Letná zdravá klasika. Zdravé sladké jednoduché jedlo.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
3 ks varené |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka |
|
1/2 ČL |
|
2 ČL |
|
Na podsypávanie a dotvarovanie: | |
|
|
Finta na dotvarovanie guliek: | |
troška |
|
Náplň: | |
čerstvé (najlepšie zo záhrady a mňamkavá odroda Čačanská alebo s vyššou cukornatosťou Hanita) |
|
Tofutvaroh: | |
1/2 bal. |
|
1 ks |
|
1-2 PL |
|
1-2 ČL |
|
Na poliatie: | |
|
Postup
-
1
Zemiaky najemno nastrúhame a dáme do misky. Pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme polotuhé elastické cesto.
- 2
Na podložku nasypeme špaldovú krupicu, cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme z nich valčeky. Z cesta nakrájame cca 1-1,5 plátky. Do každého vložíme slivku a vytvarujeme do guľky. Pomáhame si fintou: p.p. si ruku namočíme do vody - nie veľmi. Guľku ešte doguľkáme v špaldovej krupici, aby bola jemne obalená. Z tejto dávky cesta mi vyšlo 11 guliek:
- 3
Guľky dáme variť do vriacej vody s 1 ČL morskej soli. Premiešame ich a varíme cca 3-4 minúty. Keď vyplávajú na povrch, mali by byť už uvarené.
- 4
Uvarené guľky posypeme tofutvarohom a polejeme slivkovou šťavou. Je to určite zdravšie i chutnejšie ako ich poliať rozpusteným tukom!
- 5
Príprava tofutvarohu: Tofu rozmrvíme do misky, pridáme vanilkový cukor, trstinový cukor, citrónovú šťavu podľa chuti a jemne vymiešame. Zmes by mala byť hrudkovitá, nie krémová! Prajem mňamóznu guľkomániovú chutičku!!! :-)
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Chcelo by to zveľadiť, pridať nejaké novinky. :-)
Slivkove gule mozem, spaldu nemusim... Slivky doma mame, zajtra mangelka spravi ;)