Šťavnatý jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: jenni

12
porcií
25 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. V mise zmiešame múku, soľ, cukor a pridáme na kocky nakrájaný studený alsan. Všetky suroviny spolu vymiesime rukou a postupne pridávame po lyžiciach studenú vodu, aby sa cesto spojilo.
  2. Cesto odložíme do chladničky minimálne na pol hodiny, môžete ho tam nechať pokojne aj dlhšie. Pripravíme si jablkovú plnku. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Všetky jablká preložíme do hrnca, pridáme cukor, škoricu a vodu a všetko dusíme pod pokrievkou do mäkka, približne 15 minút. Jablká trochu pomixujeme ponorným mixérom, nie úplne na kašu a plnku necháme vychladnúť.
  3. Stuhnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť znova odložíme do chladničky a druhú si vyvaľkáme do kruhu na pomúčenej doske. Cesto preložíme do formy a pritlačíme prstami o formu, hlavne boky cesta.
  4. Na cesto rovnomerne rozdelíme jablkovú plnku. Z chladničky vyberieme druhú časť cesta a znova vyvaľkáme do kruhu. Z cesta môžeme povykrajovať rôzne vzory. Ja som našla formu jabĺčka, čo mi prišlo vhod, keďže som pripravovala jablkový koláč. Z cesta som povykrajovala jabĺčka. Cestom som prikryla jablkovú plnku a na vrch som poukladala povykrajované jablká.
  5. Nakoniec som povrch cesta potrela sójovým mliekom. Koláč pečieme pri 180 stupňoch aspoň 45 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a už si len pochutnávame. Dobrú chuť.