Špargľa v hodvábnej sukničke - polievka fotorecept
Foto: sracz
....... neviem, či tento recept patrí do súťaže, ale aj tak by som Vám ho bol ponúkol, lebo poukazuje i na širokú variabilitu Bechamellovej Zobraziť celý popis....... neviem, či tento recept patrí do súťaže, ale aj tak by som Vám ho bol ponúkol, lebo poukazuje i na širokú variabilitu Bechamellovej dvojkovej omáčky; je môj pôvodný a v prípade nutnosti ho realizujem, so slovíčkami ospravedlnenia, ako náhradu za kyticu ruží, ale často keď si chcem "šplhnúť" u mojej nežnej polovičky. Som presvedčený, že bársaký variant mojej krémovej polievky Vám bude chutnať!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 zväzok |
|
1/2 ks |
|
1,5 l |
|
1 KL |
|
12÷18 guličiek |
|
2÷3 listy |
|
1 vetvička |
|
Bechamellový základ: | |
2 PL |
|
|
|
|
|
0,5 l |
|
1 ml |
|
2 čl |
|
4-6 PL |
|
2-3 ml |
|
1 ml |
|
4 trojuholníky |
|
Dokončenie_Finále: | |
10 dkg |
|
2-3 pl |
|
2 pl |
|
|
Postup
-
1
Gurmáni a feinschmekri - praví znalci kvalitnej špargle (asparagus), ako delikatesu používajú iba jej krehkejšiu časť s hlavičkou ( chytiť jeden "klások" do prstov a ohnúť; časť s havičkou sa použije na jedenie; uvariť v mierne slanej vode a po jej zliati, na tanieri obliať prepraženým maslom); zbytok vyhadzujú. Ja som však človek "sporovlivý" a tak prvý skontrolovaný klások vrátim medzi ostatné, na jeho úrovni zväzok prerežem a časť bez hlavičiek použijem do mojej krémovej polievky.
- 2
škrabkou na zemiaky každý kúsok olúpem a nožom pokrájam.
- 3
v pracovnej miske zalejem čerstvou šťavou z 1/2 citróna a premiešam.
- 4
v hrnci nechám zovrieť ~ 1,5 l vody, pridám 12÷18 guličiek ČK, 1 KL soli, 2÷3 bobkové listy a vetvičku tymiánu; povarím do zmäknutia špargle (~ 15÷20´), podľa skúšky jej tvrdosti; zlejem (vývar odložím v pracovnej miske k ruke), vyberiem bobkové listy a tymián.
- 5
paralelne, v druhom hrnci, uvarím Bechamellový dvojkový základ_omáčku; pozri časť "Suroviny".
- 6
scedené kúsky uvarenej špargle rozmixujem na konzistenciu pyré (guľôčky ČK vyhodím).
- 7
špargľové pyré vlejem počas miešania metličkou do Bechamellového základu; hustotu budúcej krémovej polievky korigujem odloženým vývarom zo špargle (~ 0,5÷0,7 l); dochutím vegetou a nechám ešte krát prevrieť; odstavím a na povrch krémovej polievky uložím 1 KL masla a prikryjem pokrievkou (nebude mať kožku).
- 8
Finále_Servírovanie: pozri titulné foto (ak mi Čistinka láskavo pomôže radou, tak cez noc vložím aj ďalšie fotografie ako fotorecept; aj s tou úvodnou je ich 8 a ja sa za nič na svete neviem vpasovať do ich uloženia); v hlbokých tanieroch, tak 3÷4 naberačky; vmiešať pokrájané mandle, avokádo, opečenú chlebovú striedku (krutóny), posypať petržlenovou vňaťou, prípadne MČK. - Bechamellový základ môžete pripraviť podľa vlastných možností, chutí a nápadov: na veľmidrobno posekaná šalotka, cesnak, cibuľa, cibuľka, pažítka, bylinky, oštiepok, Parmigiano Regganiano, údená Gouda, biely Cheddar, tavené syry, ... a do hotovej krémovej polievky, pre ortodoxných vyznávačov mäsa, vložiť kúsky varenej údenej šunky, pokrájanej na kocky, či pásiky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inac polievky mozem a robim na vsetky sposoby, tiez som sporovliva a nevyhadzujem iba tu najtvrdsiu stopku z asparagus. Tiez si ich odkladam do mraznicky a potom urobim dobru polievocku.
Tvoja vyzera fajanovo smacna takze urobim!
Odkladam,dik
PS:
zabudol si pripisat taku malu poznamocku pre tych co nepoznaju sparglu, ked idu na zachod nie su chory ...to je spargla
cheers
Gratulujem k vyhre aspon dodatocne , cmuk:-)