Šťavnatá kačka s červenou kapustou

paploska - fotkapaploska, 2. decembra 2012
Šťavnatá kačka s červenou kapustou
Foto: paploska

Kačku som piekla rôznymi spôsobmi, ale toto je ten najjednoduchší a zároveň najchutnejší. Kačka zostane krásne šťavnatá a chutná. Vyskúšajte :-)

5
porcií
15 minút
príprava
240 minút
na 120 °C

Suroviny

2,5 kg mladá
1 hrsť
1 lyžička
1 hlávka
2 ks
2 lyžice
1 lyžice rastlinný
2 lyžice
3 naberačky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kačku si pripravíme večer pred pečením. Poriadne ju umyjeme, osušíme a vytrieme hrsťou morskej soli. Nezabudnite ju votrieť aj do vnútra dutiny. Kačičku uložíme do chladničky a necháme odležať minimálne 10 hodín. Po odležaní krv z pekáča vylejeme a kačku posypeme celou rascou, Podáme do teplovzdušnej rúry na 120 stupňov. 4 hodinu sa jej vôbec nemusíte venovať. Prikrytá sa bude pomaly piecť. Po 4 hodinách pekáč otvorte, ja zvýšim teplotu na 180 st. a cca 5 minút dopečiem kožu.

    Šťavnatá kačka s červenou kapustou  - obrázok 1
  2. 2

    Počas pečenia kačky si nakrájate nadrobno červenú kapustu a cibuľu. Do rozpáleného oleja pridáme cibuľu a do sklovita ju opečieme, pridáme 2 lyžice trstinového cukru a skaramelizujeme. Pridáme kapustu a opečieme. Do kapusty pridáme 2 bobkové listy, soľ a podľa potreby vývar z kačacích vnútorností, ak ho nemáte tak pridajte kvalitný vývar. Po cca hodine kapustu dochutím octom a už nezahusťujem. Ak pridáte viacej vývaru môžete ju zahustiť lyžicou múky. Dobrú chuť.

    Šťavnatá kačka s červenou kapustou  - obrázok 2
  3. 3

    ak tu je to komplet

    Šťavnatá kačka s červenou kapustou  - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Kačacie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Sezónne jedlá, Jesenné, Zimné, Pečené

Diskusia k receptu

violetacamorova
Takáto kačička je po pečenej husičke moje druhé naj jedlo samozrejme s červenou kapustou a zemiakovými knedľami.
dodo46
Super dietne jedlo. Je zdrave, bezlepkove, ziadne umele farbiva ani  Ecka
Takto mudro a zdravo jedavali nasi predkovia.  Zachovajme stare slovanske  zvyky.
paploska
@dodo46 ďakujem. preferujeme jedlá varené doma a zo surovín, ktoré si sama vyberám, bez Ečok :-)
hamrik
Je to skutočne vynikajúce jedlo. Naposledy som robil kapustu s pridaním uvarenej a nastrúhanej cvikle a namiesto cukru som dal 2 ližice medu- no hotové nebíčko v papulke.
evanaaa
Tento rok sme sa kačiek skoro prejedli, ale ak ja dobre spravená, ozaj je to pochúťka. Ja si tiež večer poriadne nasolím a soľ vtieram do kože zvonka i zvnútra, ale raáno pred pečením ju opláchnem, bola by príliš slaná, soľ sa vsiakne cez noc, len ju pootm zľahla posolím.
evanaaa
A ešte: do kapusty neskôr pridám aj ríbezľový džem podľa receptu od @sovka , skúšala som a bolo to fajn - ale len do červenej.
helca103
perfektné jedlo, kačku som dávno nerobila recept si ukladám
paploska
ďakujem dámy :-) je to naozaj jednoduché a chutné. @tatranka to my tatranky s kačkou len lokše:-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha