Špagety bolognese

matus113 - fotkamatus113, 3. októbra 2010
Špagety bolognese
Foto: matus113

Tradičné talianske špagety

4
porcie
70 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
100 g
2 ks
100 ml
200 ml
1 ks
3  - strúčiky
3 ks čerstvá
1 ks
500 g




Postup

  1. 1

    Cibuľu, mrkvu, cesnak a zeler si na jemno nakrájame. Hovädzie mäso si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarilo. Slaninku, nie moc prerastenú, dáme do hrnca, aby pustila čo najviac tuku. Pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme do zlatista. Ďalej pridáme zeler, cesnak, mrkvu a tiež osmažíme.

  2. 2

    Asi po 5 minútach smaženia pridáme nakrájané mäso, deci červeného vína, 2 rajčinové pretlaky, 2 deci vody, osolíme, okoreníme. Premiešame a necháme variť. Môžeme pridať bobkový list a budeme dlhšie variť na miernom ohni.

  3. 3

    Do vriacej posolenej vody pridáme špagety, množstva záleží od počtu ľudí a uvaríme ich al dente. Po hodine a pol varenia mäso vytiahneme a rozdrobíme ho na malé kúsky. Môžeme si pomôcť aj pretlakovým hrncom, ktorý nám ušetrí čas. Rozdrobené mäso vrátime späť do omáčky a všetko spolu zamiešame. Na uvarené špagety dáme omáčku a na vrch posypeme parmezánom.

Diskusia k receptu

Vymazať
marianna76
fajn, ukladám si váš recept, mojim chlapom bude určite chutiť, a spravím čo najskôr, mám víno otvorené. super, ja ešte pridám asi tymián, oregáno a čerstvo mleté čierne korenie.
Vymazať
leily221
Ak to uz maju byt prave spaghetti bolognese (ako tvrdis), tak preco trhas maso na vlakna a zeleninu krajas na kocky? Maso ma byt vzdy len mlete, zvycajne sformovane do guliciek a zelenina sa struha. Taliani to nikdy neurobia inak.
Vymazať
jarco
@leily221 - kto nemá doma mlynček na mäso (ako napríklad ani ja), musí si pomôcť ako vie :-) Mleté mäso sa odvážim kúpiť len v prípade, že ho mäsiar pomelie priamo predo mnou. A strúhanie zeleniny? No, ak až chceme byť originál Taliani, tak zeleninu aj slaninu (lepšia by bola pancetta ako oravská) treba pokrájať na miniatúrne kúsky pravým mezzaluna nožom :-)

Pekný recept, dávno som si bolognese nerobil. Dostal som chuť. Ja používam podstatne menšie množstvo pretlaku v pomere k mäsu (možno to na videu nie je silný koncentrát, ale len šťava, no aj tak by som dal max. jednu plechovku). Namiesto vody dávam vývar (ak mám) a pri varení zjemňujem aj trochou mlieka.

@marianna76 - bylinky by sa do originál bolognese omáčky dávať nemali, je to vlastne ragú, má to mať silnú a čistú mäsovú chuť. To len tak na okraj, ja si tiež prispôsobujem recepty, ale aspoň prvý raz sa snažím čo najviac priblížiť k originálu, aby som vedel, aké to má byť.

