Štedrovečerná kapustnica od mojej babky

Autor receptu: elana

Takúto kapustnicu pripravujeme pokiaľ ja viem štvrtá generácia v mojej rodine. Čítala som najrôznejšie recepty ale s takýmto som sa nestretla. Je fantastická a moja rodina by ju na štedrý večer nevymenila za žiadnu inú. Má svoju nezameniteľnú chuť, vôňu a k štedrovečernej atmosfére sa úžasne hodí.

10-12
porcií
25 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do vody dáme variť kyslú kapustu, vopred obarenú zmes sušených lesných húb (dubáky, hrabáky, modráky, prípadne masliaky). Má ich byť dosť veľké množstvo, dajú kapustnici charakter.
  2. Na panvicu dáme rozpustiť celé maslo, nadrobno nakrájanú veľkú cibuľu (1-2), popražiť so sklovita, pridáme veľa roztlačeného cesnaku (8-10 strúčkov), teraz to bude preukrutne voňať. Pridáme červenú papriku, biele mleté korenie, chvíľu spolu popražiť a vliať do kapusty.
  3. Zvlášť si pripravíme zátrepku z kyslej smotany, hladkej múky, ktorú ak treba rozriedime mliekom a vlejeme do kapusty. Necháme prejsť varom, ak treba dosolíme a dolejeme mliekom, ak je kapusta veľmi kyslá, prípadne trochou vody, ak je ešte veľmi hustá. Kapustnica nemá byť veľmi hustá ale ani veľmi riedka.