Špaldovo-kváskový chlieb so záparou fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 9. septembra 2016
Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept)
Foto: danda3

Ďalší chlebík z pečempeceň.cz od Ivy Pekarnománie, ktorý ma zaujal tak, že som musela vyskúšať. Iva použila bielu pšeničnú múku chlebovú, ja špaldovú múku chlebovú, ale vyskúšam aj iné druhy. O zápare som čítala, ale až teraz som ju vyskúšala a musím povedať, že chlebík je vynikajúci.

15 minút
príprava
30 minút
na 250-200 °C

Suroviny

Rozkvas:
30 g
150 g
150 g
Zápara:
50 g
250 g
3 PL
3 PL
3 PL
3 PL
Ďalej na cesto:
300 g
70 g
2 - 2,5 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním uvedených surovín, najlepšie večer, ja ho dávam do chladničky, v pohode vykysne, kým prídem z práce. Alebo ho zarobím ráno a nechám na linke pracovať.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zápara - semienok má byť celkovo 150 g, zmiešame ich spolu s múkou, zalejeme vriacou vodou, premiešame, zakryjeme a necháme vychladnúť.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske si zmiešame rozkvas + záparu + múku + soľ + vodu. Ak je cesto veľmi husté, opatrne pridajte ešte vodu podľa potreby.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme na pomúčenú linku, pomocou stierky na cesto nahrnieme múku a

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    urobíme placku, ruky si priebežne múčime.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Placku zložíme ako obálku

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a vytvarujemer bochník, opakujeme ešte 4x.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec vytvoríme valec, ktorý dáme do pomúčenej ošatky.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Schováme do mikroténovej tašky, dáme do chladničky a spomenieme si naň až na druhý deň.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vykysnutý bochník.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vykysnuté cesto vyberieme z chladničky asi hodinu pred pečením, do rúry si dáme do stredu plytký plech a naspodok plech hlboký, do ktorého pôjde voda.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rúru rozpálime na 250 °C vrch-spodok, na plytký plech dáme papier na pečenie, naň chlebík z ošatky a do spodného plechu nalejeme hrnček vody. Po 10-tich minútach teplotu znížime na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Pečieme ešte 20 minút.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom chlebík dáme na rošt vychladnúť a keď nie je taký horúci, zabalíme do utierky.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Najťažšia vec na tom je, počkať, kým úplne vychladne. Po upečení vážil 1055 g.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
jeeee super , nadhera, vyskusam novu osatku. uz niekolko mesiacov vypekam kvaskove chleby, tak reku si par kupim a toto bude moj prvy pokus s nou. uz sa tesim, kvasok je akurat dnes hotovy. receptik ako na zavolanie :-)
vydaril sa Ti ukážkovo, krásny je. O zápare som aj ja doteraz len čítala v rcp, musím to tiež vyskúšať že ako to zmení chuť chleba. Počkám na objednanú ošatku a idem na to :)
♥Ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre♥, som rada, že sa chlebík páči a budem ešte radšej, ak si ho doma upečiete, niet nad doma upečený chlebík s kváskom. Pridávam fotky, ktoré chýbali, dnes som upiekla ďalší pol na pol s múkou špaldovou celozrnnou a špaldovou múkou chlebovou.☺
@Danda3 (11.9.2016 12:01)

Darinka, nádherne sa ti podaril :-) Tiež sa naň chystám, zapáčil sa mi na prvý pohľad. Nezvažovala si semienka zomlieť? Darinka, krásne si postup nafotila .
chlebik je krasny! urcite ho upeciem len mam jednu otazku. ako si nadelim suroviny ked ho chcem robit len do formy na biskupsky chlebicek. lebo takyto semienkovy lubim doma len ja :D
@Dadush (14.9.2016 20:18)

Ahoj, môžeš urobiť z polovičnej dávky, všetko si vydeľ dvoma a peč ako je uvedené v postupe. Z formy chlebík daj rovno na plech ako ja dávam z ošatky, keď chcem mať chlebík okrúhly, použijem na kysnutie jenskú misu. Tak nech sa darí.
K tomu niet čo dodať, samé sa chváli, krásne prezentované, výsledok hodný šikovných rúk . Podľa postupu ako prezentuješ, to musí zvládnuť aj ten čo má "dve ruky ľavé" :-)
Darinka, krásny chlebík, radosť pozrieť, viem, že rada pečieš zo špaldovej, ja detto, možno poznáš, možno nie, ja som o tejto múke vedela, ale vždy zabudla v Lidli pozrieť, je jedna z naj špaldových na chlieb, pečivá, asi aj najlepšia, už len túto kupujem zo tri mesiace


@Havino (15.9.2016 23:07)

Ahoj, áno Tánička, tiež ich kupujem, keď miniem nakúpené múky z mlyna Zrno, tento chlebik je tiež z nej pečený. Ďakujem Ti.

Pridaj komentár k receptu: