |
|
20 g |
|
0,5 ML |
|
100 g posekané na hrubo |
|
100 g lúpané na hrubo nasekané |
|
3-4 PL sušené |
|
12 ks bez kôstok nakrájané |
|
12 ks sušené nakrájané |
|
250 g |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
1 PL na vymastenie plechu |
|
1 PL na vysypanie |
|
Postup
-
1
po prečítaní originálneho rcp som došiel k záveru, že mi tam niečo chýba, tak som ho trošku doplnil podľa vlastnej predstavy a neoľutoval som; sušené ríbezle (3 kopcovité PL), uložené v hrnčeku, som zalial teplou vodou, na malé kúsky pokrájal po tucte sušených datlí a sliviek, na hrubo pokrájal po 100 g vlašských orechov a olúpaných mandlí; do pomocnej misky som navážil 200 g trstinového cukru (na budúce dám iba 100 g) a pridal jedno celé vajíčko a tri žĺtky; pripravil som prdop, soľ, škoricový cukor a mleté klinčeky
-
2
trstinový cukor, celé vajíčko a tri žĺtky som vymiešal, pridal ½ ML (Mokka Lyžičky) mletých klinčekov, KL prdop_u a vrecúško škoricového cukru,
-
3
„nasosané“ sušené ríbezle, pokrájané vlašské orechy, mandle, sušené slivky, datle a vyšľahal, pri pomalých obrátkach s postupným pridávaním 250 g polohrubej múky so štipkou soli, pekne na hladko
-
4
tekuté cesto som nadstavil jemným až nežným vmiešaním (pomocou stierky) tuhého „snehu“ z vyšľahaných troch vaječných bielkov
-
5
hotové „dielo“ som vylial na bravčovou masťou vymazaný a phm (po PL) vysypaný plech (330x230x50 mm)
-
6
a s dôverou vložil na 33´do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C/350 °F; po kontrole som koláč dopiekol ešte 7´ a toto je výsledok
-
7
na reze vyzeral takto
-
8
naporcovaný (z ľava s brusnicovým džemom a píniovými semienkami, s mangom, s prášcukrom, čistý, s prášcukrom a banánom, so slivkovým lekvárom od Davalčiat); variantov, na internátoch a zvlášť v doma v špajze je „haďabej“; predstavovaný „chlebíček“ je vhodný ku káve, kávičke, kakauku, čajíku, alebo iba tak, na sucho k ničomu
-
9
tak a toto je „demonštrácia“ mojeho lepšieho JA, alias mojej krajšej ½, s plátkami čerstvého masla; konštatovanie jej jasnej milosti (či milej jasnosti), predsa nebudem „ligať“ koláč na sucho (do cesta sa nepridáva žiaden tuk); prezradím Vám na ňu ešte viac, len to prosím na mňa nevyzraďte, rez odkusovala zhora do ½ a na druhú si nechala nakrájať ďalšie dva plátky masla
-
10
pre potencionálnych záujemcov zverejňujem 9. str. originálneho „šalátového vydania“, s mojim prekladom; za prípadné chyby a nepresnosti sa Vám vopred úprimne ospravedlňujem, v MJ som totiž autodidact! Žiakov (študentov, … ský) chlieb (dlho postojí, naozaj dobrý): 3 celé vajcia, vymiešame s 20 dkg cukru, potom k tomu pridáme 5 PL roztaveného (rozpusteného) medu, málo drvenej škorice, klinčekov, 10 dkg na dlhé kúsky pokrájaných orechov, ½ balíčka Váncza-prášku na pečenie a 25 dkg múky. Pečieme na pomalom (miernom) ohni, na hrúbku dvoch prstov rozložené, vo vymastenom a múkou posypanom plechu. Krájame po vychladnutí.
@sracz , veľmi zaujímavý chlebík a najviac ma zaujali tie variácie.-)
veľa zdravíčka želám..
Ja mam zase original bez masti,nepamatam ci aj bez vajec na original americky vanocny chlebik chudobnych.Zacali ho piect Pilgrams po prichode do USA.
Skoda,ze sa mi nechce pohrat s fotkami ,aby dobre vyzneli na vareche,pridala by som ho tu,inac je velmi chutny.