Štrachanda fotorecept

Zdeněk Michálek
šéfkuchár Hotela Bratislava v Bratislave a člen Gourmet klubu SK, 8. augusta 2013
Štrachanda (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
20 - 30 g
2 - 3 PL
1 - 2 ks
60 - 80 g (alebo hrubá múka)
1 ks
150 g (alebo údené mäso)
1 PL
 na vysypanie pekáča

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1



    Sušené huby namočíme asi na 10 – 12 minút do zmesi z vajca, smotany a krupice. Oškvarky alebo údené mäso nasekáme a spolu s jemne nakrájanou cibuľou zľahka opražíme. Pridáme soľ, cesnak, rascu, majorán a zázvor.

  2. 2



    Pekáč vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Po celej ploche pekáča rozložíme na plátky nakrájanú polovicu uvarených zemiakov. Pridáme zmes osmažených oškvarkov a prekryjeme zvyškom zemiakov.

  3. 3



    Zapečieme a potom prelejeme zmesou s namočenými hubami. Zvoľna dopečieme. K štrachande je najlepšie podusiť kapustu a uvariť údenú krkovičku.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
...a to veru aj ja.Zaujímavý recept a určite bude manžel spokojný a aj chváliť. Pre @smejkad.Z ázvor používala dávno moja stará mamka.A to boli určite jedlá z pred 100 rokov.Takže možno to máš tak aj ty,ako som to nevedela ja.No poznala som ho pod menom ďumbier.Ja som naopak dosť dlho nevedela,že zázvor = ďumbier.
Recept je už v KK a k tomu zázvoru,či ďumbieru - využívali ho už dávno,známe sú zázvorníky,ktoré sa piekli na Vianoce a vykrajovali sa špeciálnymi formičkami.Ba aj vrch v Nízkzch Tatrách má jeho meno ;)
Vrch Ďumbier
Publikované: 21.1.2009
Je najvyšším vrchom Nízkych Tatier. So svojou výškou (2 043 m n. m.) sa týči v karpatskom hrebeni medzi Chopkom (2 024 m n. m.) a sedlom Čertovica (1 238 m n. m.). Jeho názov ľudia odvodili od rastliny, ktorej korienky sa používali pri príprave pokrmov ako korenie a tiež na rôzne lektvary v ľudovom liečiteľstve. Môžete ho poznať aj pod menom zázvor.
Ja osobne zázvor milujem a som vďačná, že ho dostať i surový a že sa s ním dá perfektne variť. Je to perfektná medicína, takže ak s ním nevarím, spravím si buď ďumbierovú limonádu alebo čaj. A nemám žiadne problémy ani zažívacie, ani nádchové či iné. Netreba sa ho báť, treba skúšať. Vďaka za recept so zázvorom...

Pridaj komentár k receptu: