Štrachanda fotorecept

Zdeněk Michálek
šéfkuchár Hotela Bratislava v Bratislave a člen Gourmet klubu SK, 8. augusta 2013
Štrachanda (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
20 - 30 g
2 - 3 PL
1 - 2 ks
60 - 80 g (alebo hrubá múka)
1 ks
150 g (alebo údené mäso)
1 PL
 na vysypanie pekáča




Postup

  1. 1



    Sušené huby namočíme asi na 10 – 12 minút do zmesi z vajca, smotany a krupice. Oškvarky alebo údené mäso nasekáme a spolu s jemne nakrájanou cibuľou zľahka opražíme. Pridáme soľ, cesnak, rascu, majorán a zázvor.

  2. 2



    Pekáč vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Po celej ploche pekáča rozložíme na plátky nakrájanú polovicu uvarených zemiakov. Pridáme zmes osmažených oškvarkov a prekryjeme zvyškom zemiakov.

  3. 3



    Zapečieme a potom prelejeme zmesou s namočenými hubami. Zvoľna dopečieme. K štrachande je najlepšie podusiť kapustu a uvariť údenú krkovičku.

Diskusia k receptu

smejkad
neviem si zvyknut na zazvor a uz vobec nie v receptoch akoze starodavnych , inak to moze byt fajnotka
tatranka
...a to veru aj ja.Zaujímavý recept a určite bude manžel spokojný a aj chváliť. Pre @smejkad.Z ázvor používala dávno moja stará mamka.A to boli určite jedlá z pred 100 rokov.Takže možno to máš tak aj ty,ako som to nevedela ja.No poznala som ho pod menom ďumbier.Ja som naopak dosť dlho nevedela,že zázvor = ďumbier.
darinocka
Recept je už v KK a k tomu zázvoru,či ďumbieru - využívali ho už dávno,známe sú zázvorníky,ktoré sa piekli na Vianoce a vykrajovali sa špeciálnymi formičkami.Ba aj vrch v Nízkzch Tatrách má jeho meno ;)
Vrch Ďumbier
Publikované: 21.1.2009
Je najvyšším vrchom Nízkych Tatier. So svojou výškou (2 043 m n. m.) sa týči v karpatskom hrebeni medzi Chopkom (2 024 m n. m.) a sedlom Čertovica (1 238 m n. m.). Jeho názov ľudia odvodili od rastliny, ktorej korienky sa používali pri príprave pokrmov ako korenie a tiež na rôzne lektvary v ľudovom liečiteľstve. Môžete ho poznať aj pod menom zázvor.
dobryhrncekvar
no, vyzerá na veľmi chutné jedlo, ....ale ako "stvorené "na môj vysoký cholesterol...už aj ukladám !!!
radulienka
Ja osobne zázvor milujem a som vďačná, že ho dostať i surový a že sa s ním dá perfektne variť. Je to perfektná medicína, takže ak s ním nevarím, spravím si buď ďumbierovú limonádu alebo čaj. A nemám žiadne problémy ani zažívacie, ani nádchové či iné. Netreba sa ho báť, treba skúšať. Vďaka za recept so zázvorom...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia