Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: jenni
12 porcií |
25 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup- V mise zmiešame múku, soľ, cukor a pridáme na kocky nakrájaný studený alsan. Všetky suroviny spolu vymiesime rukou a postupne pridávame po lyžiciach studenú vodu, aby sa cesto spojilo.
- Cesto odložíme do chladničky minimálne na pol hodiny, môžete ho tam nechať pokojne aj dlhšie.
Pripravíme si jablkovú plnku. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Všetky jablká preložíme do hrnca, pridáme cukor, škoricu a vodu a všetko dusíme pod pokrievkou do mäkka, približne 15 minút. Jablká trochu pomixujeme ponorným mixérom, nie úplne na kašu a plnku necháme vychladnúť.
- Stuhnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť znova odložíme do chladničky a druhú si vyvaľkáme do kruhu na pomúčenej doske. Cesto preložíme do formy a pritlačíme prstami o formu, hlavne boky cesta.
- Na cesto rovnomerne rozdelíme jablkovú plnku. Z chladničky vyberieme druhú časť cesta a znova vyvaľkáme do kruhu. Z cesta môžeme povykrajovať rôzne vzory. Ja som našla formu jabĺčka, čo mi prišlo vhod, keďže som pripravovala jablkový koláč. Z cesta som povykrajovala jabĺčka. Cestom som prikryla jablkovú plnku a na vrch som poukladala povykrajované jablká.
- Nakoniec som povrch cesta potrela sójovým mliekom. Koláč pečieme pri 180 stupňoch aspoň 45 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a už si len pochutnávame. Dobrú chuť.
|