Inak, že vraj Bolončania sú alergickí na spojenie "spaghetti bolognese". Lebo oni svoje "Ragù alla Bolognese" zásadne podávajú s plochými tagliatelle, alebo používajú ako plnku medzi pláty lasagne.
Vymazať
sjuz
originál boloňské sa varia cca 3 hodiny, pomaly, a s odlišnosťami, ktoré spomenul už jarco - mlieko, slanina, atď. Ale to nič nemení na tom, že to môže byť chutný recept. Len nie originál "taliansky":)
Vymazať
2010
Nejdem kritizovat lebo su stopercentne vyborne aj ked nie su 100% original.Mam skor taky vseobecny problem , tu vsade vidim omacku danu na vrchu spagiet,( vo vsetkych na vareche) a mna taliani ucili dat za zufanu omacky na panvicu prihodit pastu premiesat , prehriat dat na tanier nakoniec navrch prizdobit lyzicou dvoma omacky a cim kolvek podla receptu ako petrzlenova vnat .Neviem co je spravne ale prehriatim s pastou to chuti lepsie aspon si myslim.
Vymazať
ingrid808
mna ucil manzel (talian) robit ragu,a istotne sa zelenina nestruha..tak ako napisal jarco,nakraja sa na drobne kusky,pridame mlete maso,zaleje sa pretlakom a vyvarom a varime co najdlhsie..minimalne styri hodiny..a cesnak ani slanina tam nepatria...nechcem ale nikoho poucovat ani kritizovat,pretoze kazdy ma svoje chute a zvyky..
Vymazať
lamus
Mňam. Videl som, pridal som - do "svojej" kuchárskej knihy. To bude prima tuti !!! :))
Vymazať
grandma
No pochybujem, že sú to talianske špagety - kde majú taliani oravskú slaninu a hovädzie mäso - to je nejaká zlátanina prispôsobená chutiam danej rodiny.
Vymazať
dandulka
recept je dobrý , akurát by som to mäso predtým ako ho dám do hrnca pomlela alebo pokrájala na drobno. neviem , prečo by to malo byť originál talianske. každý nech si prispôsobí podľa seba a svojich chutí. U mňa jedna pani čo žije v Taliansku varila toto jedlo a tiež celé hodiny. A čo energia? Ani naše bežné jedlá sa všade rovnako navaria. Taliani ani nevedia že je nejaké Slovensko a my varíme ich jedlá.
Vymazať
helca103
dnes som robila akurát som nemala parmezán , ale aj eidam bol dobrý hoci parmezánu sa nič nevyrovná.
Vymazať
klekipetra
Prosím pekne, ak sú toto tradičné talianske špagety - špagety bolognese, tak ja som čínsky cisár!
Nehovorím, či je to dobrý alebo zlý recept, ale názov je ukradnutý.
Vymazať
klekipetra
suroviny na špagety i pizzu Bolognesse
mäsové ragú, mozzarella syr, šunka, rajčiny
a nie maglajz s rajčinovým pretlakom (!)
Vymazať
arasidka
Dandulka, presne - mäso by som inak upravila, alebo ho uvarila vcelku a potom pomlela a dala do omajdy dobre ešte dovariť, alebo by som ho pomlela na začiatku . Chuťove si to viem všetko predstaviť, dostala som aj hlad pri pozeraní videa, lebo dnes som na tvarohových rezancoch s smotanou a osmaženou údenou slaninkou. A tak niečo také spravím čím skôr, lebo špagety u nás môže každý.
Vymazať
hubata
No vidíš Matúš: mal si sem dať špagety s kakaom a nebol by medzinárodný problém.........
Za všetko môže internet a www.varecha: keby sme si cez varechu nenakúkali do hrncov, tak by sme vedeli akurát ako varí suseda Kropáčková talianske špagety a figu ako ich varí Matúš z Trenčína hehe!
Vymazať
luckala1
ach, nerozumiem prečo takmer všetci komentujú len to, že či sú pravé talianske alebo nie...každý má predsa odlišné chute a zvyky...mali by sme sa jeden od druhého učiť, nie stále len kritizovať :)
Vymazať
tiny77
mame tu samych Talianov ako vidim :) jedno mudrejsie od druheho.. v kazdom recepte o spagetach :) ach jaj. kam sme sa to dostali Slovaci... asi si ich aj tak uvarim na sposob á la co tyden dal :)
Vymazať
sulforon
tradicne talianske spagety budu mat v sebe asi tasko oravsku slaninu :D :D ale inac pekny recept isto skusim :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia