Foto: matus113
Tradičné talianske špagety
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cibuľu, mrkvu, cesnak a zeler si na jemno nakrájame. Hovädzie mäso si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarilo. Slaninku, nie moc prerastenú, dáme do hrnca, aby pustila čo najviac tuku. Pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme do zlatista. Ďalej pridáme zeler, cesnak, mrkvu a tiež osmažíme.
- 2
Asi po 5 minútach smaženia pridáme nakrájané mäso, deci červeného vína, 2 rajčinové pretlaky, 2 deci vody, osolíme, okoreníme. Premiešame a necháme variť. Môžeme pridať bobkový list a budeme dlhšie variť na miernom ohni.
- 3
Do vriacej posolenej vody pridáme špagety, množstva záleží od počtu ľudí a uvaríme ich al dente. Po hodine a pol varenia mäso vytiahneme a rozdrobíme ho na malé kúsky. Môžeme si pomôcť aj pretlakovým hrncom, ktorý nám ušetrí čas. Rozdrobené mäso vrátime späť do omáčky a všetko spolu zamiešame. Na uvarené špagety dáme omáčku a na vrch posypeme parmezánom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pekný recept, dávno som si bolognese nerobil. Dostal som chuť. Ja používam podstatne menšie množstvo pretlaku v pomere k mäsu (možno to na videu nie je silný koncentrát, ale len šťava, no aj tak by som dal max. jednu plechovku). Namiesto vody dávam vývar (ak mám) a pri varení zjemňujem aj trochou mlieka.
@marianna76 - bylinky by sa do originál bolognese omáčky dávať nemali, je to vlastne ragú, má to mať silnú a čistú mäsovú chuť. To len tak na okraj, ja si tiež prispôsobujem recepty, ale aspoň prvý raz sa snažím čo najviac priblížiť k originálu, aby som vedel, aké to má byť.
Inak, že vraj Bolončania sú alergickí na spojenie "spaghetti bolognese". Lebo oni svoje "Ragù alla Bolognese" zásadne podávajú s plochými tagliatelle, alebo používajú ako plnku medzi pláty lasagne.
gustatelo.com/2009/06/22/cooking-lesson/...
Nehovorím, či je to dobrý alebo zlý recept, ale názov je ukradnutý.
mäsové ragú, mozzarella syr, šunka, rajčiny
a nie maglajz s rajčinovým pretlakom (!)
Za všetko môže internet a www.varecha: keby sme si cez varechu nenakúkali do hrncov, tak by sme vedeli akurát ako varí suseda Kropáčková talianske špagety a figu ako ich varí Matúš z Trenčína hehe!