Špargľový krém

Autor receptu: redakcia

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Špargľu očistíme a špičky (vršky) odrežeme a šupky a konce zarestujeme na troške masla s olejom. Podlejeme malým množstvom vývaru a necháme 5 minút povariť a nakoniec scedíme. Hlavičky (špičky) špargle krátko blanšírujeme vo vriacej vode alebo môžeme konfitovať asi 10 minút v oleji. Na masle orestujeme šalotku (ale necháme len zmäknúť), pridáme kúsky špargle, podlejeme vínom a vývarom a necháme variť (tekutinu zvaríme na minimum).
  2. Pridáme mlieko a creme fraiche a rozmixujeme na hladký krém. Prepeličie vajcia pošírujeme v oleji asi 1-2 minúty a ihneď servírujeme v polievke aj so špičkami pošírovanej (konfitovanej) špargle. Nakoniec môžeme pokvapkať olivovým olejom.
  3. Náš tip: Ak je krém riedky, môžeme ho jednoducho zahustiť zemiakom alebo dužinou pečeného zemiaku.