Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa fotorecept
Foto: alexdidi
Už som vyskúšala viacero receptov na ťahanú štrúdľu a najviac som si obľúbila ten, ktorý vám dnes chcem predstaviť. Prečo? Cesto je pripravené veľmi Zobraziť celý popisUž som vyskúšala viacero receptov na ťahanú štrúdľu a najviac som si obľúbila ten, ktorý vám dnes chcem predstaviť. Prečo? Cesto je pripravené veľmi rýchlo, bez námahy, veľmi dobre sa s ním pracuje a ťahanie netrvá dlhšie ako 10 minút. Verte mi, stojí zato pripraviť si takúto pravú, nefalšovanú štrúdľu doma s plnkou podľa vlastnej chuti. Je predsa len iná ako z lístkového cesta a ak sa nám nevydarí po prvýkrát na 100%, po druhýkrát to určite vyjde.
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
100 ml |
|
250 ml |
|
125 g |
|
Náplň makovo- višňová: | |
150 g |
|
100 g |
|
700 ml |
|
Náplň jablková: | |
750 g |
|
30 g |
|
30 g |
|
50 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
V mise vymiesime cesto zo všetkých surovín, okrem masla pomocou šľahača s hnetacími metlami(asi 10minút). Najprv na nízke obrátky a potom najrýchlejšie.
-
2
Vymiesené cesto potrieme naolejovanými rukami.
-
3
Prikryjeme teplou misou a necháme odpočívať 30 minút.
-
4
Cesto máme na dve štrúdle, takže ho rozdelíme na polovicu. Na plátennom obruse prvú polovicu cesta najprv vyvaľkáme.
-
5
Potom naolejovanými rukami dookola pomaly, postupne vyťahujeme.Hrubé okraje odstrihneme alebo odrežeme.
-
6
Cesto dobre pokvapkáme roztopeným maslom. Na 1/3 cesta navŕšime jablkovú pĺnku, ktorú si pripravímetak,že očistené a jadierok zbavené jablká nastrúhame na plátky a zmiešame s ostatnými prísadami.Okraje prehneme na pĺnku, aby nevytekala.
-
7
Pomocou obrusa , nadvihovaním, stočíme.
-
8
Opatrne prenesieme na plech vyložený papierom alebo fóliou na pečenie. Potrieme maslom.
-
9
Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú polovicu cesta s makovo-višňovou plnkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180st C 20-25 minút.
-
10
Upečené štrúdle hneď za horúca znovu potrieme roztopeným maslom. Necháme vychladnúť a podávame poprášené práškovým cukrom, so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Ukladám si...
naposledy jedla od mojej mamy,vytiahnute cesto bolo doslova priesvitne a ta chut......Sikula si velka ;je to druhy recept na strudlu ,ktory obdivujem.Prvy bol od @tatranky ;-)
No po ukážke,ktorú pripojila @michsamant ,za ktorú som jej aj ja vďačná,sa určite veľa žien odhodlá na túto dobrotu.
Takto som štrúdľu nikdy nerobila,ale určite ju nechám spracovať v robote a potom ju už len vybúcham.Vďaka michsamant.
Tak budem aspon ukazovat v buducnosti vnukom ako to vyzeralo ta prava tahana strudla.
Tvoj úvod v tomto recepte je bezpochybne pravdiví.A to do bodky.Píšem to preto,lebo tvoj rcp.som odskúšal.Cesto sa relatívne dlho mieša,ale finálne cesto stálo za to.Po vyvalkaní sa dala krásne naťahovať bez problémov.Ďakujem ti pekne za výborný recept a pozdravujem z NL.
Dnes som robil tvoje cesto znova.Pracuje sa sním naozaj dobre.Ďakujem ti za skvelý recept.
Teraz poprosím o rady, že: Cesto ked som stáčala, sa mi v dvoch miestach prilepilo na látku, ked som ho stočila a preložila na plech, tak mi v jednom mieste popukalo, už bolo suché a mrvilo sa, ale nie moc. Potrela som riadne maslom, akoby zalepila a po upečení nebolo poznať. Či sa to stáva chcem vedieť. Tak ešte raz dakujem ti za recept @alexdidi a @mesiarovi50 za pripomenutie tu receptu a môjho nakopnutia k ťahaniu. Už sa báť nebudem, len chcem vychytať muchy.
@havino Cesto sa zvykne prilepiť ak je málo pomúčený obrus/plachta, alebo ak je v ceste nenápadná dierka, pretečie cez ňu šťava z ovocia, aj vtedy sa môže na tom mieste prichytiť.
ty si neskutočne šikovná mladá kočka..veru..aj ja chcem takú dcéru...:-)))
Tu pomáha moja dcérka :-)
mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=3122bafad2&vi...
...hotovo
mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=3122bafad2&vi...
mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=3122bafad2&vi...
@Alexdidi , jablek plnou zahradu, hledala jsem nějaké ověřené fajn těsto na tahaný štrůdlík - ukládám si, udělám, děkuju .-)
aj moja 9,5 ročná dcérka pomáhala vyťahovať cesto:-)
...hotovo
scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/s720x720/1378388_...
s višňami, výborná :)
fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/q84/p180x540/1...
Krásná práce, milá Tánička! Štrúdlu miluju! Některé věci se dědí, i chutě. Můj tatínek by za štrúdl dal život, byla to jeho nejoblíbenější maškrta. Moje maminka už roky dělá štrúdl s olejem - je to lepší na tahání. Největší sranda vždy byla, že se pekla spolu s velkou štrúdlou i malá štrúdla /z utrhnutého či odřezaného kousku/ pro našeho pejska Maxima. Psí štrúdla. On to dobře věděl a spolu s tatínkem stáli "frontu" u chladnutí štrúdlových nohavic. Mně shůry nedali umění vyvalovat, natož "tahat" těsto a tiše závidím ženám /i mužům/, kteří to umí. Moje poklona všem, kdo bravurně vytahují nebo vyvalují těsto! Krásný den přeji všem!