Štedrák fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 12. decembra 2012
Štedrák (fotorecept)
Foto: kajusiqq

To pravé:)........orechovo,makovo,tvarohovo,lekvárové:))) prajem vám dobrú chuť:)....

120 minút
príprava
30 minút
na 180-220 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
300 g
100 g
125 g
1 ks (kocka)
3 ks
1 ks
Lekvárová plnka:
200 g
Maková plnka:
200 g
10 g
150 g
1 balíček
1 ks
podľa potreby(hustoty)
podľa chuti
Orechová plnka:
180 g
30 g
200 ml
130 g
Tvarohová plnka:
300 g
150 g
1 ks
Do každej plnky:




Postup

  1. 1

    Do misky preosejeme múku, urobíme do nej jamku a nalejeme trocha vlažného mlieka, do ktorého pridáme 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru a rozdrobené kvasnice. Keď nám nabobnajú kvasnice pridáme žĺtky, cukor, soľ, mlieko, nakoniec roztopené maslo a spracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnky.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maková plnka:1 sposob zmiešame 200 g mletého maku, 150 g práškového cukru, 10 g masla, vanilínový cukor, citrónová kôra, hrozienka ak má niekto rád prevarené mlieko podľa potreby, podľa hustoty plnky. 2 sposob Pomlety mak s cukrom a mliekom uvaríme a nechame vychladnut pridáme vyšľahaný bielok.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Orechová plnka:1sposob zmiešame 180 g mletých orechov, 30 g strúhanky, 200 ml prevareného mlieka, 130 g práškového cukru, vanilínový cukor, citrónová kôra. 2sposob Pomleté orechy zmiešame s praškovým cukrom a varíme v mlieku.pridáme vyšľahaný bielok. cukru dame podla chuti menej alebo viac, mlieka podla potreby, plnka nema byt moc riedka ale taka akurat, aby sa dobre dala rozotierat

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvarohová plnka:1sposob zmiešame 300 g tvarohu, 150 g kryštálového cukru, 1 vajce. 2sposob to roztopeného masla pridáme cukor,tvaroh,hrozienka,žltok a premiešame z bielka vyšľaháme sneh a pridáme do plnky.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto si rozdelíme na 5 bochníkov

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a postupne vrstvíme do stredne veľkého vymasteného plechu ( môžeme použiť papier) Vrstvíme nasledovne: naspodok dáme 1.cesto, 200 g slivkového lekváru rozotrieme

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naň položíme 2.cesto rozotrieme makovú plnku.nan položíme3. cesto orechová plnka, 4. cesto, tvarohová plnka a dávame navrch mriežku z 5.cesta.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečieme v predhriatej rúre

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto vyzeral moj prvý s tromi plnkami:)

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A takto vyzerá moj druhý:)...so 4mi:)

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

marcy
to je poklad,mňááám ako od babenky a pieklo mladé žieňa,1* :-))
angiek
pekny mnam, len rozmyslam preco ho mas taky zvlneny
hany2
je to náš najobľúbenejší vianočný koláčik, v našej rodine ho pečieme už dlhé roky, mňam
babkamt
Ty si taká pokušiteľka. Stále nás lákaš na dáke dobroty. Oči by aj jedli , no žalúdok už toľko nevládze.Už teraz som pomaly širšia ako vyššia , no aspoň jeden kúsok by som si hádam mohla dať ?
sovka62
@angiek , ja ho pečiem už roky, aj môj je vždy taký zvlnený. Je to preto, že cesto je tenké a mäkké a keď naň natieram plnky, vždy trochu uhýna, takže sa nedajú spraviť úplne rovnaké vrstvy na rovnom ceste. Ale to vôbec nevadí, keďže sú plnky štyri, v každom kúsku ich je dosť. Je to výborný koláčik.
@kajusiqq , blahoželám, zvládaš všetko, aj kysnuté. Som rada, že si medzi nami.
tatranka
Máš ho pekný! U nás bez tohto koláča si veru Vianoce neviem predstaviť.Takže bude aj na tieto Vianoce.
3sandra3
tak dlho sa strojím urobiť štedrák,,, zatiaľ som akosi nenabrala odvahu ...tvoj je krásny
vanilka111
Doteraz som si myslela,ze upeciem makovnik,tvarohovnik a orechovnik,ale uz viem...bude to tento stedrak :-)
1ariana
Fantasticky vyzerá...ja pečiem na vianoce presne takýto istý. Gratulujem, si šikulka.
murinova
je... chcela som piec štedrak podľa tvojho rp č.1 ale si zverejnila aj druhy - super - a ten sa mi viac pači, myslim vzhľadom, ukladam do kk a upečiem a prosim Ťa ako dlho treba piec aby sa dobre upiekol a nievysušil moc? pri akej teplote?