Španielske tapas s kozím syrom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tapas je malé slané pohostenie, ktoré sa podáva najčastejšie k vínu alebo len tak ako niečo malé na zahryznutie či ako predkrm, tento recept pochádza zo Španielskej kuchárskej knihy o tapas z Madridu, je to tapas s kozím syrom, cibuľou a cesnakom, ktorý som podávala ako teplé predjedlo.

4
porcie
10 minút
príprava
15 + 5 -7 minút
na 200/160 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájala som chlieb na krajce, môžete použiť aj včerajšiu bagetu., Chlieb som poliala trochou olivového oleja a vložila som ho opiecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C asi na 15 minút, kým nebol pekne chrumkavý a sfarbený do zlato - hneda.
  2. Na panvici s rozohriatym olejom som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita,...
  3. ...pridala som 2 prelisované strúčiky cesnaku, restovala som len asi 1 minútu, aby sa nespálil, len krásne rozvoňal a vypla som plameň.
  4. Pripravila som plnotučný kozí syr s bielou pliesňou, použila som konkrétne tento, ktorý je na obrázku.
  5. Kozí syr som pokrájala na silnejšie plátky o hrúbke asi 3 mm.
  6. Opečený chlieb som výdatne potrela tretím strúčikom cesnaku,...
  7. ...navrstvila som na hojne zmes orestovanej cibule s cesnakom na chlieb,...
  8. ....pokládla som ho plátkami kozieho syra a vrátila späť do trúby vyhriatej na 160 stupňov C na 5 - 7 minút, kým sa syr neprehrial a nezačal čiastočne roztekať.
  9. Podávala som ako teplé predjedlo s bielym suchým vínom Chardonnay, je to vynikajúce a rýchle predjedlo, tiež ako niečo malé na zahryznutie a skvelé pohostenie pre milé návštevy a dobrých priateľov. V Španielsku sa podáva tento tapas aj s hrozienkami, ja som ich nedala, lebo moji chlapi ich akosi nepreferujú, tiež môžu byť vlašské orechy na hrubo posekané a opražené na sucho, fantázii sa medze nekladú.