Španielske tapas s kozím syrom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tapas je malé slané pohostenie, ktoré sa podáva najčastejšie k vínu alebo len tak ako
niečo malé na zahryznutie či ako predkrm, tento recept pochádza zo Španielskej
kuchárskej knihy o tapas z Madridu, je to tapas s kozím syrom, cibuľou a cesnakom, ktorý
som podávala ako teplé predjedlo.
4 porcie |
10 minút príprava |
15 + 5 -7 minút na 200/160 °C |
Postup
- Pokrájala som chlieb na krajce, môžete použiť aj včerajšiu bagetu., Chlieb som poliala trochou olivového oleja a vložila som ho opiecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C asi na 15 minút, kým nebol pekne chrumkavý a sfarbený do zlato - hneda.
- Na panvici s rozohriatym olejom som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita,...
- ...pridala som 2 prelisované strúčiky cesnaku, restovala som len asi 1 minútu, aby sa nespálil, len krásne rozvoňal a vypla som plameň.
- Pripravila som plnotučný kozí syr s bielou pliesňou, použila som konkrétne tento, ktorý je na obrázku.
- Kozí syr som pokrájala na silnejšie plátky o hrúbke asi 3 mm.
- Opečený chlieb som výdatne potrela tretím strúčikom cesnaku,...
- ...navrstvila som na hojne zmes orestovanej cibule s cesnakom na chlieb,...
- ....pokládla som ho plátkami kozieho syra a vrátila späť do trúby vyhriatej na 160 stupňov C na 5 - 7 minút, kým sa syr neprehrial a nezačal čiastočne roztekať.
- Podávala som ako teplé predjedlo s bielym suchým vínom Chardonnay, je to vynikajúce a rýchle predjedlo, tiež ako niečo malé na zahryznutie a skvelé pohostenie pre milé návštevy a dobrých priateľov. V Španielsku sa podáva tento tapas aj s hrozienkami, ja som ich nedala, lebo moji chlapi ich akosi nepreferujú, tiež môžu byť vlašské orechy na hrubo posekané a opražené na sucho, fantázii sa medze nekladú.