Šťavnatý jablkový koláč fotorecept

jenni - fotkajenni, 28. marca 2014
Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept)
Foto: jenni
12
porcií
25 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 a 1/2 hrnčeka
1 hrnček
1 ČL
2 PL
220 g
4-5 PL
Náplň:
750 g
4 PL
1 ČL
50 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V mise zmiešame múku, soľ, cukor a pridáme na kocky nakrájaný studený alsan. Všetky suroviny spolu vymiesime rukou a postupne pridávame po lyžiciach studenú vodu, aby sa cesto spojilo.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto odložíme do chladničky minimálne na pol hodiny, môžete ho tam nechať pokojne aj dlhšie. Pripravíme si jablkovú plnku. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Všetky jablká preložíme do hrnca, pridáme cukor, škoricu a vodu a všetko dusíme pod pokrievkou do mäkka, približne 15 minút. Jablká trochu pomixujeme ponorným mixérom, nie úplne na kašu a plnku necháme vychladnúť.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stuhnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť znova odložíme do chladničky a druhú si vyvaľkáme do kruhu na pomúčenej doske. Cesto preložíme do formy a pritlačíme prstami o formu, hlavne boky cesta.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto rovnomerne rozdelíme jablkovú plnku. Z chladničky vyberieme druhú časť cesta a znova vyvaľkáme do kruhu. Z cesta môžeme povykrajovať rôzne vzory. Ja som našla formu jabĺčka, čo mi prišlo vhod, keďže som pripravovala jablkový koláč. Z cesta som povykrajovala jabĺčka. Cestom som prikryla jablkovú plnku a na vrch som poukladala povykrajované jablká.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec som povrch cesta potrela sójovým mliekom. Koláč pečieme pri 180 stupňoch aspoň 45 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a už si len pochutnávame. Dobrú chuť.

    Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: