Špeciálna kaša z Bojničiek (fotorecept)

Autor receptu: sovka62

Keď som pridala recept na Špecialitu z Jaštera, sľúbila som pridať ešte jedno jedlo, ktoré sme jedávali na konkrétnom mieste a nikde inde. Je to jedlo, ktoré sme si objednávali v podniku Kasíno a predstavte si, takéto svetové meno mal podnik, ktorý patril JRD Bojničky. Ako a prečo Bojničky k šošovici prišli vysvetlím v diskusii, toto je recept na to, čo dokázali zo šošovice pripraviť.

4
porcie
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šošovicu preberieme a na hodinku namočíme do studenej vody. Ak sa ponáhľame, namáčanie môžeme vynechať, šošovica sa bude variť trochu dlhšie, ale uvarí sa aj tak.
  2. Pripravíme si klobásu, soľ, múku a cesnak.
  3. Šošovicu dáme variť do nesolenej vody. Soľ budeme pridávať až po rozvarení klobásy, aby sme náhodou nepresolili. Vody len toľko, aby bola zakrytá, radšej ju častejšie podlievajte horúcou vodou, aby po dovarení bola voda len po šošovicu, varíme šošovicovú, nie múčnu kašu. Asi predpokladáte, že klobása na obrázku sa bude podávať k šošovici. Omyl, ona bude do šošovice. To je práve tá finta veľké F, kvôli ktorej sme sa do Bojničiek zliezali na kašu zo široka-ďaleka. Táto prísada do kaše bola tajná, sama som sa ju dozvedela asi 10 rokov po tom, čo som tam kašu posledný raz jedla a konečne som pochopila, prečo moja kaša nikdy taká dobrá nebola. Takže klobásu ošúpeme, najprv ju opláchneme pod prúdom studenej vody a potom sa bude lúpať ľahko. Pokrájame ju, zomelieme a pridáme do šošovice, ktorá práve začína vrieť.
  4. Pridáme aj dva pokrájané strúčiky cesnaku. Nemusíme ho pretláčať, uvarí sa a v hustej kaši sa celkom rozmieša. Kým sa šošovica varí, pripravíme mäso. Krkovičku rozklepeme medzi dvomi fóliami, osolíme, okoreníme. Do misy nalejeme tenkú vrstvu oleja.
  5. Plátky mäsa v ňom pootáčame a uložíme na seba.
  6. Odložíme do chladničky, kde si asi hodinku počkajú na ďalšie použitie. Keď je šošovica mäkká malo by v nej byť asi toľkoto vody. Pridáme majoránku.
  7. Začneme zahusťovať múkou. Odporúčam dlhé rukávy a na ruku, v ktorej budeme držať varešku natiahnuť chňapku. Múky nasýpame len tenkú vrstvičku, aby sa nám nenarobili hrčky a každú vrstvičku hneď zamiešame do kaše.
  8. Kaša postupne hustne, tešíte sa tomu, a ešte viac sa tešíte, že Vám neprská na holé ruky. Aj tak sa vám môže stať (ako dnes mne) že vám prskne na holú ľavú ruku, ktorou pridŕžate hrniec. Keď kaša začne bublať a prskať, prestaňte pridávať múku, znížte teplotu a kašu miešajte ešte 3-4 minúty, aby sa múka uvarila. Odstavte. Je čas venovať sa mäsu. Na panvici rozpáľte masť (olej) a opečte plátky mäsa z jednej strany. Obráťte a na horúcu opraženú stranu rozotrite trošku cesnaku. Dopečte . Teraz už len naložiť na tanier, ozdobiť, pridať chrumkavý chlebík a zaželať dobrú chuť.