Špeciálna kaša z Bojničiek fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 5. februára 2011
Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept)
Foto: sovka62

Keď som pridala recept na Špecialitu z Jaštera, sľúbila som pridať ešte jedno jedlo, ktoré sme jedávali na konkrétnom mieste a nikde inde. Je Zobraziť celý popisKeď som pridala recept na Špecialitu z Jaštera, sľúbila som pridať ešte jedno jedlo, ktoré sme jedávali na konkrétnom mieste a nikde inde. Je to jedlo, ktoré sme si objednávali v podniku Kasíno a predstavte si, takéto svetové meno mal podnik, ktorý patril JRD Bojničky. Ako a prečo Bojničky k šošovici prišli vysvetlím v diskusii, toto je recept na to, čo dokázali zo šošovice pripraviť.

4
porcie
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
300 g
5-6 strúčikov
1,5-2  hrste
4 plátky
  (olej)




Postup

  1. 1

    Šošovicu preberieme a na hodinku namočíme do studenej vody. Ak sa ponáhľame, namáčanie môžeme vynechať, šošovica sa bude variť trochu dlhšie, ale uvarí sa aj tak.

    Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si klobásu, soľ, múku a cesnak.

    Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šošovicu dáme variť do nesolenej vody. Soľ budeme pridávať až po rozvarení klobásy, aby sme náhodou nepresolili. Vody len toľko, aby bola zakrytá, radšej ju častejšie podlievajte horúcou vodou, aby po dovarení bola voda len po šošovicu, varíme šošovicovú, nie múčnu kašu. Asi predpokladáte, že klobása na obrázku sa bude podávať k šošovici. Omyl, ona bude do šošovice. To je práve tá finta veľké F, kvôli ktorej sme sa do Bojničiek zliezali na kašu zo široka-ďaleka. Táto prísada do kaše bola tajná, sama som sa ju dozvedela asi 10 rokov po tom, čo som tam kašu posledný raz jedla a konečne som pochopila, prečo moja kaša nikdy taká dobrá nebola. Takže klobásu ošúpeme, najprv ju opláchneme pod prúdom studenej vody a potom sa bude lúpať ľahko. Pokrájame ju, zomelieme a pridáme do šošovice, ktorá práve začína vrieť.

    Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme aj dva pokrájané strúčiky cesnaku. Nemusíme ho pretláčať, uvarí sa a v hustej kaši sa celkom rozmieša. Kým sa šošovica varí, pripravíme mäso. Krkovičku rozklepeme medzi dvomi fóliami, osolíme, okoreníme. Do misy nalejeme tenkú vrstvu oleja.

    Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plátky mäsa v ňom pootáčame a uložíme na seba.

    Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odložíme do chladničky, kde si asi hodinku počkajú na ďalšie použitie. Keď je šošovica mäkká malo by v nej byť asi toľkoto vody. Pridáme majoránku.

    Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Začneme zahusťovať múkou. Odporúčam dlhé rukávy a na ruku, v ktorej budeme držať varešku natiahnuť chňapku. Múky nasýpame len tenkú vrstvičku, aby sa nám nenarobili hrčky a každú vrstvičku hneď zamiešame do kaše.

    Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kaša postupne hustne, tešíte sa tomu, a ešte viac sa tešíte, že Vám neprská na holé ruky. Aj tak sa vám môže stať (ako dnes mne) že vám prskne na holú ľavú ruku, ktorou pridŕžate hrniec. Keď kaša začne bublať a prskať, prestaňte pridávať múku, znížte teplotu a kašu miešajte ešte 3-4 minúty, aby sa múka uvarila. Odstavte. Je čas venovať sa mäsu. Na panvici rozpáľte masť (olej) a opečte plátky mäsa z jednej strany. Obráťte a na horúcu opraženú stranu rozotrite trošku cesnaku. Dopečte . Teraz už len naložiť na tanier, ozdobiť, pridať chrumkavý chlebík a zaželať dobrú chuť.

Diskusia k receptu

marianne69
...a tak tam je pes zakopany:-),ja tam teda tu klobasu pridam,lebo robim navlas rovnako, len bez nej a tym,ze sa pomelie naozaj doda sosovici vybornu chut...(nenapadlo by ma to pomliet)sem-tam dam klobasu vyvarit v sosovici a potom nakrajam na kolieska.Vykusam a dakujem za dobry tip:-)
marianne69
@sovka a to sefkuchar takto dobrovolne prezradil tajomstvo??:-)ja som tak raz pacila recept od kuchara a to bolo jak vysetrovanie CIA:-)))sak som to heverom musela od neho pacit,ale nakoniec povolil...:-)))
alena45
klobásu som vždy pridávala len do polievky, do prívarku nie. Tak to musím vyskúšať takto. Problém je ale práve s tou klobásou. Nie a nie nájsť konečne takú, ktorá by sa aspoň trochu priblíižila chuti, akú poznám z detstva. Dnes sú väčšinou presolené a prekorenené a po zjedení zostane na jazyku divná pachuť.
tothka
Sovka ďakujem za recept, teraz si budem môcť tú našu kašu tiež vylepšiť
a našim to prezradím až po ich reakcii na jedlo. Som zvedavá ako to dopadne.
pivonka
Verím, že je skvelá a ešte k tomu dostupné suroviny, takže ukladám a určite skúsim. Marianne, veď prezraď, čo si vypáčila.
1ariana
Raz sme z našej firmy mali takú turistiku a končili s me v blízkosti vyššie spomínanej reštaurácie Jašter. Keďže som akciu mala organizačne na starosti, tak som tam bola vopred objednať obed. Tam mi doporučili špecialitu, na ktorú tam vraj chodil maestro Dvorský. Bola to tiež šošovičná kaša, ale s karé, nie s krkovičkou. Aj to bolo skutočne výborné a všetci si chválili. Odvtedy som nikde nič podobné v ponuke nevidela. Ďakujem za recept.
julica
Toto určite vyskúšam, ale ku kaši s klobásou už nebudem pridávať ďalšie mäso, veď nie sme na holi :)
sovka62
Teším sa, že sa vám recept páči. @marianne 69, šéfkuchár by mi asi neprezradil nič, prezradila mi to jedna kolegyňa, ktorá tam pracovala, ale až vtedy, keď už desať rokov bola u mňa. Dovtedy držala basu.
babav
Ta tvoja klobasa vyzera lakavo este pred varenim so sosovicou.
Verim,ze kasa je pochutkova,ved su v nej same dobroty ;-).
sovka62
@babav , máme na trhu stánok, v ktorom akási firma od Dunajskej Stredy predáva vajcia. Asi pre dvomi rokmi im tam pribudla veľká chladnička a z tej predávajú takúto klobásu, menej aj viac štipľavú, údené mäso, slaninu, všetko ako z domácej zaabíjačky. Ceny síce trošku vyššie ako inde, ale aj kvalita je iná. Vajcia kupujeme len tam a sem tam zhrešíme i niečím z tej chladničky.
frezia68
Už sa teším na výborný obed podľa Teba,len mi bude chýbať tá výborná klobása.Nuž čo,nahradím inou...:-)))
nadia56
sovka62, dakujem za recept, zaroven si mi pripomenula cas mojich studii a priatelstvo s kolegynou so skoly, prave takuto sosovicu raz navarila, bola vyborna, nikdy ma vsak nenapadlo sa jej spytat odkial ma recept, az teraz som sa dozvedela od teba, ze ju varili v bojnickach a prave odtial pochadza jej manzel, takze mam zahadu vyriesenu, jedla som ju len jedenkrat, nikdy som ju nevarila, ale casto myslela nato, ze by bolo treba obmenit chute, takze ukladam, urcite uvarim, tebe este raz vdaka a pekny den vsetkym:-)
evanaaa
Práve dnes som sa bavila o šošovici, kesdy ju urobím, ale inú, no, teraz mením plány. Ozaj, Sovka, niekedy je dustať aj klobáskovú zmes v konzerve, čo povieš, nepokazí tú chuť ? A prepáč tie preklepy....
