Spaghetti Carbonara

chutimi - fotkachutimi, 21. decembra 2014
Spaghetti Carbonara
Foto: chutimi

Relatívne jednoduché a rýchle jedlo. Aby ste ho urobili dobre, potrebujete mať všetko vopred pripravené a poruke. Toto je recept na skutočné carbonara, takže žiadna smotana ;)

1
porcia
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
100 g (alebo slaninka)
2 ks
2 - 3 strúčiky
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravte si suroviny. Syr nastrúhajte najemno. Cesnak nakrájajte na plátky. Pancettu alebo slaninu nakrájajte na malé kocky

    Spaghetti Carbonara - obrázok 1
  2. 2

    Dajte variť cestovinu al dente. Zlejte vodu.

  3. 3

    Rozšľahajte vajcia a vmiešajte do nich 90% nastrúhaného parmezánu.

    Spaghetti Carbonara - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici na jemnejšom plameni vytopte slaninku a pripravte si nádobu na servírovanie. Teraz to pôjde rýchlo a čas je veľmi dôležitý...

  5. 5

    Spaghetti dajte na panvicu, premiešajte so pancettou, zalejte zmesou vajec a parmezánu a rýcho premiešavajte/prehadzujte. Dajte si pozor, aby Vám vajcia nezačali tuhnúť-vtedy môžete začať od začiatku. Za cca. 1-2 minúty by sa mali cestoviny pekne lesknúť. Vtedy ich presuňte na tanier, dozdobte zvyškom syra a ihneď podávajte. Pre farebnú vyváženosť môžete pridať zopár lístkov bazalky. Dobrú chuť.

    Spaghetti Carbonara - obrázok 5

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
Vyzerajú naozaj dobre, aj ja som presvedčená, že smotana v nich nemá čo hľadať.
Robím podobne, cesnak v recepte nemám a používam biele víno. Keď opražím slaninu (pancettu), vyberiem ju z panvice, do výpeku prilejem biele víno a nechám zredukovať. Vypnem, pridám vajcia, slaninku, parmezán a môžu ísť na stôl. Cestoviny veľmi nemusím, ale tieto mám veľmi rada.
používateľ nemá avatar
plk
Co smotana, co smotana... To je to najmenej (myslene ironicky samozrejme). V "serioznej" restauracii mi to naservirovali s kockami (predpokladam) lunexu, podla chuti a konzistencie.
Poradim Ti chalan, ak by Ti nahodou zacali tuhnut vajicka na panvici pri miesani, nic sa nedeje, nemusis zacinat odznovu ako si napisal. Staci doliat trochu vody zo spagiet a budu kremove, take ako maju byt.
Do spagiet "Alla Carbonara" ABSOLUTNE nepatri cesnak, pouzivaju sa IBA ZLTKA a miesto Parmezanu "PECORINO" (tvrdy ovci syr na struhanie), nazyvaju sa Carbonara, lebo tam ide vela cerstvo mleteho cierneho korenia, jeho hojnym posypanim stmavnu. Teda pravy recept je takyto: Uvarite spagety vo vode, medzitym na suchej panvici opeciete na male kocky nakrajanu prerastenu slaninku, medzitym si vedla v mise vymiesate zltka (2 na osobu) so syrom, ciernym korenim (zriedite s mliekom, i ked povodne by mala ist smotana), aby z toho bola polohusta stava. Uvarene spagety sa po precedenì vymiesaju na horucej panvici so slaninou a zmes sa potom vyleje do omacky zo surovych zltok, kde sa poriadne vymiesa. Treba to jest horuce!!! Toto je prava Carbonara
Uz tu dlho riadna hadka nebola odkedy sa stara teta @pusta vyparila.
Sorry ale mylis sa, recept je tzv. vojensky, aku mala taku dala...
Pasta alla Carbonara was included in Elizabeth David s Italian Food, an English language cookbook published in Great Britain in 1954. However, the dish is not present in Ada Bonis 1930 classic La Cucina Romana and is unrecorded before the Second World War. In 1950 it was described in the Italian newspaper La Stampa as a dish sought by the American officers after the allied liberation of Rome in 1944. It was first described after the war as a Roman dish, when many Italians were eating eggs and bacon supplied by troops from the United States.
 en.wikipedia.org/wiki/Carbonara...
No ved prave, carbon znamena uhlie a to cierne korenie vyzeralo akoby to bolo poprasene a zaspinene uhlim. Aspom tak to vysvetluje moja talianska kucharska kniha. A este tam opisuju aj rozne variacie, napr.: iba so zltkami a aj s celymi vajickami, so smotanou a aj bez ...
Takze to bude asi ako na Slovensku s kapustnicou alebo s haluskami ...
Pekny vecer.
Carbonara pravdepodobne vznikla z puvodniho receptu zvaneho "cacio e pepe" (prastary recept palicu uhli ), tedy "syr pecorino a pepr", kde se opravdu peprem nesetri.
Rika se, ze guanciale ( pancetta) byla pridana po druhe svetove valce, jako nahrazka za bacon, kt.si nechavali pridavat do puvodniho "cacio e pepe" americti vojaci, valky, kdyz osvobodili Rim, pripominalo jim to americkou snidani.
"Cacio pepe":





V r. 1930, kdyz vysla "Velka kucharka rimske kuchyne", recept s pancettou (tedy carbonara) jeste neobsahovala, tudiz je mozne, ze tato varianta vzniku je hodne pravdepodobna.
@chutimi v sobotu som konečne vyskúšala Carbonara podľa tvojho receptu, len som vynechala cesnak a doplnila korenie. Syr som použila Pecorino. Boli vynikajúce. Musím sa priznať, že som využila aj trik od @mardo s pridaním vody z cestovín, lebo som mala pocit, že sa mi chcú vajíčka zraziť. Potom som prišla na to, že tie hrčky boli syr... :O))) Ďakujem vám obom chlapci!!! Určite som nerobila posledný krát. Nabudúce vyskúšam len zo žltkov.
@redakcia , fotim uplne obycajnym Apple Tablet-om. Vsade inde sa mi fotky pridavaju normalne, dokonca aj ked posielam rodine do Australie (tam by som este brala, ze budu hore nohami), ale preco tu, u nas na Vareche?

Pridaj komentár k receptu: