Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Štedrák

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 5. februára 2021
Štedrák
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
50 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
370 g
150 ml
60 g
5 g
50 g
2 ks
Orechová plnka:
100 g mleté
45 g
100 ml horúce
 nastrúhaná
Maková plnka:
100 g mletý
60 g
100 ml horúce
7 g
Tvarohová plnka:
250 g
50 g
2 ks
podľa chuti
Lekvárová plnka:
100 g
Na potretie:
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto pripravíme kysnuté cesto: Mlieko, cukor a sušené droždie zmiešame, a kvások necháme 15 minút postáť. Múku, štipku soli, roztopené maslo, žĺtky a kvások zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Necháme vykysnúť, kým cesto nezväčší objem na dvojnásobok (asi 2 hodiny).

  2. 2

    Všetky plnky pripravíme do samostatných misiek, zmiešaním uvedených surovín.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú postupne vyvaľkáme podľa veľkosti plechu.

  4. 4

    Na plech vrstvíme – cesto, lekvárovú plnku, cesto, makovú plnku, cesto, orechovú plnku, cesto, tvarohovú plnku a posledné cesto nakrájané na širšie pásiky poukladáme do tvaru mriežky. Vrch koláča potrieme vajíčkom rozmiešaným s troškou mlieka. Pečieme v predhriatej rúre na 150 stupňoch približne 50 minút.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu