Špaldový celozrný chlebík

paploska - fotkapaploska, 13. januára 2013
Špaldový celozrný chlebík
Foto: paploska

Recept je veľmi jednoduchý a zdravý. Pečiem a varím len so špaldovou múkou, ktorá je nielen zdravá ale aj chutná. V niektorých prípadoch ju Zobraziť celý popisRecept je veľmi jednoduchý a zdravý. Pečiem a varím len so špaldovou múkou, ktorá je nielen zdravá ale aj chutná. V niektorých prípadoch ju môžu aj ľudia s intoleranciou na pšenicu. Pečiem dva typy chlebov a toto jej ten zdravší :-)

20
porcií
5 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

490 ml (vlažná)
1 P PL
2 ČL
1,5 PL
2 PL
240 g
460 g
1,5 ČL




Postup

  1. 1

    Ingrediencie vložte do nádoby na pečenie v tomto poradí: voda, olej, cukor, droždie a sušené mlieko. Pridajte múku a na vrchu spravte jamku do ktorej pridáte soľ. Soľ nesmie prísť do kontaktu s droždím (ale to už viete :-) a zapnite pekáreň na celozrný chlieb. Ja mám moulinex co a pečiem na 10.

    Špaldový celozrný chlebík  - obrázok 1
  2. 2

    Tento recept je univerzálny. Už som ho piekla len z celozrnej múky a tiež bol veľmi chutný. Múku môžete vymeniť aj za pšeničnú, ale v rúre som ho však nikdy neskúšala. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

martamm
paploska, takychto receptov nikdy nie je dost, ja vzdy peciem tak, ze namiesam 3 druhy celozrnnej muky a chlebik je vyborny.
boxik
Recept sa mi veľmi páči a keďže obľubujem celozrnné výrobky , vyskúšam.Akurát nesúhlasím s tým , že tento recept môžu za určitých podmienok celiatici , keďže špaldová pšenica má vyšší obsah lepku , ako klasická pšenica a problémom celiakov je práve lepok.
irenaw
tiež som bola prekvapená, keď som v jednej knihe čítala, že špaldu môžu niektorí celiatici. bolo tam vysvetlenie, že sú alergickí iba na pšeničný lepok a tým špalda nevadí. veru neviem, ako je to naozaj? vlastne to nie sú celiatici, ale ľudia s intoleranciou na pšenicu? ktovie aké zdroje, akú interpretáciu a akého prekladateľa mala tá kniha???
womankc
a prečo sa nesmie droždie dostať do kontaktu so soľou????
paploska
na tejto stránke sa dozviete viac o špalde  www.biospotrebitel.sk/,...
niekto (ako ja) je alergický na pšeničný lepok a ten špaldový mu nevadí. takže mala som skôr na mysli iný typ intolerancie. upravím ten pôvodný text, aby si niekto neublížil :-) @womankc dočítala som sa o tom v receptoch o chlebe. A z praxe, keď robíš klasický kysnutý koláč, tak tam pridávaš vopred vykysnutý kvások. Ak pečieš chleba v pekárničke, dávaš tam len droždie a môžeš narušiť proces kysnutia.
staza71
recept je zaradený medzi histamínovú intoleranciu aj keď obsahuje slnečnicový olej a droždie ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia