Strojčekové pečivo bez použitia strojčeka

Autor receptu: mimit

Moja nasada na masovy mlyncek, ktorou sa robi toto pecivo, ostala v mojom rodisku, Trnave, takze som to chcela vyskusat aj bez nej. Tvar je to predsa jednoduchy a mozno si usetrim aj trochu casu, nevahala som teda. Zo vsetkych receptov, ktore mam, som sa vratila k naozajstnej klasike a ku kvalitnym surovinam. Posudte samy.

30
porcií
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tento recept je klasika z receptov, ktore hovoria, ze pomer muky, masla a cukru ma byt 3:2:1. Z múky, kocky masla, praskoveho cukru a dvoch zltok teda vypracujeme cesto. Dame ho na chvilu odlezat do chladnicky. Kedze nedavam margarin, ale maslo, radsej aspon na hodinu.
  2. A tu prichadza na rad cast bez pouzitia mlynceka a nasady. Cesto si rozvalkame na hrubku priblizne 0,4 cm a naznacime si na neho mriezku. Mne sa osvedcilo 1,5x8 cm. Prvy raz som pouzila pravitko, ostatne razy sa to da naozaj odhadnut, ale aj to meranie je iba preto, aby malo vsetko pecivo rovnaku dlzku. Radielkom som si rozdelila cesto a ako je na fotke zobrazene, pomockou na pecenie (to zlte od firmy zenker) som vzdy podobrala 4-5 ks s preniesla na plech vystlany papierom na pecenie. Bolo to rychlo. Treba ale dbat na dostatocne rozostupy, cesto sa roztiahne do sirky.
  3. Piekla som na 180 stupnov, zhruba 15 minut, ale s mojou rurou mam skusenost, ze pecie "slabsie" ako je uvedene v mnohych receptoch, takze doba pecenia sa u mna predlzuje. Podstatne je, aby pecivo nezhnedlo. Musi zostat blede, upecene je, ked len velmi malo zruzoveju okraje a povrch je uz pevny.
  4. Nechame vychladnut, zlepime dzemom (u nas je najoblubenejsi jahodovy a ceresnovy) a potom okraje macame v cokolade roztopenej nad parou, necham dobre odkvapkat kym polozim, aby zaschla. Najskor namacame jednu stranu, potom druhu.