Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa fotorecept

alexdidiAlexdidi, 66 ročná žena, Prešov, 20. septembra 2010 16:50
Ďalšie jej recepty »

Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept)Foto: alexdidi

Už som vyskúšala viacero receptov na ťahanú štrúdľu a najviac som si obľúbila ten, ktorý vám dnes chcem predstaviť. Prečo? Cesto je pripravené veľmi rýchlo, bez námahy, veľmi dobre sa s ním pracuje a ťahanie netrvá dlhšie ako 10 minút. Verte mi, stojí zato pripraviť si takúto pravú, nefalšovanú štrúdľu doma s plnkou podľa vlastnej chuti. Je predsa len iná ako z lístkového cesta a ak sa nám nevydarí po prvýkrát na 100%, po druhýkrát to určite vyjde.

60 min
príprava
20-25 min
na 180 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    V mise vymiesime cesto zo všetkých surovín, okrem masla pomocou šľahača s hnetacími metlami(asi 10minút). Najprv na nízke obrátky a potom najrýchlejšie.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesené cesto potrieme naolejovanými rukami.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme teplou misou a necháme odpočívať 30 minút.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto máme na dve štrúdle, takže ho rozdelíme na polovicu. Na plátennom obruse prvú polovicu cesta najprv vyvaľkáme.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom naolejovanými rukami dookola pomaly, postupne vyťahujeme.Hrubé okraje odstrihneme alebo odrežeme.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto dobre pokvapkáme roztopeným maslom. Na 1/3 cesta navŕšime jablkovú pĺnku, ktorú si pripravímetak,že očistené a jadierok zbavené jablká nastrúhame na plátky a zmiešame s ostatnými prísadami.Okraje prehneme na pĺnku, aby nevytekala.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pomocou obrusa , nadvihovaním, stočíme.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opatrne prenesieme na plech vyložený papierom alebo fóliou na pečenie. Potrieme maslom.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú polovicu cesta s makovo-višňovou plnkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180st C 20-25 minút.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečené štrúdle hneď za horúca znovu potrieme roztopeným maslom. Necháme vychladnúť a podávame poprášené práškovým cukrom, so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 10
ohodnoť recept:
Hlasovalo 19 ľudí (4,6 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist