Strúhanková plnka do závinu - vraj starodávny recept (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Prišli mi mailom rady do kuchyne, medzi inými tam bolo aj spomenuté, ako vraj robili plnku do závinov kedysi babky na dedine, tak som si povedala, že skúsim. Neboli tam gramáže, tak som experimentovala. V pôvodnom znení nebola smotana. Recept na cesto nedávam, každý má svoj obľúbený, ak nie, nájde ich tu neúrekom.

8 minút
príprava
17 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Odmerala som si strúhanku a cukor
  2. Dala som to spolu do kastróla a miešala som, treba miešať o dušu spasenú, lebo sa to chce pripáliť, miešala som asi 3 min., cukor začal robiť také hrčky
  3. Odstavila som a pridala som maslo
  4. Miešala som, kým sa maslo rozpustilo, ale stále to bolo trochu sypké, napadlo ma pridať ešte maslo, alebo smotanu, dala som smotanu, aby bola plnka taká kašovitá
  5. Po rozmiešaní so smotanou
  6. Plnky nachystané do závinov, druhá je maková
  7. Vybrala som cesto z DP, rozdelila na 4 kusy, každý som vyváľkala a naplnila, takto vyzerá strúhanková plnka
  8. Záviny som dala na plech, popichala vidličkou, natrela som ich žltkom s mliekom a nechala kysnúť cca 50 min.
  9. Piekla som na 180° 17 min.
  10. A teraz to najťažšie: počkať aspoň chvíľu, kým sa dá krájať :-)
  11. Ale dlho som nevydržala, podľa mňa je plnka mňam, tie hrčky cukru pekne chrumkajú