Špaldovo-celozrnné rožky

vlasatka - fotkavlasatka, 28. júna 2012
Špaldovo-celozrnné rožky
Foto: vlasatka

Veľmi rada používam špaldu- je to druh pšenice, ktorá neprešla procesom šľachtenia ako klasická pšenica. Je oveľa zdravšia, bohatá na minerálne látky, bielkoviny. Ak máte chuť, nechajte sa inšpirovať. Ja si zvyknem takto napiecť do zásoby, zamrazím a už iba vyťahujem. Pri cene takéhoto pečiva je to určite výhodné sa takto zásobiť.

5
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
200 g
300 ml vlažná
1/2 kelímku
1 ČL
2 ČL
2 ČL
2 ČL
1/2 kocky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja na vymiesenie cesta používam pekáreň- na spodok voda, smotana, na to múky, pomrviť kvasnice, pridať semienka a pustíme stroj. Nechať vykysnúť.

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 1
  2. 2

    Cesto dáme na vál- v mojom prípade na pracovnú dosku linky, rozvaľkáme a vykrajujeme pohárom

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 2
  3. 3

    Takto vykrojené malým valčekom vyvaľkám

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkané stáčam, pritom naťahujem jeden koniec. Cesto je veľmi plastické, dobre sa s ním robí. Vrch sa môže potrieť vajkom a posypať semienkami- sú fantastické. Len som nemala dosť, tak som dala iba dovnútra

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 4
  5. 5

    Ukladáme na plech a necháme podkysnúť, kým sa vyhreje rúra- tú som zapla na 170 st.C

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som ich asi pol hodinu. Po upečení zvyknem veci z kysnutého cesta postriekať vodou /mám vo fľaštičke nachystanú/ a prikryjem utierkou. Ono sa to sparí a rohlíky sú, mäkké a vláčne. Z dávky mi vyšlo asi 15 rohlíkov. Napriek tomu, že špaldová múka nie je lacná, keď si prerátate, koľko z dávky vyjde a koľko stojí jeden špaldový rožok, určite stojí námaha za to. A verte, nie je s tým toľko práce, ako by sa zdalo. -tu ešte fotka surovín

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Su ukazkove,taketo krasne upecene pecivko zo spaldy som este nevidela,mas bubliny v reze,to malokedy vidiet pri spalde,mas ju sice pomiesanu s celozrnou ,ja peciem len zo spaldyj ,ale aj tak...vyborne 1*
páči sa mi receptík, vyskúšam, len čo kúpim špaldovú múku :)