Študentov chlieb už v dávne pečený (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Na moje milé, prekvapenie rcp na „Košické rezy“ neušiel Vašej pozornosti a získal veľký ohlas. Jeden z komentárov pridal aj môj spolurodák @terakota a dodal, že zo spomínanej útlej knižôčky jeho rodinka piekla aj tzv. „Študentský chlieb“. Oznam neušiel pozornosti našej milej spoluvareške @frezia68, alias Prešovčanke Ditke z Gemera. Poprosila ma o rcp. Zalistoval som v šalátovom vydaní, našiel na str. 9, prečítal, preložil a teraz ho ponúkam aj Vám. Jednoduché, chutné, variabilné a prudko jedlé!

20
porcií
12÷15 minút
príprava
33÷40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. po prečítaní originálneho rcp som došiel k záveru, že mi tam niečo chýba, tak som ho trošku doplnil podľa vlastnej predstavy a neoľutoval som; sušené ríbezle (3 kopcovité PL), uložené v hrnčeku, som zalial teplou vodou, na malé kúsky pokrájal po tucte sušených datlí a sliviek, na hrubo pokrájal po 100 g vlašských orechov a olúpaných mandlí; do pomocnej misky som navážil 200 g trstinového cukru (na budúce dám iba 100 g) a pridal jedno celé vajíčko a tri žĺtky; pripravil som prdop, soľ, škoricový cukor a mleté klinčeky
  2. trstinový cukor, celé vajíčko a tri žĺtky som vymiešal, pridal ½ ML (Mokka Lyžičky) mletých klinčekov, KL prdop_u a vrecúško škoricového cukru,
  3. „nasosané“ sušené ríbezle, pokrájané vlašské orechy, mandle, sušené slivky, datle a vyšľahal, pri pomalých obrátkach s postupným pridávaním 250 g polohrubej múky so štipkou soli, pekne na hladko
  4. tekuté cesto som nadstavil jemným až nežným vmiešaním (pomocou stierky) tuhého „snehu“ z vyšľahaných troch vaječných bielkov
  5. hotové „dielo“ som vylial na bravčovou masťou vymazaný a phm (po PL) vysypaný plech (330x230x50 mm)
  6. a s dôverou vložil na 33´do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C/350 °F; po kontrole som koláč dopiekol ešte 7´ a toto je výsledok
  7. na reze vyzeral takto
  8. naporcovaný (z ľava s brusnicovým džemom a píniovými semienkami, s mangom, s prášcukrom, čistý, s prášcukrom a banánom, so slivkovým lekvárom od Davalčiat); variantov, na internátoch a zvlášť v doma v špajze je „haďabej“; predstavovaný „chlebíček“ je vhodný ku káve, kávičke, kakauku, čajíku, alebo iba tak, na sucho k ničomu
  9. tak a toto je „demonštrácia“ mojeho lepšieho JA, alias mojej krajšej ½, s plátkami čerstvého masla; konštatovanie jej jasnej milosti (či milej jasnosti), predsa nebudem „ligať“ koláč na sucho (do cesta sa nepridáva žiaden tuk); prezradím Vám na ňu ešte viac, len to prosím na mňa nevyzraďte, rez odkusovala zhora do ½ a na druhú si nechala nakrájať ďalšie dva plátky masla
  10. pre potencionálnych záujemcov zverejňujem 9. str. originálneho „šalátového vydania“, s mojim prekladom; za prípadné chyby a nepresnosti sa Vám vopred úprimne ospravedlňujem, v MJ som totiž autodidact! Žiakov (študentov, … ský) chlieb (dlho postojí, naozaj dobrý): 3 celé vajcia, vymiešame s 20 dkg cukru, potom k tomu pridáme 5 PL roztaveného (rozpusteného) medu, málo drvenej škorice, klinčekov, 10 dkg na dlhé kúsky pokrájaných orechov, ½ balíčka Váncza-prášku na pečenie a 25 dkg múky. Pečieme na pomalom (miernom) ohni, na hrúbku dvoch prstov rozložené, vo vymastenom a múkou posypanom plechu. Krájame po vychladnutí.