Starkin čučoriedkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: homemadetastywithlucy
Moja starká bola úžasná kuchárka. Mám od nej recept na tento čučoriedkový koláč a je
najlepší na svete.
Vymenila som pšeničnú múku za špaldovú, ale na chuti to nič neubralo a aj tak je
dokonalý.
80 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Múku, cukor, soľ, masť, maslo a droždie dáme do misy.
- Začneme miesiť v mixéri a pomaly prilievame teplé mlieko.
- Vypracujeme pružné cesto, ktoré sa odliepa od misy. Mlieko prilievame po troche kým dosiahneme tú správnu konzistenciu. Záleží od múky, koľko jej "vpije". Cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto.
- Medzitým si pripravíme posýpku. Zmiešaním cukru, múky a mierne zmäknutého masla vytvoríme sypkú hmotu ako je na fotke. Treba si dať pozor aby nám nevznikla jednoliata hmota z cukru a masla. Hmota musí byť sypká.
- Po hodine nám cesto pekne nakysne.
- Premiestnime ho na pomúčenú dosku. Pomúčenými rukami z neho vytvoríme bochník.
- Cesto môžeme rozvaľkať. Ja som ho len premiestnila na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami roztlačila.
- Na cesto rozložíme čučoriedkový kompót. Ja som mala zavárané čučoriedky od maminky :).
- Navrch dáme posýpku.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov 20 minút. (ale závisí od toho ako vám pečie rúra)
Či je koláč hotový môžeme vyskúšať špáradlovým testom. Pichneme špáradlo do cesta a keď ho vytiahneme suché cesto je hotové. Necháme vychladnúť a môžeme jesť.
Dobrú chuť!