sovka62
@evanaaa , to som ešte neskúšala, ale tú konzervu poznám. Myslím, že obsah je oveľa mäkkší ako domáca klobása, ale chuť to nemá zlú. Veď skús a daj vedieť.
sracz
Srdecna Ti bud vdaka, Sovka mila! Nielen za vynikajuci recept, ktory rozhodne zrealizujem, do bodky a do pismenka, presne podla Teba. Vsetky strukoviny smiem, mozem a chcem. Vzdy, furt, doraz, hned i fculeky! Tak takto ma vyzerat recept pre mna. Nadherna praca aj s vareskou aj s kamerou. Technologicky postup jasny kazdemu, od 5 do 105! Hlboko sa uklanam, s klobukom pokorne v ruke, nad Tvojim profesionalnym kumstom, dakujem a blahozelam!
sovka62
A som prekvapená, že tie konzervy ešte dostať. Ja som ich mávala pred dllllllhými rokmi, keď som na chalupe bola prilepená k motyke a nemala som čas na varenie, nahádzala som do plechu varené krumple, do stredu kolieska z tej konzervy, šupla do rúry a obed bol bez roboty.
sovka62
Ďakjem, Ferry, som rada, že si sa ohlásil, to značí, že snehovú kalamitu ste v zdraví prežili. Myslela som na vás.
evusik
tiež si myslím, že najväčším problémom v tomto recepte je klobása, zohnať dobrú klobásu je dnes veľké umenie.... našťastie my máme dobrý zdroj kde kupujeme už roky a na počudovanie stále si drží výbornú úroveň... @sovka takto som šošovicový prívarok ešte nevarila ale cez týždeň uvarím a viem určite, že týmto jedlo ulahodím manželovi :-)
babidka
ejjejejeeej , to bude sosovica ! A veruze ju budem varit a neprezradim tajomstvo :-)
honestka
Ta Finta s klobasou Sovka stoji za to vediet. a kedze strukoviny papame radi a mame zasoby svojej dobrej klobasy, problem uvarit ju nebude. dam vediet, ako sa podarila u nas.
baculata
Určite uvarím, už vidím, ako manžel bude vytešený, miluje tieto druhy jedál a konečne mi musí uznat, že sediet pred tým monitorom sa oplatí.
sovka62
Všetkým veľmi pekne ďakujem za komentáre a dúfam, že keď si kašu doma uvaríte naozaj vám bude chutiť. @baculat á, môj manžel a vnučky to už dávno uznali a keď pre nich predložím niečo, čo sa im páčia, len sa opýtajú: Varecha?
hubata
Šošovička, hrášok, fazuľa - to sú dobré recepty a tento je zaujímavý, ďakujem a si šikuľka: zrozumiteľný, vtipný recept. Ukladáám !
jody
Jojoj, toto znie ohromne! Len uz zohnat dobru klobasu...
babanka
Sovka moja presne si to popísala a pekné foto.Ja túto kašu robím aj zmletým údeným mäsom,keď neni klobása.Poznám ju pochádzam z Hca,na tú kašu sme s kolektívom vybehli raz dva na obedy.
babanka
opravujem s mletým - a oppridávam tam špeciality,ktoré obsahuje klobáska domáca
babanka
Sovka poznám špecialitu aj z Jaštera aj z Balatona.Ešte dodám,že Šošovica s údeným mäsom sa varí spolu a postup ako si písala.Ja robím i šošovicu s ryžou.Varím ju s klobáskou pomletou až kým sa voda nevyparí,ryžu zvlášt,tak ako zvykneš variť na upraženej cibuľke a potom to z ľahka spolu zmiešam a dochutím čerstvým cesnakom a poodľa chuti koreninami. Avšak musí byť viacej šošovice ako ryže.
havino
skvelý recept, nádherný postup, klobásu mám z madarska výbornú, takže v týždni sa varí
jegor
tak tomu sa povie recept urcite vyskusame a dakujem
janger
