Špaldovo-kváskový chlieb so záparou fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 9. septembra 2016
Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept)
Foto: danda3

Ďalší chlebík z pečempeceň.cz od Ivy Pekarnománie, ktorý ma zaujal tak, že som musela vyskúšať. Iva použila bielu pšeničnú múku chlebovú, ja špaldovú múku chlebovú, ale vyskúšam aj iné druhy. O zápare som čítala, ale až teraz som ju vyskúšala a musím povedať, že chlebík je vynikajúci.

15 minút
príprava
30 minút
na 250-200 °C

Suroviny

Rozkvas:
30 g
150 g
150 g
Zápara:
50 g
250 g
3 PL
3 PL
3 PL
3 PL
Ďalej na cesto:
300 g
70 g
2 - 2,5 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme rozkvas zmiešaním uvedených surovín, najlepšie večer, ja ho dávam do chladničky, v pohode vykysne, kým prídem z práce. Alebo ho zarobím ráno a nechám na linke pracovať.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zápara - semienok má byť celkovo 150 g, zmiešame ich spolu s múkou, zalejeme vriacou vodou, premiešame, zakryjeme a necháme vychladnúť.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske si zmiešame rozkvas + záparu + múku + soľ + vodu. Ak je cesto veľmi husté, opatrne pridajte ešte vodu podľa potreby.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme na pomúčenú linku, pomocou stierky na cesto nahrnieme múku a

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    urobíme placku, ruky si priebežne múčime.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Placku zložíme ako obálku

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a vytvarujemer bochník, opakujeme ešte 4x.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec vytvoríme valec, ktorý dáme do pomúčenej ošatky.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Schováme do mikroténovej tašky, dáme do chladničky a spomenieme si naň až na druhý deň.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vykysnutý bochník.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vykysnuté cesto vyberieme z chladničky asi hodinu pred pečením, do rúry si dáme do stredu plytký plech a naspodok plech hlboký, do ktorého pôjde voda.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rúru rozpálime na 250 °C vrch-spodok, na plytký plech dáme papier na pečenie, naň chlebík z ošatky a do spodného plechu nalejeme hrnček vody. Po 10-tich minútach teplotu znížime na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Pečieme ešte 20 minút.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom chlebík dáme na rošt vychladnúť a keď nie je taký horúci, zabalíme do utierky.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Najťažšia vec na tom je, počkať, kým úplne vychladne. Po upečení vážil 1055 g.

    Špaldovo-kváskový chlieb so záparou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
♥Ďakujem vám veľmi pekne za krásne komentáre, veľmi si to vážim.♥ Dnes zarábam ďalší, tak pridám aj foto nakysmutého chlebíka, minule som zabudla akosi fotiť.☺
Milá @danda3 dnes podľa Tvojho receptu upečený tento nádherný chlieb, je to skvelý recept, všetkým vrelo odporúčam. Mám večer s babami slepačie rande :) ešte k tomu upečiem lava cake podľa @katky78 a večer bude dokonalý...ďakujem za recept, pekný zvyšok dňa prajem...