Foto: pusta
Tapas je malé slané pohostenie, ktoré sa podáva najčastejšie k vínu alebo len tak ako niečo malé na zahryznutie či ako predkrm, tento recept Zobraziť celý popisTapas je malé slané pohostenie, ktoré sa podáva najčastejšie k vínu alebo len tak ako niečo malé na zahryznutie či ako predkrm, tento recept pochádza zo Španielskej kuchárskej knihy o tapas z Madridu, je to tapas s kozím syrom, cibuľou a cesnakom, ktorý som podávala ako teplé predjedlo.
porcie
príprava
na 200/160 °C
Suroviny
4 staršie krajce |
|
150 g Président La La brique de chévre plnotučný |
|
2 ks stredne veľká |
|
3 veľké strúčiky |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
20 g |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
Pokrájala som chlieb na krajce, môžete použiť aj včerajšiu bagetu., Chlieb som poliala trochou olivového oleja a vložila som ho opiecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C asi na 15 minút, kým nebol pekne chrumkavý a sfarbený do zlato - hneda.
-
2
Na panvici s rozohriatym olejom som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita,...
-
3
...pridala som 2 prelisované strúčiky cesnaku, restovala som len asi 1 minútu, aby sa nespálil, len krásne rozvoňal a vypla som plameň.
-
4
Pripravila som plnotučný kozí syr s bielou pliesňou, použila som konkrétne tento, ktorý je na obrázku.
-
5
Kozí syr som pokrájala na silnejšie plátky o hrúbke asi 3 mm.
-
6
Opečený chlieb som výdatne potrela tretím strúčikom cesnaku,...
-
7
...navrstvila som na hojne zmes orestovanej cibule s cesnakom na chlieb,...
-
8
....pokládla som ho plátkami kozieho syra a vrátila späť do trúby vyhriatej na 160 stupňov C na 5 - 7 minút, kým sa syr neprehrial a nezačal čiastočne roztekať.
-
9
Podávala som ako teplé predjedlo s bielym suchým vínom Chardonnay, je to vynikajúce a rýchle predjedlo, tiež ako niečo malé na zahryznutie a skvelé pohostenie pre milé návštevy a dobrých priateľov. V Španielsku sa podáva tento tapas aj s hrozienkami, ja som ich nedala, lebo moji chlapi ich akosi nepreferujú, tiež môžu byť vlašské orechy na hrubo posekané a opražené na sucho, fantázii sa medze nekladú.
príde aj ten čas, kedy ochutnáš aj ty k vínku. :-)))
dakujem za pochvalu.
však je pomerne chladno aj teraz.
s cibuľou a cesnakom, najmä veľa cesnaku to má ten pravý "říz" :))
poteší ma, ak vyskúšaš takto :-)
dakujem za pochvalu.
len som mala obavy, ked sa syr viac roztečie.
odporúčala by som radšej spraviť na šikmo pokrájanej bagete s jedným plátkom kozieho syra.
je to jednoduchá, rýchla a veľmi chutná kombinácia.
dakujem za pochvalu.
presne, ako vravíš, v tomto chladnejšom a chrípkovom období je to priam ideálne.
dakujem ti za uznanie a 5*
Dobrú chuť prajem tebe i pánovi manželovi , k tapas a aj k vínku.:-)))
dakujem za pochvalu.
dakujem za pochvalu.