Foto: brambora
3v1= tvaroh, mak, jablko. Včera som piekla buchty a ostalo mi dosť tvarohovej plnky, tak som musela čosi s ňou vymyslieť. Najjednoduchšia a najrýchlejšia Zobraziť celý popis3v1= tvaroh, mak, jablko. Včera som piekla buchty a ostalo mi dosť tvarohovej plnky, tak som musela čosi s ňou vymyslieť. Najjednoduchšia a najrýchlejšia bola štrúdla.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Na plnku si zmiešame oba tvarohy, pridáme vanilkový cukor. Mletý mak si obaríme v troche horúceho mlieka, pridáme ho k tvarohom aj s postrúhaným jablkom. Ak je plnka redšia, pridáme trochu detskej krupice na zhustnutie.
-
2
Lístkové cesto si vyvaľkáme do obdĺžnika. Ja a valček ešte nie sme kamoši ale hádam do dôchodku sa naučím s ním komunikovať. :-) V balení boli 2ks cesta, tak mi vyšli dve menšie štrúdle. Na cesto natrieme polovicu plnky, boky zahneme a...
-
3
...rolujeme až do úplného vyčerpania. :-) Vznikne vám určite čosi krajšie ako mne ale snaha sa cení. :-)
-
4
Potrieme ich vajíčkom a popicháme vidličkou. Mne vznikli takéto dve štrúdličky. Neboli to výstavné kusy ale tak... Pečieme pri 190C asi tak 20 minút.
-
5
Upečené môžme posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť...
-
6
Vie mi niekto zodpovedať pár otázok? :D Štrúdla sa roluje na dlhšiu stranu či kratšiu? A môže tvaroh spôsobiť, že som mala štrúdlu trošku vlhšiu vnútri? Lebo zvrchu bola dosť upečená a aj zvnútra sa mi zdala fajn. Ďakujem za odpovede. :D
varecha.pravda.sk/recepty/hruskova-strudla-fotorecept/197...
varecha.pravda.sk/recepty/chlapska-strudla/35745-recept.h...
Cesto sa krásne lístkuje,len treba potierať opatrne po pásoch,aby si nezalepila okraje.A ja pečiem pri teplote 220°C do zlatova cca 12-15´.
Ahoj brambora.Ja som tiež veľakrát robil takýmto spôsobom štrúdľu.
No o čase ma to začalo ťahať k originálu.Prikladám ti sem link z ktorého som sa naučil spraviť pravú ťahanú štrúdľu.Vyvaľkal som si cesto celkom do tenka a potom to ťahanie išlo ako po masle.V tomto linku ďakujem autorke receptu.Tvoja štrúdľa sa mi páči,lebo je tam plnky až-až.Prajem ti všetko dobré.
, varecha.pravda.sk/recepty/prava-tahana-makovo-visnova-a-j...
takto sa ma davat plnka - v jednej linii:
a takto ma vyzerat prekrojena - v strede plnka a okolo "listky" cesta :)
Pisem rychlo a nekukam :D To nic nemeni na tom, ze sme na portali o vareni, nie o gramatike :P
Takže:
1. plnka sa nikdy nezmieša dokopy predtým ako sa dáva na cesto. Cesto sa posýpa, makom, orechmi, strúhankou a pod., pridáva sa cukor, rozpustené maslo, aby štrúdľa nebola suchá, potom ovocie. Jablká sa nikdy nestrúhajú ani nekrájajú vopred, inak pustia šťavu (videla som už geniálny nápad šťavu vytlačiť, zahodiť a suché jablká dať na cesto, preboha....). Vždy sa strúhajú alebo krájajú priamo na cesto.
2.plnka sa určite nedáva na jednu kopu, to si len niekto uľahčuje prácu. Plnka musí byť rovnomerne na celej ploche cesta okrem okrajov. To sa, samozrejme, nedá ak si z nej spravil mokrú hrču. Ale tá pravá štrúdľa má plnku po celom ceste, zvinie sa pomocou obrusa, na ktorom sa ťahala.
Netreba o tom diskutovať, tí ktorí pochybujú si môžu upiecť štrúdľu na oba spôsoby, vyskúšať ako sa krája, ako drží tvar po prekrojení, ako chutí. Potom uvidia rozdiel.
to co @megdesign pise je skor americka rychla verzia co mne osobne vobec nechuti lebo vacsinou skonci lepkava ( u nas predavaju len taku a je otrasna ).
Súhlasím v každom bode so @sovka62 ohľadom technologického postupu.
A ešte ako pikoška - musím sa priznať, že moje prvé ťahané cesto na štrúdľu skončilo na strome pod kuchynským oknom... no jednoducho sa mi nedarilo a tak som ho celá vytočená vyhodila cez kuchynské okno von - bývali sme vtedy v rodinnom dome, takže neohrozovala som tým nikoho, len ten strom :)
plnenie a zavinutie štrúdle:
toto som videla ako dieta, mozno dva krat v zivote,je to mnamka, ale kolko nervov stalo to cesto vytiahnut, aby sa nepotrhalo...
a to nebolo ani zdaleka ake tenulinke, ako ho mas ty!
To na fotkách nie je dokumentácia z môjho ťahania, zdroj bol web :)
Aby ma náhodou niekto neobvinil z toho, že kradnem iným zásluhy :)
Mám chlapa stolára, stôl spravil riadny, veľký, pevný... ideálny na ťahanie štrúdiel, aj keď zasa tak často ani ja nemam čas a nervy s ťahaním, preto tiež sem-tam siahnem po kúpenskom... výsledok je tiež skvelý, ako u Teba. Krásna štavnatá štrudlička sa Ti podarila :)
Páči sa mi Tvoj pozitívny prístup a ochota zabezpečiť susedovi skvelý úkryt pre afto :) A s trpezlivosťou si ani ja netykám :)
moja pra pra starka z dolniakov vraj v zime cistievala pri sporaku tekvicove semienka a z nich robila plnku do strudli
ja som to nezazila, ale udajne to bola manna nebeska :-)
Dnes sú to už roky, čo som ťahanú štrúdľu nepiekla, ani neviem kde mám ten recept. Pekne som si však vďaka vám zaspomínala a budem ho veru musieť pohľadať a keď bude sezóna, skúsim oprášiť starý, v čase stratený zvyk a uvidím, ako mi to pôjde v tomto dospelom veku. Hádam sa nedám zahanbiť sama sebou :-)
@kukulienka71 predvcerom som robila buchty od teba tiez prvykrat a vysli super, tak este oprasit tahanie strudle a aj to casom vyjde. :D
@brambora , peknú štrúdličku si upiekla. Aj ja občas robievam z lístkového cesta, hlavne vtedy ako mi treba len jednu alebo dve. Lístkové cesto rozdelím na dva pásy tie po bokoch radielkom narežem šikmo a tak, aby v strede zostal pruh široký o niečo viac jednu tretinu. Tú neprerezanú časť plním a šikmé prúžky z bokov prepletám na striedačku, jeden z pravej, jeden z ľavej strany, atď. Vtedy sa cesto pekne lístkuje, nezostane mokré. Naučila som sa to z prvej vlastnej kuchárskej knihy, kde bola uvedená ako tirolský závin.
Dnes upečené dve štrúdličky. Sú výborné. Jedna mak, tvaroh, jablko a druhá orechy, tvaroh, jablko. Aj keď ja sa s makom nekamarátim, urobil som ju kvôli zvedavosti. Kúštik som ochutnal a je fakt dobrá. Tú makovú rozdám a orechová je iba pre mňa. Tá plnka 3v1 je dobrý nápad. Je to rýchle, netreba sa patlať s viacerými plnkami. Máš moju pochvalu. Príjemný večer a peknú nedeľu Ti prajem.
P.S. Ako Ti ide s odstupom času vaľkanie cesta?
Som rada, ze chutila a ze sa vydarila. ;-) Dakujem za fotku. Ja som dnes buchty robila... Peceniu sa uz venujem pomenej kedze z jedneho dietata sa stali uz dve, tak cas venujem im... Ale valkanie mi ide urcite lepsie ako pred tymi 3rokmi ;-) Dakujem za opytanie...