Kysnutý koláč

Štedrák

Autor receptu: redakcia

50 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto pripravíme kysnuté cesto: Mlieko, cukor a sušené droždie zmiešame, a kvások necháme 15 minút postáť. Múku, štipku soli, roztopené maslo, žĺtky a kvások zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Necháme vykysnúť, kým cesto nezväčší objem na dvojnásobok (asi 2 hodiny).
  2. Všetky plnky pripravíme do samostatných misiek, zmiešaním uvedených surovín.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a každú postupne vyvaľkáme podľa veľkosti plechu.
  4. Na plech vrstvíme – cesto, lekvárovú plnku, cesto, makovú plnku, cesto, orechovú plnku, cesto, tvarohovú plnku a posledné cesto nakrájané na širšie pásiky poukladáme do tvaru mriežky. Vrch koláča potrieme vajíčkom rozmiešaným s troškou mlieka. Pečieme v predhriatej rúre na 150 stupňoch približne 50 minút.