Štedrák
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 5. februára 2021

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
na 150 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 370 g |
|
| 150 ml |
|
| 60 g |
|
| 5 g |
|
| 50 g |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
| Orechová plnka: | |
| 100 g mleté |
|
| 45 g |
|
| 100 ml horúce |
|
| nastrúhaná |
|
| Maková plnka: | |
| 100 g mletý |
|
| 60 g |
|
| 100 ml horúce |
|
| 7 g |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 250 g |
|
| 50 g |
|
| 2 ks |
|
| podľa chuti |
|
| Lekvárová plnka: | |
| 100 g |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Zo surovín na cesto pripravíme kysnuté cesto: Mlieko, cukor a sušené droždie zmiešame, a kvások necháme 15 minút postáť. Múku, štipku soli, roztopené maslo, žĺtky a kvások zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Necháme vykysnúť, kým cesto nezväčší objem na dvojnásobok (asi 2 hodiny).
- 2
Všetky plnky pripravíme do samostatných misiek, zmiešaním uvedených surovín.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú postupne vyvaľkáme podľa veľkosti plechu.
- 4
Na plech vrstvíme – cesto, lekvárovú plnku, cesto, makovú plnku, cesto, orechovú plnku, cesto, tvarohovú plnku a posledné cesto nakrájané na širšie pásiky poukladáme do tvaru mriežky. Vrch koláča potrieme vajíčkom rozmiešaným s troškou mlieka. Pečieme v predhriatej rúre na 150 stupňoch približne 50 minút.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Oprava super