Špikové knedličky do hovädzieho vývaru fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 26. januára 2016
Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept)
Foto: babkamt

Varila som hovädzí vývar spolu s dvomi špikovými kosťami. Uvarený špik som pužila na prípravu knedličiek.

Suroviny

600 g
2 ks
1 ks
1 ks
 troška postrúhať
1 strúčik
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do studenej vody som dala variť hovädzie mäso spolu s dvomi špikovými kosťami. Pridala som soľ, nové a celé čierne korenie. Vodu som priviedla k varu, znížila som plameň na minimum a polievku som varila 2,5 hodiny. Potom som pridala k polievke zeleninu. Pripravila som si koreňovú zeleninu, paradajku, papriku, ligurček, kúsok kelu,strúčik cesnaku, kúsok kalerábu zeler,pór a strednú cibuľu aj so spodnou šupkou. Polievku som varila ešte 30 minút. Uvarenú polievku som preložila do druhého hrnca. Zvyknem ju prelievať cez sitko. Podľa potreby ochutím ešte soľou a mletým čiernym korením.

    Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrojená cibuľa sa mi úplne rozvarila a rozpadla. Tu sú špikové kosti, z ktorých som už vzala špik. Podľa receptu by ho malo byť 100 g. Ja som ho nevážila.

    Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky som dala uvarený špik, soľ, mleté čierne korenie, nastrúhala som muškátový orech, jedno žĺtko a jedno celé vajce. Pridala som aj čerstvú petržlenovú vňať.

    Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K mase som prelisovala jeden strúčik cesnaku. Po troške som pridávala strúhanku. Masu som dobre premiešala. Ak sú knedličky riedke, treba ešte zahustiť strúhankou. Neuvádzam množstvo. Množstvo strúhanky záleží na množstve špiku a veľkosti vajíčok.

    Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Knedličky som varila v polievke, ktorú som odobrala do menšieho hrnca. Rukou namočenou v studenej vode som tvarovala gulôčky. Varila som ich, kým nevyplávali na povrch.

    Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Niečo z mäsa uvareného v polievke som nakrájala do polievky. Zvyšok som dala ku kôprovej omáčke. Ak ste zvedaví na chuť týchto knedličiek, vyskúšajte. Nám chutili.

    Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dora ma takto sledovala pri varení z pohodlia svojho peliešku:-)

    Špikové knedličky do hovädzieho vývaru (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sovka62
Absolútne dokonalá klasika, vrátane tej kôprovej omáčky. Hneď by som sa ti pridala ku stolu. A Dora nemá chybu.
radost
nám psia radosť odišla na sv.Štefana do raja...chýba..
a v obede žiadna chyba..
patroveckypitrs
Ani sa nečudujem Dore takú dobrotu nedostala a isto túžobne čakala. Inak tie knedličky to musí byť veľmi dobré.5* Ja tiež polievku prelievam cez sitko.
patroveckypitrs
Ja ten špik zjem s chlebom toto ma ešte nenapadlo spraviť knedličky. Neviem čo mi to spravilo tak som dopísal na dva krát.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekné, aj polievku máš ako vymaľovanú :-).
alena45
Ja som špik ešte nikdy nejedla myslím, ale polievka je exkluzívna. A keď budem v dôchodku, tiež chcem mať psíka, najlepšie dvoch. Už mám aj mená vybraté.
alimi
Viem si tú chuť predstaviť - určite také lahôdkové knedličky, jemné. ALE my ich určíte nestihneme urobiť - vždy špik zjeme ešte horúci :) :)
terinka55
Perfektná polievka! Dorka nemá chybu. Takýchto pozorovateľov mám aj ja :-)
terinka55
Perfektná polievka! Dorka nemá chybu. Takýchto pozorovateľov mám aj ja :-)
babkamt
@sovka62 tento obed si objednal manžel. Teší ma, že by si si k nám prisadla k stolu:-) @radost viem, ako to bolí, keď stratíš domáceho miláčika. Dobermana nám zrazilo auto, druhého psíka, čo sme mali po ňom, nám lekári radili utratiť. Vraveli, že keby sme mu predlžovali život, že by sa len trápil. Už mu neodporučili ani operáciu. Sú ako rodinní príslušníci. @patroveckypitrs neboj sa, aj Dora dostala kúsok mäsa:-) Veď som tiež uvažovala, že si dám horúci špik na tanier, trochu ho osolím, okorením a s kúskom chleba ho zbaštím:-) Nakoniec som sa rozhodla spraviť guľky. Boli naozaj dobré. Vyskúšaj. Mám ešte jeden recept na špikové guľky z iných ingrediencií. @babav ďakujem. Ten psík nie je môj, ale patrí vnučke.
babkamt
@dr ďakujem za pochvalu. Polievka bola naozaj dobrá. @alena45 vyskúšaj ho, mne chutí. A aké meno si vybrala pre svojich budúcich psíkov? @zuzanka1367 och, to keby som vedela:-) Pošli ho vo vhodný čas na prechádzku, alebo nech sa venuje vysávaču, kým špik zlikviduješ:-) @izabella929 :-) @alimi najlepší je taký horúci, vytiahnutý priamo z polievky:-) @veronika , @kecemis , ďakujem za komentáre.@violetacomorov á ak ich vyskúšaš, ozvi sa, či ti chutili. Ten drobec je veľmi prítulný. @terinka55 má taký zvyk, že zadnými labkami vylezie na moju papuču, takže pri varení musím na ňu dávať pozor, aby som jej neublížila. Píšeš v množnom čísle, takže máš aspoň dvoch pozorovateľov:-) Ďakujem všetkým za komentáre.
alena45
@babkamt , Tebe to poviem : Henry a Kryštof. Henry bude ten väčší, rasu som si ešte nepremyslela a Kryštof bude určite hnedý hladkosrstý jazvečík, ako má moja suseda.
bubaya
Ja som takúto nedeľnú polievku už tak dávno-pradávno nejedla. Voľakedy keď žil tato a psík, tak sme nakúpili kostí, hovädzieho na polievku, a bolo aj špiku na chlebík, aj na knedličky, aj glingy pre psíka. Akurát ten môj takto disciplinovane nesedel v pelešku, ale pokúšal sa vyšplhať na linku. Teraz už len tak, diétne....ale vďaka za pripomenutie.
radox1
hovädziu polievku varim casto,tie knedlicky vyskusam.
mantuska
Ja varím vačšinou polievku z bravč. kostí, tak sme si zvykli, ale čím by som mohla nahradiť špik v knedlíčkach?
babkamt
@alena45 takže to máš perfektne premyslené:-) Budeš mať pri venčení psíkov pohyb aj ty. Mená si vybrala pekné:-) @bubaya Dora už dostala ochutnať z mäsa. Ináč by mi skákala po nohách , snažila by sa upútať moju pozornosť. @mesiar50 ďakujem za komentár. @radox1 keď vyskúšaš, ozvi sa, či ti chutilo. Mám ešte jeden recept na knedličky zo špiku. Ešte som ho neskúšala. Nabudúce ho spravím. Tieto nám chutili. @mantuska môžeš špik vymeniť za pečeňovú paštiku. Postup prípravy je rovnaký. Dúfam, že som ti pomohla.
annan
Určite aj ja vyskúšam,ja zvyknem z droždia,ale ochutnáme niečo nové.
mijaita
Morkové knedlíčky vyrábím co jsem se vařit učila, u nás oblíbené stejně jako drožďové a také jen houstičkové do květákového velouté. Dobrý recept jsi přidala, takých je třeba, mnoho lidí to nezná. Morek horký na chleba mě naučil manžel, ten to mohl jíst denně, ale kosti se sháněly hodně špatně, podplácel se řezník!
havino
@mijaita má pravdu, špikové knedličky nepoznám, no lebo!!! ked vidím špikové kosti beriem pravidelne, aj teraz mám dve v mraziaku, ale ked sa varí polievka manžel vie, že ich má pred polievkou, posolí, pokorení, teraz zatajím a skúsim z nich knedličky, polievku máš ukážkovú, ako má byť, ako u nás doma:-) tiež si dávam záležať na priezračnom vývare a domáce rezance musia byť stále
babkamt
@mitajita tieto špikové knedličky poznáš, aj ich varíš, tak vieš, že sú dobré. Ja som ešte nerobila drožďové. Knedličky zo žemlí robievam.Musím ich vyskúšať.Veď som aj váhala, že si ho dám na chlieb:-) Som rada, že si recept odobrila. Ďakujem za komentár.
babkamt
@havino špikové kosti sa snažím mať vždy v mrazničke. Teraz som kúpila 4 kusy. Ešte mám dva v mrazničke. Doteraz sme ich vždy zjedli s chlebom:-) Mám ešte jeden recept, nabudúce spravím iný druh knedličiek zo špiku. Takže polievku robíme rovnako:-) Nechcelo sa mi robiť slížiky. Preto som zvolila som túto menej pracnú závarku do polievky. Musím konštatovať, že to bola dobrá voľba.
evanaaa
Mám 4 pekné špikové kosti, ale nedám si ich :) ja si ich vychutnám s chlebíkom. A do polievky môžem dať hocičo :)
babkamt
@evanaaa doteraz som ho tiež zjedla len s chlebíkom. Máš pravdu, môžeš dať inú závarku do polievky.
veronikkka
krásny recept, špik milujem. ešte som nerobila, určite vyskúšam :-)
dakujem za recept. 5* ti patrí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia