Starkin čučoriedkový koláč fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 12. marca 2017

Moja starká bola úžasná kuchárka. Mám od nej recept na tento čučoriedkový koláč a je najlepší na svete. Vymenila som pšeničnú múku za špaldovú, Zobraziť celý popisMoja starká bola úžasná kuchárka. Mám od nej recept na tento čučoriedkový koláč a je najlepší na svete. Vymenila som pšeničnú múku za špaldovú, ale na chuti to nič neubralo a aj tak je dokonalý.

80 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1,5 hrste
1 PL
25 g
1 čl
1 ks
4 g
1/2 kocky
200 - 250 ml
Posýpka:
60 g
15 g
20 g
Ovocie:




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, soľ, masť, maslo a droždie dáme do misy.

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme miesiť v mixéri a pomaly prilievame teplé mlieko.

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme pružné cesto, ktoré sa odliepa od misy. Mlieko prilievame po troche kým dosiahneme tú správnu konzistenciu. Záleží od múky, koľko jej "vpije". Cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto.

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme posýpku. Zmiešaním cukru, múky a mierne zmäknutého masla vytvoríme sypkú hmotu ako je na fotke. Treba si dať pozor aby nám nevznikla jednoliata hmota z cukru a masla. Hmota musí byť sypká.

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po hodine nám cesto pekne nakysne.

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiestnime ho na pomúčenú dosku. Pomúčenými rukami z neho vytvoríme bochník.

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto môžeme rozvaľkať. Ja som ho len premiestnila na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami roztlačila.

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na cesto rozložíme čučoriedkový kompót. Ja som mala zavárané čučoriedky od maminky :).

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Navrch dáme posýpku.

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov 20 minút. (ale závisí od toho ako vám pečie rúra) Či je koláč hotový môžeme vyskúšať špáradlovým testom. Pichneme špáradlo do cesta a keď ho vytiahneme suché cesto je hotové. Necháme vychladnúť a môžeme jesť. Dobrú chuť!

    Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

mitzy
@Homemadetastewithlucy : si šikovná a upiekla si dobrý koláčik, čučoriedky sú na ňom určite svieže. Mne by veľmi chutil. (Bez maste-ale to som ja-jedna rybka v mori.) Varecha je hobby, nedaj sa znechutiť. Dala si si prácu s fotodokumentáciou, aby koláč zvládol každý. 5*
homemadetastywithlucy
@Staflik Možno máš pravdu, ale môj koláč chutil presne tak ako ten, na ktorý si pamätám z detstva. Asi nevyzerá ako z kuchárskej knihy, to je pravda ale chutí skvele. A je jednoduché niekoho kritizovať schovaný za anonymný a ešte k tomu prázdny profil bez jediného receptu :) Na druhej strane každá kritika človeka posúva vpred aby sa zlepšil ;)

kukulienka71
Moje najobľúbenejšie sú tieto ovocné s mrveničkou. Cesto robím tenšie a dávam oveľa viac ovocia. Ak si dáš poradiť - cesto je zbytočné formovať do bochníka, ak ho potom aj tak budeš ešte naprávať do plechu, zvyknem ho po vykysnutí vyliať na pomúčenú dosku a buď po následnom vyvaľkaní preniesť valčekom na plech (ale to musí byť mastnejšie cesto) alebo ho vylejem na plech a tam upravím na rozmer a nechám po uložení ovocia ešte podkysnuť. Kysnuté cesto po manipulácii potrebuje trochu času, aby potom nebolo moc ubité, ale nadýchané.
homemadetastywithlucy
@Kukulienka71 Ďakujem za rady. Ovocia by som dala aj ja viac ak by som mala :) teraz som robila z toho, čo som v nedeľu večer, keď ma prepadla chuť na niečo sladké našla v komore. Robila som to tak ako som si pamätala od starkej. Viem, že ona cesto vaľkala, ale ja som si to rozmyslela a uľahčila. Preto som ho najprv dávala do bochníka. A čo sa týka hrúbky cesta závisí akej veľkosti je plech. Ten môj je menší, na aké som bola zvyknutá, preto je hrubšie. Na druhý krát už budem múdrejšia :) Ešte raz ďakujem, nabudúce skúsim ešte nechať trochu podkysnúť na plechu.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia