Štedrovečerná kapustnica od mojej babky

elana - bez fotkyelana, 5. januára 2010

Takúto kapustnicu pripravujeme pokiaľ ja viem štvrtá generácia v mojej rodine. Čítala som najrôznejšie recepty ale s takýmto som sa nestretla. Je fantastická a Zobraziť celý popisTakúto kapustnicu pripravujeme pokiaľ ja viem štvrtá generácia v mojej rodine. Čítala som najrôznejšie recepty ale s takýmto som sa nestretla. Je fantastická a moja rodina by ju na štedrý večer nevymenila za žiadnu inú. Má svoju nezameniteľnú chuť, vôňu a k štedrovečernej atmosfére sa úžasne hodí.

10-12
porcií
25 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2 l
veľa
3/4 l
1/2 l
mokka lyžička
čajová lyžička
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do vody dáme variť kyslú kapustu, vopred obarenú zmes sušených lesných húb (dubáky, hrabáky, modráky, prípadne masliaky). Má ich byť dosť veľké množstvo, dajú kapustnici charakter.

  2. 2

    Na panvicu dáme rozpustiť celé maslo, nadrobno nakrájanú veľkú cibuľu (1-2), popražiť so sklovita, pridáme veľa roztlačeného cesnaku (8-10 strúčkov), teraz to bude preukrutne voňať. Pridáme červenú papriku, biele mleté korenie, chvíľu spolu popražiť a vliať do kapusty.

  3. 3

    Zvlášť si pripravíme zátrepku z kyslej smotany, hladkej múky, ktorú ak treba rozriedime mliekom a vlejeme do kapusty. Necháme prejsť varom, ak treba dosolíme a dolejeme mliekom, ak je kapusta veľmi kyslá, prípadne trochou vody, ak je ešte veľmi hustá. Kapustnica nemá byť veľmi hustá ale ani veľmi riedka.

Diskusia k receptu

prezyvka
všetko je super, ale kde máš údené mäso a klobásku, bez toho to nie je ono
chillipaprika1
"Katolícka" - bezmäsitá kapustnica. Evanjelici nedržali na Štedrý večer taký prísny pôst, takže aj nejakú tú klobásku alebo kus mäsa do kapustnice šupli...
kaniska
Juj, uz sa mi zbiehaju slinky ;o) tato je ina, ako vsetky ostatne, je naozaj postna a tak to ma na Stedry vecer byt. Dakujem za inspiraciu, skusime!
jarrusska
presne takuto robime aj my,ale miesto kyslej smotany davam sladkú.
janez
aj my robíme presne takúto ale ešte aj bez smotany, konečne som našla na ňu recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia