Starkin čučoriedkový koláč fotorecept
Foto: homemadetastywithlucy
Moja starká bola úžasná kuchárka. Mám od nej recept na tento čučoriedkový koláč a je najlepší na svete. Vymenila som pšeničnú múku za špaldovú, Zobraziť celý popisMoja starká bola úžasná kuchárka. Mám od nej recept na tento čučoriedkový koláč a je najlepší na svete. Vymenila som pšeničnú múku za špaldovú, ale na chuti to nič neubralo a aj tak je dokonalý.
príprava
na 220 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1,5 hrste |
|
1 PL |
|
25 g |
|
1 čl |
|
1 ks |
|
4 g |
|
|
|
1/2 kocky |
|
200 - 250 ml |
|
Posýpka: | |
60 g |
|
15 g |
|
20 g |
|
Ovocie: | |
|
Postup
-
1
Múku, cukor, soľ, masť, maslo a droždie dáme do misy.
-
2
Začneme miesiť v mixéri a pomaly prilievame teplé mlieko.
-
3
Vypracujeme pružné cesto, ktoré sa odliepa od misy. Mlieko prilievame po troche kým dosiahneme tú správnu konzistenciu. Záleží od múky, koľko jej "vpije". Cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto.
-
4
Medzitým si pripravíme posýpku. Zmiešaním cukru, múky a mierne zmäknutého masla vytvoríme sypkú hmotu ako je na fotke. Treba si dať pozor aby nám nevznikla jednoliata hmota z cukru a masla. Hmota musí byť sypká.
-
5
Po hodine nám cesto pekne nakysne.
-
6
Premiestnime ho na pomúčenú dosku. Pomúčenými rukami z neho vytvoríme bochník.
-
7
Cesto môžeme rozvaľkať. Ja som ho len premiestnila na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami roztlačila.
-
8
Na cesto rozložíme čučoriedkový kompót. Ja som mala zavárané čučoriedky od maminky :).
-
9
Navrch dáme posýpku.
-
10
Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov 20 minút. (ale závisí od toho ako vám pečie rúra) Či je koláč hotový môžeme vyskúšať špáradlovým testom. Pichneme špáradlo do cesta a keď ho vytiahneme suché cesto je hotové. Necháme vychladnúť a môžeme jesť. Dobrú chuť!
Kuku ti dala rady dobré, ešte pridám jednu vlastnú. Keď koláč necháš dokysnúť na plechu, ak sa ti niekde urobí veľká bublina kysličnííku, pekne ju prepichni vidličkou. Kysličník vyfučí a povrch bude rovný.