Špargľový krém

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 26. júna 2011
Špargľový krém
Foto: archív Vojtecha Artza
4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

480 g
100 g
600 ml
125 g
60 ml
160 g
50 g
5 ks




Postup

  1. 1

    Špargľu očistíme a špičky (vršky) odrežeme a šupky a konce zarestujeme na troške masla s olejom. Podlejeme malým množstvom vývaru a necháme 5 minút povariť a nakoniec scedíme. Hlavičky (špičky) špargle krátko blanšírujeme vo vriacej vode alebo môžeme konfitovať asi 10 minút v oleji. Na masle orestujeme šalotku (ale necháme len zmäknúť), pridáme kúsky špargle, podlejeme vínom a vývarom a necháme variť (tekutinu zvaríme na minimum).

  2. 2

    Pridáme mlieko a creme fraiche a rozmixujeme na hladký krém. Prepeličie vajcia pošírujeme v oleji asi 1-2 minúty a ihneď servírujeme v polievke aj so špičkami pošírovanej (konfitovanej) špargle. Nakoniec môžeme pokvapkať olivovým olejom.

  3. 3

    Náš tip: Ak je krém riedky, môžeme ho jednoducho zahustiť zemiakom alebo dužinou pečeného zemiaku.

Diskusia k receptu

vlasatka
vyzerá úplne super. len neviem, čo je to konfitovanie v oleji (oprážanie?)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia