Foto: vlasatka
Veľmi rada používam špaldu- je to druh pšenice, ktorá neprešla procesom šľachtenia ako klasická pšenica. Je oveľa zdravšia, bohatá na minerálne látky, bielkoviny. Zobraziť celý popisVeľmi rada používam špaldu- je to druh pšenice, ktorá neprešla procesom šľachtenia ako klasická pšenica. Je oveľa zdravšia, bohatá na minerálne látky, bielkoviny. Ak máte chuť, nechajte sa inšpirovať. Ja si zvyknem takto napiecť do zásoby, zamrazím a už iba vyťahujem. Pri cene takéhoto pečiva je to určite výhodné sa takto zásobiť.
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Ja na vymiesenie cesta používam pekáreň- na spodok voda, smotana, na to múky, pomrviť kvasnice, pridať semienka a pustíme stroj. Nechať vykysnúť.
-
2
Cesto dáme na vál- v mojom prípade na pracovnú dosku linky, rozvaľkáme a vykrajujeme pohárom
-
3
Takto vykrojené malým valčekom vyvaľkám
-
4
Vyvaľkané stáčam, pritom naťahujem jeden koniec. Cesto je veľmi plastické, dobre sa s ním robí. Vrch sa môže potrieť vajkom a posypať semienkami- sú fantastické. Len som nemala dosť, tak som dala iba dovnútra
-
5
Ukladáme na plech a necháme podkysnúť, kým sa vyhreje rúra- tú som zapla na 170 st.C
-
6
Piekla som ich asi pol hodinu. Po upečení zvyknem veci z kysnutého cesta postriekať vodou /mám vo fľaštičke nachystanú/ a prikryjem utierkou. Ono sa to sparí a rohlíky sú, mäkké a vláčne. Z dávky mi vyšlo asi 15 rohlíkov. Napriek tomu, že špaldová múka nie je lacná, keď si prerátate, koľko z dávky vyjde a koľko stojí jeden špaldový rožok, určite stojí námaha za to. A verte, nie je s tým toľko práce, ako by sa zdalo. -tu ešte fotka surovín
ho aj opakovane, pretože je pomerne pevný. určite doporučujem. alebo býva v akcii aj teflonová podložka na pečenie, tá nemá chybu.
A tiež používam na pečenie ten čierny papier z Lídla, naozaj výborný na opakované použitie...