@sovka , dakujem, ze si sa s nami podelila o tajomstvo kuchara :-)! Urcite vyskusam, len s tou klobasou to bude problem... Ale myslim, ze este mam v mraznicke jednu, pojdem pohladat...;-).
alexola
ja si robím kašu z tej drobnej oranžovej šošovice bez šupky, táto sa rozvarí a tým aj zhustne za 10minút, skúsim ju niekedy aj s tajnou prísadou ;)
anjelikmoj
tak toto ozaj vyzera velmi dobre len neviem aku klobasu tam dam ja tu v Irsku hadam nejaku polsku lebo tu sosovicu musim uvarit a neviem ci este aj dnes ju nezmaknem ale trocha zdriemnem po nocnej a uvidime co ako potom ale dik za recept
prajem prijemny den z varechou v ruke ;o)
kysucan
Šošovička z Bojničiek! Ešte i teraz po rokoch sa v ducu zalízujem. Recept som nepoznal.ale šošovičku z Bojničiek áno. Verte mi alebo nie srdce sa mi robúchalo keď som ten recept zazrel. Vrelo odporúčam všetkým Varechačom. S pôžitkom to budete papať.
sovka62
Som rada, že sa našli aj pamätníci, ktorí potvrdzujú, že je to naozaj dobré jedlo.
evas13
Už pri čítaní Tvojho receptu sa mi zbiehali slinky a viem, že aj manžela veeeľmi poteším. Ďakujem.
gittka
výborná inšpirácia.super recept a určite aj chuť nevšednej šošovice...
jerica
Evka, mám chute oslabené,ale šošovičku Jankovi navarím,len ja to mňamko mäsko vymením pre seba za "volaoko" D.CH. :-))
bababa
Bojničky boli aj mojou srdcovkou voľakedy, keď sme chceli niečo osláviť, tak sme tam zavítali, ale už to asi neexistuje. Akonáhle som zbadala recept z Bojničiek, hneď som sa naň vrhla. Spomienka na moje mládíuž je to možno aj 20-25 rokov, čo sme tam chodievali až z Nitry.
abend
sovka 62, Tvoju kašu robím často ale bez tej krkovičky,napapáme sa vždy ako dobré prasiatka,recept mám od krstnej mamy z Hlohovca, a tá firma čo predáva tie suuuper klobásky na trhovisku sa volá Bognár, to len na doplnenie.
sovka62
Ďakujem, @abend , to meno som akosi nezaregistrovala. A klobásy, ale aj ostatné výrobky majú naozaj dobré a vajcia vždy čerstvé.
halina
@sovka , to je ono, už som dlho túto kašu nejedla, ale určite ju čoskoro urobím a ešte s tou klobáskou vylepším, vďaka za pripomenutie a za perfektný recept!
jarunka
Tak na toto sa tesim. Mam rada sosovicu, len neviem ci mi moj muz da kusok madarskej klobasky :-))
yana
Ako to ak citam, vsetci teraz varia sosovicu. Nuz, pridam sa aj ja, ale co budeme robit s tym globalnym oteplenim?
sovka62
Strašne sa teším, že ste sa rozhodli vyskúšať recept a dokonca mám aj pochvalu, že chutil. Ďakujeeeeem........
soniatko
Velmi milo ma prekvapil recept z mojej rodnej obce... Dakujeeem :o) bude 1. mojej KK kedze som tu nova a isto ho vyskusam...
sovka62
@soniatko , ty si z Bojničiek a kašu si nepoznala? To preto, že si príliš mladá, Kasíno asi už dávno nefunguje, tak si ju nemala kde ochutnať. Tak skús tú moju, verím, že ti bude chutiť.
sovka62
Veľmi vďačne, @bambitka , hoci Bojničky nemáš ďaleko, kašu tam už nevaria, tak je dobre, že si ju môžme uvariť doma.
milan2
@sovka ani ja som túto kašu nepoznal a to moja babka varila v Kasíne. Asi preto, že vtedy som bol tínedžer a skôr ako na jedlo sme tam chodili na fantastické pražené mandle a decko vínka. Ale túto kašu určite vyskúšam, lebo strukoviny milujem.
soniatko
@sovka poznala som kasu samozrejme :o) a teraz mozem machrovat ze je v mojom repertoari... cakam rodicov na veceru taksi splhnem u ocka :o) bude dufam milo prekvapeni kasa sa mi podarila a chuti uzasne... PS: ja som ju namiesto zahustovania mukou rozmixovala ponornym mixerom... a vysledok je uzasny...
daewootn
Túto papinu som našťastie konzumoval asi 15 rokov nazad a doteraz
som na nu nezabudol. Bol som na porade v Trnave kde po skončení nás pozval náš riaditeľ na luxus obed do Bojničiek, kde nám tuto dobrotu servirovali. Som rád, že som sa po túto delikatesu znovu dostal, recept ukladám a zároveň zaň ďakujem.
sovka62
Áno, keď sa niekto z okolia Trnavy chcel zavďačiť dobrým obedom, alebo večerou, často to vyhrávali práve Bojničky. Okrem kaše ponúkali aj dobré vínko, takže ak bol čas a chuť, často večera končila parádnym mulatšágom.
polygon
Vďaka za výborný receptík Sovka. Na Jaštera mám vždy krásne spomienky. Bývalo tam veselo. Bola to aj naša zastávka ne ceste z Trnavy do Nitry po športových hrách. Dobré jedlo, výborné vínko a náladička taká, že sa nám odtiaľ ani nechcelo. K tvojmu receptíku len toľko. Keď máš šošovičku uvarenú, odstav zo šporáka, zamiešaj múku a daj zapiecť na 20 minút do vyhriatej rúry. Na kvalite to len získa a ruky nebudeš mať obarené horúcou kašou. Za receptík máš rovných 100 bodov.
sovka62
Ďakujem za uznanie, aj za radu. Veru, keď sa pridá múka, tá potvorská kaša začne poriadne prskať. Tak vyskúšam.
mardo
tomuto ja hovorim radost z varenia a receptov, ze sovka62?!
sovka62
@mardo , už som aj zabudla, koľko bolo komentárov k tomuto receptu, ale zdá sa, že radosť máme všetci, ja hlavne preto, že som sa s receptom mohla podeliť.
mardo
To verim,ja ako mlade ucho v kucharskych vodach, da sa toto nazvat aj sosovicovym privarkom? alebo na to je iny? ale paci sa mi tvoja praca. mas moj obdiv.
mardo
chcem spravit fasirky s privarkom. preto sa pytam a toto bude zakladom mojho receptu. vsetko to dam dokopy a pripravim, nafotim a postnem. pracovny nazov to ma sovka62. ;-)
sovka62
@mardo , s tým aký je rozdiel medzi kašou a prívarkom som kedysi bojovala aj ja. Dnes už som múdra, takže:
Kaša (zemiaková, strukovinová a pod.) je zo základnej suroviny uvarenej v menšom množstve vody, voda sa nezlieva. Ak sa suroviny nerozvarili, roztlačia sa a kaša sa zahustí suchou múkou, ryžou, krúpami a pod., ktoré sa pridajú priamo do hrnca. Býva taká hustá, že sa je vidličkou.
Na prívarky sa pridáva viac vody, suroviny sa niekedy kombinujú, napr. kel a zemiaky, dosť často sa zahusťujú smotanou, v ktorej je rozmiešaná múka (zátrepka) a aj zásmažkou. Prívarok je oveľa redší ako kaša. Dúfam, že som trochu pomohla.
klaura
@sovka , tvoja kaša bola dnes k obedu ... všetkým veľmi chutila ... mali sme ju s volským okom a zemiakmi ... ďakujem za rcp, šošovicu už varím iba takto ...
sovka62
Som rada, že vám chutilo a aj že si mi ju pripomenula, musím ju zase raz navariť.
mimitje
Ja som len teraz objavila tento tvoj recept. Vyzerá naozaj veľmi chutne a originálne. Mám rada šošovicu, ale varím ju málo, lebo vlastne len "krútim" stále ten istý recept. Takže tvoja pochúťka už aj putuje do KK a určite ju vyskúšam ( keď som na Slovensku, lebo v Belgicku, ktoré je mojim druhým domovom, som klobásku ako našu nenašla). Vďaka.


pacik
No aký skvelý recept a objavila som ho až teraz, v komentároch. To si doma pochutíme, len odhadnúť, ktorá klobása bude tá pravá :-)
sovka62
@pacik , klobása by sa mala čo najviac podobať údenej domácej klobáse, takej ešte mäkkej, ktorá sa ešte nevysušila.
ursula4
dnes mal manžel chuť na šošovicu,tak som mu otvorila Varechu ,nech si vyberie čo by mu chutilo.Dlho nehľadal-vybral si tento recept a navyše ho aj sám realizoval.Je to výýýýbornééé!Ďakujem
sovka62
No to si dobre pochodila! Ja som tiež v nedeľu ráno vtlačila recept na zemiakové knedle a na pečené mäso so šťavičkou od @cistinka a predložila som manželovi so slovami, že toto je náš nedeľný obed. Pekne sa usmial a počkal, kým sa vzdialim do kuchyne. S obedom prišiel do styku už až potom, keď ho mal na tanieri. Vlastne nie, aby som bola spravodlivá, dva razy mi prišiel odumývať a utrieť použitý riad, ale do varenia sa nepúšťa.
frona
@sovka62 veru aj my sme niekedy chodili oslavovať do bojničiek s kolegyňami....MDŽ a tak....super kaša mňam. Ďakujem za recept. Už aj ho vyskúšam.Strašná škoda, že Bojničky už nefungujú. Bola to vychýrená reštaurácia. @babanka no a k Jašteru....asi tak rok dozadu som si tam dala "šošovicovú kašu" (vraj). No hnuuuuus. Kyswelkavý prívarok. Určite to bolo skysnuté, ale vraveli, že je to presne podľa receptu. To ale nevedeli, že som originál jedla v Bojničkách. Takže na Jašteri už nikdy viacej. To sa nedalo jesť. Vrátila som to kuchárovi, ale zaplatiť som to musela, hoci to bolo určite pokazené.A môžem povedať, že sa Jašter akosi pokazil. Už to nie je to čo bývalo.
frona
Recept si ukladám a ešte raz ďakujem. A náhodou takto fazuľovú by si @sovka nemala? Moja babkla robila fantastickú z tmavej fazule. Odvtedy som takú nikdy nejedla. Podľa receptov, čo som čítala, sa mi nezdá, že by to ona tak varila. Bohužial zomrela, keď som ešte moc o recepty nemala záujem. Bola chýrna kuchárka.Varievala na svadbách.....
sovka62
Veru, @frona , nielen Jašter sa pokazil, dnes aby si dobré jedlo hľadala v slovenských reštauráciách s lampášom na pravé poludnie.
sovka62
Receptom na fazuľovú kašu poslúžiť môžem, ale nebude to recept zo známej reštaurácie, ale od mojej svokry. Deň vopred namočenú fazuľu varila v osolenej vode, vody len toľko, aby bola fazuľa zakrytá a ak treba, tak opatrne dolievať. Keď bola fazuľa mäkká, pridala trochu majoránky a fazuľu zasypala hrubou múkou. Za stále miešania nechala múku povariť. Tým miešaním sa fazuľa rozdrvila a vznikla kaša, taká hustá, že sa dala natrieť na plytký tanier. Ja som ju mala najradšej len samú, trochu omastenú a s chlebíkom, ale mávali sme k nej varené údené koleno, to má veľmi rád môj manžel.
frona
Moc ďakujem za recept. Vyzerá taký obyčajný a asi by to mohlo byť také ako to varila moja babka. Jedávali sme to so smaženou cibuľkou a tiež sa to opekalo na panvici
sovka62
Máš pravdu, @frona , tá cibuľka mi pripadá ku kaši taká samozrejmá, že som ju zabudla spomenúť. A studená kaša opečená na panvičke do červena je úplne najsamlepšia a je jedno, či zemiaková, fazuľová, hrachová, šošovičná.......
marcy
úžasné,objavila som až dnes :-) ...špĺhnem si u partnera,nie že by som musela,ale on rád atómbordel ( hrachová kaša ) zo šošovice som ešte nerobila
frona
veru áno....všetky kaše, ktoré si vymenovala milujem. A zemiakovú najviacej. Ja ju milujem opečenú na panvici a k tomu čerstvý chlieb a cibuľku samozrejme tiež no a niečo kyslé. už teraz sa mi slinky zbiehajú. Dala by som si hociktorú, len keby mi ju tu niekto naservíroval....
soniatko
@sovka dnes u nas zase vyhrava tvoj receptik... mnam mnam mnam este raz a opat a aj po milionty raz vdaka :o)
katka78
@sovka62 Ďakujem pekne za recept, môjmu mäsožravcovi veľmi chutil, určite som ho nerobila poslednýkrát :)



sovka62
Ejha, vyzerá parádne, ani sa nedivím, že chutilo.
horalka66
Milá @sovka62 ďakujem ti za túto špecialitku.Včera som ju urobila mojej polovičke a tááák s chuťou ju zjedol a ešte si aj popri tom hm-kal :-).Už budem vždy robiť podľa teba..dík :-)
sovka62
Aj ja tu v sobotu spravím, je to síce také zimné jedlo, ale aj počasie máme ako v zime, tak padne vhod.
delfin
Recept je zaujímavý, ale aby bol perfektný, bolo by vhodné opraviť niekoľko chýb, ktoré Vám určite "ušli" pri písaní:
správne je majorán, aj keď sa na mnohých miestach Slovenska nesprávne používa český názov majoránka - viď obal výrobku v oboch jazykoch;
klobása má šupu a preto sa šúpe a nie lúpe (opäť nesprávne používané slovo - znova z čestiny).
delfin
Nechcel som uraziť.
Tak, ako má byť!
Jednotka!
sovka62
@delfin , neurazila som sa. Opravila som podľa tvojej rady a som spokojná, že je to teraz správne. Myslím si síce, že v mojom veku nemám s gramatikou závažné problémy, ale keď sa sústreďujem na recept,v zaujatí píšem "jak mi huba narástla", ako sa hovorí tu, v Trnave.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Takto sa mi to pači, lebo vidim že odskušali iné ženičky, a vieme, že je to dobre :-)malo by byť aj u inych receptov.
havino
@sovka , moja čo ti poviem, vyšší level šošovicového prívarku, dobrá klobása, dobrý prívarok, cesnak, majoránka, ja aj trochu mlieka ku koncu podlievala miesto vody, pražená cibuľa, u nás fašírka, domáce žemle, toď moja porcia. Píšem tu, kým predýcham, naložila som si, ako drevorubač. Super šošovica, odporúčam všetkým.



sovka62
No paráda parádna sa ti vydarila. A tú cibuľku máš ako maľovanú, predstav si, ja takú mám rada na chlebe, aj teplú, aj vychladnutú natrieť aj s masťou. Čudné chute, keď som bola decko drankala som od mamy zápražku na chlieb.....
manya
po tých všetkých prečítaných komentároch isto vyskúšam, pre @delfin - podľa mňa má domáca klobása črevo a nie šupu.
jozka2
Mila Sovka tak som dnes vyskusala sosovicu podla teba,nie je taka dobra ako tvoja,klobasa je malinko zaudena ale nie je tak paprikova,mozna v Amerike by sa dala pouzit cast tu aku som pouzila a cast pepperoni talianskej klobasy.Viem si predstavit tu pravu chut ako mas ty,moja je dobra,manzel si pochvalil,ale myslim,ze tvoja je super,ja to nejako vyspekulujem,pri najblizsej prilezitosti zajdem do madarskeho obchodu tam maju taketo klobasy.
jozka2
Musim este napisat,prave som sa vratila z obyvacky/manzel pozera Tv/pytam sa a co ako chutilo- exelen/go and have some/chod a zober si aj ty-nie teraz,zajtra- nooo,len aby ti do zajtra nieco ostalo,tak som potesena.
jozka2
pocuvajte sem pan delfin,supe alebo lupe na chute nic nemeni,tu neide o gramatiku/,zijeme roky v inych kutoch sveta/ide tu o dobry recept.No aby bol recept super dokonaly nesmie mat chyby v gramatike.
sovka62
@jozka2 , určite bola dobrá aj tá tvoja. A máš pravdu, maďari klobásy robiť vedia, už sme ich to naučili, veď v Békešskej Čabe, odkiaľ pochádza tá ich preslávená čabajka, ešte aj teraz počuť na uliciach slovenčinu a veru Slováci tam recept na tú klobásu priniesli.
sovka62
A ešte mi napadlo, či by si si klobásu nechcela vyrobiť doma. Ak áno, ozvi sa, mám recept na tú čabajku, pošlem ti.
jumbo
tento recept patri do top 10 naj slovenskych jedal, svedci o tom aj ohlas cez 100 komentarov super ozaj dobre dik"!
bonpari
dnes sme mali k obedu s uvareným vajíčkom a čerstvým chlebíkom.. spravila som ju z 2/3 zo šošovice a zvyšok tvoril hrach.. bola výýýborná a žiadne mäsko nechýbalo, keďže už bolo v hrnci so strukovinami :) ďakujem za recept
sovka62
Nemáš za čo. Aj my sme mali minulý týždeň, po dlhšom čase, dobre padla.
denyany
Fantázia! Posledné dva roky šošovicu ani inak nerobím, stala sa obľúbenou v našej rodine. Aj dnes som ju uvarila zo včera namočenej šošovice. Potrebovala som jedlo, čo bude rýchlo hotové a sýte. K tomu opečená klobáska a chlieb. A možem ísť do roboty.
sovka62
@denyany , asi nastal šošovicový čas. Aj my kúpili šošovicu, kaša bude zajtra na obed.
soniatko
treba obcas vytiahnut z utrob KK tieto famozne mnamky :o) ide sa na to... po milionty raz... kto neskusil moze banovat
altyn
Navarené, okoštované a chválené!!! Akurát na koniec som pridal trošku francúzskej kyslej smotany Créme fraiche a málinko citrónovej šťavy. K tomu dobrá bagetka...Určite som to nerobil posledný krát, práve naopak, zaraďujem do pravidelného jedálnička. Nabudúce skúsim pre odľahčenie s vajíčkom.

altyn
Zabudol som poďakovať, ďakujem,ďakujem, ďakujem :-)))
sovka62
Nemáš za čo, @altyn , rada som sa s receptom podelila a hlavné je, že chutilo.
havino
@sovka , dnes sme si opäť pochutili, tá klobása jedinečný trik a chuť v šošovici



bubaya
A TENTO recept som ja objavila až DNES, to som bola slepá a či čo?????
sovka62
@Bubaya , hoci Varechu otváram hádam každý deň, aj mne toho veľa ujde. No hlavne, že si našla, hádam bude chutiť, ak vyskúšaš.
1x bubaya
marianne
@sovka Tvoja kaša sa stala posledné roky u nás už tradičnou na Nový rok. Pýtajú si ju a inak tomu nebolo ani tento rok, ďakujem. Výborná, dobrá klobása jej dá iný rozmer, mi bolo povedané.
sovka62
No toto, vo sne by mi nenapadlo, že kaša tak zachutí, až sa z nej tradičné jedlo. Ale prečo nie? Aj nám veľmi chutí a ten kto sa na nový rok naje šošovice, bude mať po celý rok veľa peňazí. Tak na budúci nový rok je hádam uvarím aj ja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia